Dakbedekkingen

Bitumen dakrollen: de ideale oplossing voor jouw platte dak

Door klimaatverandering worden platte daken steeds vaker op de proef gesteld. Extreme temperatuurschommelingen hebben namelijk een impact op de waterdichting. Een dak wordt daarnaast steeds vaker de place to be voor onze technische installaties. Denk maar aan zonnepanelen en zonneboilers, of de buitenunit van een airco of warmtepomp. Een goede dakbedekking is met andere woorden een must. Voor een plat dak is bitumen een van de vooraanstaande oplossingen. Waarom? En kan je zelf instaan voor de plaatsing? Je leest het hier.

bitumen dakrollen

Waarom kiezen voor bitumen?

Een bitumen dakbedekking biedt uitstekende bescherming dankzij de hoge weerstand en de meerlaagse toepassing. Met een levensduur van meer dan 30 jaar zijn de bitumen dakrollen van Aquaplan een betrouwbare optie voor platte daken. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van het dak overigens nog een stuk verlengen.

Klimaatbestendig

Bitumen daken zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden zoals hagel, sneeuw, ijsvorming en hitte dankzij de intrinsieke eigenschappen van het materiaal. De dakrollen kunnen voorts probleemloos geplaatst worden in alle klimaten en seizoenen.

Verschillende plaatsingsmethoden

De plaatsing kan overigens op verschillende manieren. Traditioneel wordt bitumen dakbedekking gevlamlast, maar het kan ook koud verlijmd of zelfklevend aangebracht worden. Hierdoor kan iedere klusser, of deze nu meer of minder ervaren is, aan de slag met een bitumen dakbedekking. Bijkomend voordeel: bestaande bitumen daken kunnen eenvoudig gerenoveerd worden zonder afbraak.

DE IDEALE DAKOPBOUW

Welke vereisten zijn er voor het dak?

Als je bitumen dakrollen wil plaatsen op een plat dak, moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Zo moet het dak, om plasvorming te vermijden, minstens een hellingsgraad van 2% hebben.

De isolatie: kies voor een warm dak

Als je een dak renoveert, is het best om meteen ook te isoleren. Dan kies je beter voor een warme dakconstructie, waarbij de isolatielaag zich tussen de dakconstructie en de dakbedekking bevindt.  Door de isolatie is je dakconstructie beschermd tegen temperatuurschommelingen en kan condensatie of de vorming van koudebruggen worden vermeden. Vanwege hun hoge isolatiewaarde zijn PIR-isolatieplaten ideaal om te gebruiken voor de opbouw van een warm dak.

Werken in 2 lagen

Voor een waterdicht bitumen dak moet er in 2 lagen gewerkt worden. Een bitumen dakbedekking bestaat steeds uit een onderlaag en een toplaag die in dezelfde richting gelegd wordt. Een dampscherm tussen de isolatie en het dakbeschot is onontbeerlijk in een geïsoleerd plat dak.

Het dampscherm verhindert dat het vocht uit de binnenruimtes condenseert in de isolatie. Bitumen dakrollen met een bovenafwerking van zand zijn ideaal om te gebruiken als dampscherm. Het voordeel is dat je dak al waterdicht is tijdens de kluswerken.

Aandachtspunten bij de plaatsing

De beste manier om de roofingbanen vervolgens aan te brengen, is in de richting van de afwatering. Begin bij het laagste punt van het dak en werk naar boven toe. Op deze manier voorkom je dat er water op de naden blijft staan. Voor een dakopstand wordt minimaal 15 cm aanbevolen. Als je wilt isoleren, voeg dan de dikte van de isolatie toe aan de dakopstand.

koud verlijmd bitumen

Hoe is een bitumen dakrol opgebouwd?

Wat je ondergrond ook is, of welke bevestigingsmethode jouw voorkeur geniet, je vindt altijd de perfecte dakrol voor jouw situatie binnen het assortiment van Aquaplan.

Alle dakrollen bestaan uit een polyester wapening voor mechanische sterkte, in combinatie met glasvlies voor de nodige elasticiteit. Boven en onder wordt de inlage gedrenkt in hoog technologische gemodificeerde bitumen. Door het toevoegen van plastomeren zijn ze uv-bestendig en bestand tegen temperatuurschommelingen. Iedere dakrol krijgt zijn specifieke toevoegingen in lijn met de vereisten.

onderlaag dakrollen

De juiste dakrol kiezen

De dakrol als dampscherm

De dakrol die dienst doet als dampscherm, kies je op basis van je dakconstructie. Je dakconstructie kan in beton, houten planken of houten platen zijn.

Bij een betonnen dakconstructie is het aan te raden om een zelfklevende onderlaag te gebruiken. Voor houten planken wordt aanbevolen om de onderlaag te nagelen vanwege de beweegbaarheid van de planken. Bij houten platen heeft een zelfklevende onderlaag de voorkeur vanwege het gemak van aanbrengen.

De dakrol als dakbedekking

De onder- en toplaag van je bitumen dakbedekking, kies je volgens de gewenste aanbrengmethode.  Je kan kiezen voor dakrollen met een wegbrandfolie (voor het vlamlassen, ook wel branden genoemd in de volksmond), rollen met een geperforeerde folie (ideaal bij koude verlijming), of rollen met een wegtrekfolie (zelfklevende rollen).

  • Zelfklevende dakrollen zijn de meest eenvoudige en veilige manier om een dakbedekking te plaatsen. Dit vereist minder ervaring dan het branden met koudlijm.
  • De meer ervaren klusser of (semi-)professional kan aan de slag met geperforeerde rollen die koud verlijmd worden. Koudlijm heeft als voordeel dat het een extra waterdichte laag vormt, en het vult barstjes en scheurtjes om zo voor een volledige hechting te zorgen. Blaasvorming is hier overigens onmogelijk.
  • Bitumen branden vereist het meeste ervaring en is in principe eerder weggelegd voor de pro. De kleefkracht is onmiddellijk, dus kan je niet zo makkelijk correcties uitvoeren als bij koudverlijming. Een groot voordeel is wel dat de dakrol door verhitting zeer buigzaam wordt, wat ideaal is voor een dak met veel moeilijke details.

AQUAPLAN
D'HERBOUVILLEKAAI 80
2020 ANTWERPEN
+3232483000
info@aquaplan.com
www.aquaplan.com
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook