Zo worden kwaliteitsgaranties gecontroleerd
Kwaliteitskeurmerken helpen je de juiste (bouw)producten te kiezen. In een betonfabriek zien we hoe de controles voor het verkrijgen van zo'n keurmerk worden uitgevoerd.
Wat is het BENOR certificaat?
Bij de aankoop van je bouwmaterialen zul je op de verpakking het BENOR-label terugvinden. Dit Belgische keurmerk geeft je de zekerheid dat de geleverde bouwproducten een grondige interne kwaliteitscontrole hebben ondergaan, onder toezicht van een onafhankelijke, externe certificatieorganisatie.
Een BENOR-label heeft op zich niets met het specifieke product zelf te maken, maar kan op verschillende producten worden toegepast, onder te verdelen in 3 grote categorieën:
- Algemene bouwmaterialen: denk hierbij aan ruwbouwmaterialen zoals bakstenen, cement en waterafvoerbuizen.
- Veiligheidsmaterialen: denk hierbij aan materialen om veiligheid op een bouwwerf te waarborgen, zoals bijvoorbeeld signalisatiemateriaal en verkeerstekens.
- Brandveiligheidsapparatuur en anti-diefstalbeveiliging: denk hierbij aan brandblussers, rookmelders en alarmsystemen.
Hoe krijgt een product een BENOR certificaat?
Het certificaat wordt gegeven door een derde partij, een onafhankelijk keurorgaan dat het product controleert en testen uitvoert. Als aan alle testen en normen wordt voldaan, krijgt het product de BENOR-stempel als zekerheid dat het product van goede kwaliteit is.
De praktijk: in de betonfabriek
De certificering van ruwbouwmaterialen zoals betonblokken begint altijd met de grondstofcontrole, waarop onder andere een zeefanalyse wordt uitgevoerd. Vanuit het labo worden ook de verschillende samenstellingen van de mengsels gecontroleerd. Deze testen en controles gebeuren intern, maar worden op hun beurt ook nog eens gemonitord door een extern labo om de resultaten te kunnen vergelijken. Zo worden de nodige recepten voor een BENOR-certificatie onder controle gehouden.
In deze betonfabriek worden verschillende BENOR-producten in één productie-unit gemaakt. De productie is sterk geautomatiseerd, maar tijdens de productie voert de operator van de machine steeds een reeks controles uit om de kwaliteit te monitoren.
Na de productie van de betonblokken, worden ze tijdelijk opgeslagen in geklimatiseerde droogkamers. Na 24 uur worden ze verpakt en gaan ze naar de stockageplaats waar ze verder uitharden.
Ontdek hier meer over het BENOR-label