Plafond

Hoe was je correct je muren en je plafonds?

muren plafonds correct wassen

Je zal het niet snel merken, maar op je muren en plafond gaat er zich na verloop van tijd wel redelijk wat vuil nestelen. Check dus zeker jaarlijks eens of ze niet eens aan een poetsbeurt toe zijn. We vertellen waarop je moet letten bij het inspecteren, en geven enkele nuttige schoonmaaktips mee.

  

Efficiënt poetsen

Eerst inspecteren

Vlekken, stof, vet of andere onzuiverheden ... Je muren krijgen na verloop van tijd wel wat te verduren. Zeker bij wie jonge kinderen of veel huisdieren in huis heeft, is een jaarlijkse grote kuis van wanden (en plafonds) geen slecht idee. In badkamers en keukens wordt het aangeraden om dat sowieso elk jaar eens te doen.

muren onvolmaaktheden

Voor andere ruimtes doe je best gewoon regelmatig een check-up doorheen je woning om te zien waar het het meest nodig is. Merk je dat enkel de de living nood heeft aan een grondige poetsbeurt, dan poets je enkel daar. Sommige verflagen zijn immers niet oneindig afwasbaar, dus moet je niet aan het kuisen wanneer het eigenlijk niet nodig is.

Over het algemeen is het een goede zaak om jaarlijks eens de algemene staat van je muren en plafonds na te kijken, los van of ze al dan niet moeten worden schoongemaakt. Merk je ergere gebreken zoals vochtplekken, schimmels of barsten op? Dan laat je die uiteraard meteen nakijken.

loskomend behang onvolmaatheden

MEER WETEN:
> Vochtproblemen in je woning en hoe ze op te lossen
> Hoe beschadigd pleisterwerk herstellen

 

Alles bij de hand

Voor je aan de schoonmaak zelf begint, zorg je er eerst voor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt: een emmer gevuld met lauwwarm water, een doek en/of een spons en een aparte doek om af te drogen. Meer dan waarschijnlijk zal je ook een ladder of een opstapje nodig hebben. In dat geval is een ladderhulp ook handig om je emmer aan te hangen wanneer je bovenaan de muren of aan het plafond bezig bent.

Wat het reinigingsmiddel betreft, geraak je in de meeste gevallen (verf, behang, hout ...) al een heel eind met een multi-inzetbare zachte allesreiniger. Vermijd uiteraard zure of bijtende producten. Ga je aan de slag met een nieuw product dat je nog niet eerder hebt gebruikt? Doe dan eerst een test op een onopvallende plek.

alles bij de hand wassen

Alles uit de weg

Ga je aan de slag met de grote kuis van je wanden en je plafonds? Zet dan om makkelijk te werken eerst alles uit de weg zodat je overal vlot bij kan. Nabije stoelen, tafels, meubels, kamerplanten, vuilnisbakken ... zet je even verder van de muur weg.

Eerst het plafond, dan de muren

Het kan zijn dat je enkel je muren wil wassen. Als je echter de muren én het plafond wil aanpakken, dan begin je met het plafond en doe je daarna pas de muren. Je werkt immers het best van boven naar beneden:

  • eerst kuis je het plafond;
  • dan eventuele plafondlijsten;
  • dan de muren en eventuele raam- en deurkozijnen;
  • en als laatste pak je de plinten aan. 

eerst plafond wassen

Begin na het kuisen van je plafond met de muren die vertrekken uit dezelfde hoek als waar je eerder bij het plafond bent begonnen.

Muren zijn meestal grote vlakken. Je kuist ze van boven naar beneden, eventuele uitlopers ("lekers") vang je zo meteen op voordat ze kunnen opdrogen. Net zoals je muren zou schilderen, werk je hier ook het best in vlakken van 1 m². Werk binnen zo'n vlak met je spons of doek van rechts naar links.

na het plafond volgt de muur

Best practice tips

Gebruik een spons of een doek, maar maak die nooit te nat: goed uitwringen voor je ze op de muur of het plafond aanbrengt is de boodschap. Zo vermijd je ook zo veel mogelijk (potentieel later zichtbare) uitlopers.

Ga niet als een gek staan schrobben als je een vlek niet meteen weg krijgt, want zo zorg je mogelijks voor een groter probleem. Zeker op een matte verf ga je dat snel zien in de toplaag.

Om strepen op je muren te voorkomen, reinig je best de muur nog eens volledig met een droge doek voor het water van je natte reinigingsbeurt vanzelf zou opdrogen.

Zijn je muren écht vuil (bijvoorbeeld door jarenlang binnen te roken) en is het onbegonnen werk om te beginnen kuisen? Dan kan je ook opnieuw verven of behangen. Het resultaat zal sowieso fris ogen. Let op dat je voor roet- of nicotinevlekken wel een aangepaste primer moet gebruiken opdat de vlekken niet door de nieuwe verflaag zouden komen.

ltijd goed uitwringen

 

Versleten verflagen

rol verf muren plafond

Je hebt geen vochtproblemen en geen barsten of scheuren, maar je wil toch je muren of plafond opfrissen met een nieuwe verflaag? Dan is het zaak om voor een propere, stof- en vetvrije, egale ondergrond te zorgen, voor een optimaal resultaat. 

Wil je je muren of plafond opnieuw schilderen en je hebt wel last van vochtproblemen, barsten of scheuren? Dan pak je die problemen uiteraard eerst aan voor je aan de voorbereidingen begint van je schilderwerken.

Ben je niet zeker of een bestaande verflaag vast genoeg zit om te overschilderen? Maak dan met een breekmes een vijftal evenwijdige snedes in de verffilm tot op de ondergrond, zowel horizontaal als verticaal, met ongeveer 2 mm tussen de sneden. Breng vervolgens een goed klevende tape aan op het raster dat je hebt gemaakt. Verwijder de tape voorzichtig en controleer of er iets van verf op de tape is blijven hangen. Bij een goede hechting zal er nagenoeg niets loskomen.

Komt er te veel los? Dan zal je de verf moeten verwijderen. Daarvoor kan je handmatig of machinaal schuren (op hout), of krabben/steken, eventueel met behulp van een heteluchtpistool. Voor delen waar je niet goed bij kan, kan je een verfafbijtmiddel gebruiken.

Oud pleisterwerk of krijtende verflagen … Daar is het al wat moeilijker te bepalen of alles nog vast genoeg zit. Om dat snel te achterhalen, wrijf je over de ondergrond met je handpalm. Blijven er poedersporen achter op je hand? Dan is de ondergrond verpoederd en moet je die eerst zo stof- en vuilvrij mogelijk maken, en dan met een aangepast fixeermiddel of voorstrijkmiddel fixeren. Dergelijke fixeermiddelen bestaan als gel en als vloeibare, waterige substantie. Breng het fixeermiddel aan tot je duidelijk ziet dat de ondergrond het middel niet meer opzuigt, en dus is verzadigd.

Wil je liever behangen dan schilderen? Dan vertrek je eveneens van een egale, stof- en vetvrije ondergrond.

MEER WETEN:
> Alles over schuurmateriaal
> Veilig afbijten, ontvetten en verdunnen
> Alles over schilderen
> Alles over behangen

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook