Baden & douches

Zo bescherm je je badkamer tegen vochtproblemen

Vochtproblemen wil je te allen tijde vermijden in je badkamer. Niet alleen tasten vochtplekken en schimmels je muren aan, ook voor je gezondheid is het op lange termijn geen pretje. Vaak ligt de bron van dergelijke problemen bij oude versleten voegen en kitnaden. Het is dus belangrijk dat je die van tijd tot tijd eens inspecteert en restaureert. We geven je mee hoe je deze simpele klus zelf aanpakt.

Rubson: alles om je badkamer te beschermen

oorzaak vochtproblemen

VOCHTPROBLEMEN: WAT IS DE OORZAAK?

Tijdens het douchen verdampt het warme water. Na contact met een koud oppervlak, zoals je muren, zal de damp terug vloeibaar worden en condens vormen. Die condens zal zich ophopen en zo schimmel vormen. Dit zal je vaak eerst zien op de zwakste punten in de badkamer: de aansluiting tussen het bad en/of de douche met de vloer en de muren.

Zijn je kitnaden gebrekkig of aangetast, dan moet je die vernieuwen om zeker te zijn dat vochtproblemen zich niet verder kunnen verspreiden. Dit doe je met een aangepaste afdichtingskit voor sanitaire ruimtes.

 

HOE EEN versleten KITRAND vernieuwen

multitool verwijderaar 1
multitool verwijderaar 2
1/2

OUDE KITRAND VERWIJDEREN

Om een nieuwe kitnaad te kunnen plaatsen, moet je de oude voeg eerst verwijderen. Je verwijdert het grootste deel makkelijk met een multitool. De ene zijde heeft een scherpe punt waarmee je de verweerde siliconenrand kan doorsnijden en losmaken. De andere zijde heeft een spatel waarmee je de kit verder van tussen de voeg kan halen.

Blijven er na gebruik van de voegkitverwijderaar nog wat restanten van de oude voegen over? Dan gebruik je een vloeibare siliconenverwijderaar. Smeer het met je vinger op de overblijvende delen. Draag hierbij handschoenen. Wacht een half uurtje en gebruik nadien opnieuw de spatel om de siliconenverwijderaar samen met de restanten te verwijderen.

Hernieuw de handeling indien nodig. Zorg dat al het vuil en de stofresten rondom de naden verdwenen zijn, zodat dit later niet in de nieuwe kitrand terechtkomt. Om er zeker van te zijn dat de nieuwe voegen perfect zullen hechten, gebruik je om af te sluiten nog eens de vochtige reinigingsdoekjes.

kitnaad vernieuwen 2
kitnaad vernieuwen 3
kitnaad vernieuwen 4
3/3

NIEUWE KITRAND PLAATSEN

Begin met een schilderstape aan te brengen, zowel aan de bad- of doucherand, als op de muur. Hou er rekening mee om een minimale voegbreedte van 6 mm te handhaven.

Snijd vervolgens de tube van de sanitaire kit open met de snijkant van de voegkitstrijker en schroef de bijgeleverde doorzichtige spuitmond op de koker. Plaats de koker vervolgens in het kitpistool. Snijd de punt af op de gewenste voegbreedte. Vervolgens breng je de siliconenkit gelijkmatig aan met het pistool.

Heb je nu gemorst, of ben je te breed gegaan met je kit? Geen probleem. Verse kit kan je makkelijk verwijderen. Doe het wel meteen voor het begint uit te drogen.

Om overtollig voegmiddel weg te werken, gebruik je de holle lepelzijde van de voegkitstrijker om het teveel aan kit weg te scheppen. Zo bekom je een nette en egale rand. Voor een perfect afgewerkte rand geven afwerkrubbers het beste resultaat. Verwijder daarna de tape en gebruik een afstrijkmiddel, of een mengsel van water en afwasmiddel, om de voeg met de vinger glad te strijken.

voegen opfrissen voegenstift

HOE een kitnaad OPFRISSEN

Na veelvuldig gebruik van je badkamer en na enkele jaren kan het zijn dat een kitnaad niet versleten is, maar ook niet meer zo fris oogt. Hij moet daarom nog niet vervangen worden, maar hij ziet bijvoorbeeld een beetje geel. Die kan je opfrissen met een heropfrissingskit. Daarmee leg je een nieuw filmpje over je bestaande naad en ziet hij er weer als nieuw uit.

Heb je ook hier te veel aangebracht, ga dan opnieuw te werk met het afstrijkrubber en een doekje om het overtollige middel weg te werken.

vochtproblemen voorkomen

VOCHTPROBLEMEN VOORKOMEN

Nu je je voegen en kitnaden hebt opgefrist, is het zaak om je badkamer vochtprobleemvrij te houden. In de eerste plaats is voorkomen immers altijd beter dan genezen. Vergeet na het nemen van een douche of bad niet al het water van je muren, vloeren en kranen te verwijderen. Ook natte handdoeken en badmatten: laat ze niet liggen, maar hang ze op. Zo drogen ze sneller en vermijd je muffe geuren.

Zet ook op tijd de ramen en deuren van je badkamer open na het nemen van een bad of douche. Investeer in een ventilatiesysteem dat zorgt voor aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht. Is een centraal ventilatiesysteem praktisch of budgettair geen optie? Dan kan je met een decentrale ventilator in de badkamer of verluchtingsroosters in deuren en/of ramen ook al zorgen voor een goede luchtvochtigheidsgraad.

Investeer daarnaast in goede verwarming in je badkamer, zoals een plaatsbesparende handdoekradiator of een infraroodspiegel. Door alle oppervlaktes warm te houden, voorkom je condensvorming.

Rubson: alles om je badkamer te beschermen

HENKEL
ESPLANADE 1 PO BOX 101
1020 BRUSSEL
+3224212711
info@be.henkel.com
www.henkel.be
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook