VerwarminginstallatiesPremium

Vaak voorkomende schoorsteenproblemen oplossen

Regelmatig je schoorsteen laten vegen, kan je alvast veel ellende besparen. Maar wat doe je als de loodslabben of het metselwerk aan vervanging toe zijn? Of als je last hebt van condensatievocht? Je leest het in dit artikel.

 

Een lek aan de schoorsteen

lek schoorsteenproblemen

Een lek in de schoorsteen kan vochtproblemen in de hand werken. Door de wind kan er immers regen in de schouw terechtkomen. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

Beschadigde loodslabben

Veel schoorstenen zijn langs buiten omringd met loodslabben. Dit zijn de afdekplaten die de aansluiting tussen de schoorsteen en het dak afdichten,  om zo de schouw waterdicht te maken. Ze kunnen door de jaren heen slijten, scheuren of verschuiven, wat kan leiden tot waterinfiltratie. Logischerwijze moeten versleten loodslabben die water doorlaten vervangen worden.

Versleten voegen en bakstenen

Na verloop van tijd kunnen de voegen tussen de bakstenen van de schoorsteen gaan scheuren of afbrokkelen. Dit maakt de schoorsteen poreus, waardoor water gemakkelijker naar binnen kan sijpelen. Ook de stenen zelf kunnen na verloop van tijd gaan scheuren. Die scheuren kunnen ontstaan door temperatuurverschillen, vorst of algemene slijtage en vormen een ingang voor vocht.

Bij poreuze bakstenen moet de schoorsteen opnieuw gemetseld worden (of enkel de slechte bakstenen vervangen indien mogelijk), bij poreuze voegen moet het voegwerk opnieuw gebeuren. Vernieuwd metselwerk (of metselwerk in goede staat) laat je best ook meteen impregneren met een waterwerende coating. Een andere oplossing om water af te stoten is een vochtwerende pleister aanbrengen.

Deksteen brokkelt af

Bovenop het metselwerk kan de deksteen na verloop van tijd ook beginnen te brokkelen – dit zie je vooral nog bij oude woningen. In dat geval wordt de betonnen deksteen vaak vervangen door een exemplaar van kunststof.

Kapotte schoorsteenkap

Een schoorsteenkap beschermt de schoorsteen tegen vuil, ongewilde vogelnesten en regenwater. Als deze kap ontbreekt of beschadigd is, kan water direct de schoorsteen inlopen. Dan dien je een (nieuwe) kap te laten plaatsen.

 

Slecht trekkende schouw

schouw schoorsteenproblemen

Wat is trek?

'Trek' slaat op het proces waarbij warme lucht en rookgassen van een haard of kachel omhoog worden gezogen door de schoorsteen, aangedreven door het temperatuurverschil tussen de binnenkant van de schoorsteen en de buitenlucht, en het verschil in luchtdruk.

  • Temperatuurverschil: Wanneer er een vuur brandt in een haard, stijgt de warme lucht en rook naar boven in de schoorsteen. Dit creëert een onderdruk in de haard, waardoor er verse lucht van buiten naar binnen wordt gezogen om het vuur te voeden.
  • Luchtdrukverschil: Het verschil in luchtdruk tussen de lucht in de schoorsteen en de buitenlucht zorgt ervoor dat de rookgassen naar buiten worden afgevoerd.

Een goede trek zorgt ervoor dat de rook snel en efficiënt naar buiten wordt geleid, waardoor de haard goed brandt en rook niet naar binnen slaat. Dit is essentieel voor een goed functionerende schoorsteen en een veilige haard.

Bij onvoldoende trek kan rook, roet en schadelijke gassen zoals koolmonoxide in de woonruimte terechtkomen. Ook kan slechte trek ervoor zorgen dat het vuur niet goed brandt, wat leidt tot roetvorming en creosootophoping in de schoorsteen. Let op, een te grote trek is echter ook niet goed. Een schoorsteen met te veel trek zorgt ervoor dat de brandstof niet volledig kan verbranden. 

Wat als mijn schouw niet goed trekt?

Trekt de schouw niet goed? Dan ligt de oorzaak mogelijks bij de vorm en de diameter van het afvoerkanaal. Om de schouw zo goed mogelijk te laten trekken, moet het kanaal hoog genoeg zijn, met zo min mogelijk bochten. Daarnaast moet de diameter aangepast zijn aan de installatie waarvan het afvoert.

Als een schouw slecht trekt, kan dat bijvoorbeeld komen door een te grote diameter van het rookkanaal, of doordat het rookkanaal te kort is. In dat geval moet er getubeerd worden. In dat geval wordt er in de schoorsteen een nieuw rookkanaal geplaatst. Als het defect zich voordoet in een reeds ingetubeerd, maar kapot kanaal, wordt het defecte rookkanaal vervangen. Dergelijke moderne kanalen zijn meestal geïsoleerd met glas- of steenwol tussen de binnen- en buitenwand. Dat is ook alleen maar een plus, daar ze brandveiliger zijn en roetaanslag verminderen.

Als tuberen via de bestaande schoorsteen niet mogelijk is, kan er eventueel gewerkt worden met een nieuw kanaal langs de gevel, of via een dakdoorvoer los van de schoorsteen. Dan wordt de gebrekkige schoorsteen gewoon niet meer gebruikt.

 

Verstopte schouw

schouw schoorsteenproblemen verstpot

Een slecht trekkende schouw, en alle gevolgen van dien, kunnen ook te wijten zijn aan een verstopping in de schouw. Denk aan vuil, mos, bladeren of een klassieker: vogelnesten.  Daarom is het steeds belangrijk om de schoorsteen geregeld te laten reinigen en eventuele vogelnesten te laten verwijderen.

Schoorsteenkappen

Met een schoorsteenkap kan je de afvoer van rookgassen optimaliseren én ervoor zorgen dat vuil minder vat heeft op je schoorsteen. Bij moderne dakdoorvoeren en concentrische kanalen zijn kappen vrijwel standaard, maar bij de doorsnee gemetselde schoorsteen ontbreekt die nog vaak. Deze bestaan in verschillende vormen die naast een functionele, ook een esthetische meerwaarde aan je woning kunnen geven.

Je kan ook een trekregelaar laten plaatsen, die houdt vogels buiten én verbetert de prestaties van je schouw. Een krachtigere aanzuiging doet de verwarming beter werken, verlaagt het verbruik én voorkomt terugslag van rook.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook