Tips en tricks om te snoeien in het voorjaar
Bij snoeien spreken we meestal van wintersnoei of van zomersnoei. Elk type plant vraagt nu eenmaal zijn eigen snoei op het juiste tijdstip van het jaar, of net helemaal niet. Zie je de bomen doorheen het bos niet meer? We geven enkele adviezen mee om je plantgoed in conditie te houden doorheen het jaar.
Met de juiste tools
Bij snoeien is het eerst en vooral belangrijk dat je goed en scherp gereedschap gebruikt. Anders wordt het al snel een ontgoochelende en frustrerende klus.
Gebruik ook de juiste tool voor de juiste toepassing. Meestal is een snoeischaar een goede basis voor takken van ongeveer een vinger dik. Om dikkere takken weg te snoeien, schakel je beter over naar een takkenschaar. Moet je op hoogte gaan snoeien? Denk dan aan een telescopisch model. Voor dikke takken gebruik je dan weer een snoeizaag. Kleinere hagen kan je te lijf met een manuele heggenschaar.
Uiteraard kan je je snoeiarsenaal uitbreiden met steviger materiaal op batterij. Voor grotere hagen ga je een heggenschaar nodig hebben. Voor stevig snoeiwerk aan bomen gaat een accu takkenschaar of een kettingzaag goed van pas komen.
Het voordeel van werken met tools op batterij, is dat één batterij compatibel is met verschillende toestellen. Ben je klaar met de haag, maar wil je nog je bomen aanpakken? Dan verplaats je de batterij van de heggenschaar naar de takkenschaar en kan je verder.
Verzorg je tools
Als je gaat snoeien, dan snoei je vaak dode of zieke takken. Om ervoor te zorgen dat je via je snoeigerief geen ziektes doorgeeft van de ene plant naar de andere, is het beter om je gereedschap na elk gebruik te ontsmetten. Dit kan eenvoudigweg in een sopje met zeep en een ontsmettingsmiddel.
Wat snoei je in het voorjaar?
In de lente ga je niet fors terugsnoeien, maar vooral onderhouden. Een typische voorjaarssnoei bestaat voornamelijk uit het verwijderen van dode en uitgebloeide takken, die we meestal in de winter laten staan voor de zaadjes die eraan vastzitten, of voor wat kleur en diversiteit. De lente is dus het moment om te snoeien of de takken zelfs te verwijderen.
In de winter kun je beter de grove en omvangrijke snoeiwerkzaamheden aanpakken, aangezien de sapstroom van de planten dan stilligt.
Heesters en bomen snoeien
Bij de snoei van heesters en bomen in het voorjaar gaat het naast het weghalen van verdorde en dode takken ook om het weghalen van takken die soms wat te laag hangen en kruisende takken. Als je takken wegsnoeit, snoei dan altijd zo dicht mogelijk tegen de stam en vermijd zogenaamde 'kapstokjes'. Die vormen namelijk een broeihaard voor ziekten, en dat wil je uiteraard vermijden.
Af en toe zie je bij fruitbomen ook takken die redelijk steil omhoog gaan. Dit zijn waterloten. Als je die laat staan, gaan ze verhouten. Je kunt deze dus grotendeels wegknippen. Haal echter nooit alle waterloten in één keer weg. Laat er steeds een drietal staan. Dit is vooral nuttig bij bomen die een krachtige stam en dus een hoge sapdruk hebben, om de druk te verminderen.
Elke tak die je wegsnoeit zal een snoeiwonde hebben. Als je minder scherp snoeigereedschap hebt gebruikt, kun je wat rafeling krijgen. Dan ga je dat best verwijderen met een mes. Met een wondafdekmiddel zorg je voor extra bescherming. Dit is vooral handig als je van plan bent om veel takken van een boom te verwijderen.
Hagen snoeien
Vaak hebben we in onze tuin allerlei hagen. Die moeten ook een paar keer gesnoeid worden. Uiteraard is dit afhankelijk van het soort haag, maar de meeste gangbare haagsoorten geef je een vormsnoei in de late lente.
Let wel op: hagen zorgen vaak voor nestgelegenheid voor allerlei soorten dieren. Snoei niet waar vogels aan het broeden zijn. Als je ze wat langer laat bloeien, krijgen ze vruchten en ook daar gaan vogels weer van kunnen profiteren.
Tip
Snoeien doe je meestal bij droog en bewolkt weer. Sommige planten, zoals een buxus, laten een snoeibeurt beter toe wanneer het nat is. Ga nooit snoeien in periodes met vriestemperaturen of bij extreem warm weer.
Wat doe je met je snoeiafval?
Doorheen het jaar heb je meestal wel wat snoeiafval. Niet altijd hele grote hopen. Het is niet altijd de moeite om daarvoor naar een containerpark te rijden. Je kan uiteraard ook je snoeiafval verhakselen en composteren. Let wel op met het composteren van zieke takken. Takken met bijvoorbeeld perenvuur verbrand je beter.
Composteer je niet? Dan kan je met je snoeihout ook een takkenril maken als schuilplek voor heel wat dieren in je tuin. Begin met enkele takken, bijvoorbeeld een stuk wilg, en steek die in de grond. Dan kan je een takkenhoop maken die je elk jaar aanvult of uitbreidt met meer snoeiafval.
Profiteer van de GARDENA Cashback-acties
