Elektrische installatiesPremium

Hoe je zonnepanelen onderhouden

zonnepanelen reinigen kopfoto

Je zonnepanelen zijn geplaatst en je wekt nu op een ecologische manier elektriciteit of warm water op. Daarmee is de kous echter niet af. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee, maar wil je er het maximum blijven uithalen, dan moeten ze natuurlijk ook op tijd eens worden gereinigd. In dit artikel overlopen we wat zo'n onderhoud inhoudt.

 

Elektriciteit: basisbegrippen die je moet kennen
32 artikels
Alles over elektriciteit plaatsenOntdek ons digitaal magazine over elektriciteit plaatsen
Lees magazinechevron_right

Waarom zonnepanelen onderhouden?

Opvolging via app

Bij de meeste moderne pv-installaties kan je via een app opvolgen wat de opbrengst is en of er niet schort aan het systeem. Als die app geen abnormale zaken vertoont of foutmeldingen geeft, kan je ervan uitgaan dat alles gesmeerd loopt. Merk je dat de opbrengst gestaag (of net heel plots) verlaagt? Dan is het best om toch eens een inspectie te doen bij de omvormer en/of op het dak.

opvolgen pv-productie panelen

Heb je een installatie waarvan je de opbrengst niet vanop afstand kan opvolgen? Dan doe je er goed aan om op eigen houtje de opbrengst op te volgen. Check regelmatig of de omvormer naar behoren werkt en of er geen foutcodes worden weergegeven. Raadpleeg de handleiding voor specifieke onderhoudsinstructies. Indien mogelijk, doe je ook regelmatig een controle van de panelen op het dak.

Uiteindelijk laat je idealiter je installatie sowieso jaarlijks eens nakijken door een vakman.

 

Aandachtspunten bij inspectie

Doe voor inspectie/onderhoud zeker een beroep op een vakman als je zelf niet genoeg vertrouwd bent met de omvormer of de zonnepanelen. Idealiter spreek je hiervoor degene aan die de zonnepanelen en omvormer heeft geïnstalleerd.  Als er een check moet gebeuren van de panelen zelf en er is geen veilige manier om het dak op te geraken (vaak het geval bij hellende daken), spreek je ook een vakman aan die over de nodige veiligheidstools beschikt.

ophoping verontreinigin

Verontreiniging

Als je subtiele afwijkingen in de opbrengst van je zonnepanelen opmerkt die niet aan weersomstandigheden te wijten kunnen zijn, en je nergens een foutmelding of foutcode ziet, dan zal het veeleer liggen aan verontreiniging op de panelen. Enig effect hiervan zal je in de meeste gevallen echter niet snel merken. Het meeste vuil wordt immers weggeregend.

Na verloop van tijd kan het – zeker in een drogere periode – echter wel zijn dat ophoping van vuil en stof uiteindelijk een effect hebben op het rendement. Vuil kan het rendement van zonnepanelen met 2% tot 3% verlagen. Denk aan bladeren van nabije bomen, mosvorming of vogeluitwerpselen ... Als je dergelijke zaken opmerkt, doe je er goed aan om de zonnepanelen te (laten) reinigen.

Beschadigingen

Plotselinge dalingen van het rendement in zonnige periodes kunnen dan weer te wijten zijn aan ernstigere beschadigingen. Denk aan gebarsten glas of beschadigde/losse bekabeling. Bij een (periodieke) visuele controle van je zonnepanelen moet je altijd kabels en connectoren (laten) nakijken. Voor het herstellen van dergelijke problemen dien je een vakman te raadplegen.

Andere oorzaken

Werken je zonnepanelen niet of is er een fout bij de omvormer die je niet middels de handleiding kan oplossen, en is er nergens schade zichtbaar? Dan contacteer je sowieso een vakman. Een professional beschikt over de geschikte apparatuur om de precieze oorzaak vast te stellen en het euvel te verhelpen.

  

Hoe reinig je je zonnepanelen?

Wanneer reinigen?

Is de zonnepaneleninstallatie op je dak op een veilige manier bereikbaar? Dan kan je zelf de panelen reinigen. Dit kan je doen wanneer je merkt dat de opbrengst daalt, maar je kan ook preventief reinigen. In het najaar, wanneer het normaal meer regent of sneeuwt, zal één reinigingsbeurt volstaan.

In de lente en de zomer is het best om twee keer per seizoen het dak op te gaan. Uiteraard is dit afhankelijk van waar de installatie ligt. In een gebied waar er veel bomen zijn, of een industriegebied waar er meer stofontwikkeling is zal je dit vaker moeten doen.

zonnepanelen reinigen product

Do's en don'ts bij de reiniging

Do's

Wanneer je je zonnepanelen reinigt, neem je het best ook het frame mee waarin ze vastzitten. Je doet dat alles het best op momenten waarin er niet te veel zon is.

Er zijn speciale reinigingsproducten voor zonnepanelen op de markt, maar je geraakt ook al een heel eind met zuiver gedemineraliseerd water of een tuinslang. Reinigen doe je dan met een borstel – idealiter op een telescopische steel gemonteerd – en een zacht doekje of een zachte spons.

reinigen met telescopische steel

Don'ts

Gebruik nooit water onder druk (zoals een hogedrukreiniger) op zonnepanelen, omdat dit de afdichtingen kan beschadigen en lekkages kan veroorzaken. Vermijd verder ook agressieve schoonmaakproducten, schuurmiddelen of afwasmiddel. Daarmee loop je het gevaar om de beschermende glasplaat te beschadigen.

Merk je tijdens het reinigen andere beschadigingen op? Probeer zwaardere reparaties niet zelf uit te voeren als je niet over de juiste expertise en ervaring beschikt. Schakel altijd een professional in voor complexe problemen.

Zelfreinigende zonnepanelen
Tegenwoordig bestaan er in de hogere prijssegmenten ook zonnepanelen die voorzien zijn van een ingebouwd systeem dat de zonnepanelen zelf reinigt. 

reiniging pv-panelen steel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook