4 oplossingen om zelf op maat te zagen
Je kunt je plaatmateriaal steeds op maat laten zagen in de doe-het-zelf- of de houthandel. Maar hoe fantastisch zou het niet zijn als je dat probleemloos thuis kon? Maak je dromen waar met een verticale paneelzaag of met een zaagslede!
Maak zelf een verticale paneelzaag
Niet naar de doe-het-zelfzaak moeten hollen om je hout op maat te zagen, het is een zoet gemak. Wie net de lotto gewonnen heeft, koopt uiteraard gewoon een paneelzaag (en een extra grote werkplaats); voor alle anderen kan dit wel de oplossing zijn: een verticale paneelzaag op basis van een gewone cirkelzaag.
De zaaghouder wordt op de rail bevestigd met enkele bouten, rondellen en vleugelmoeren. De cirkelzaag wordt vastgehouden op de zaaghouder met enkele bouten met ronde kop. Om de zaag te bewegen werk je hier met een systeem van contragewicht. Hierbij bevestig je enkele gewichten aan een ijzerdraad. Die loopt over een katrol en wordt met een schroefhaak verbonden aan de zaagsteun.
Maak zelf een zaagslede
In alle veiligheid hout op maat zagen met een tafelzaagmachine? Als hulpstuk kan je daarvoor ook een compacte zaagslede maken. De zaagslede moet heen en weer kunnen schuiven op de tafelzaagmachine. Waar de geleiders van de tafelzaagmachine normaal als hulpstuk dienen om je werkstuk tegenaan te duwen, zitten gleuven. Die uitsparingen gebruik je om de basis van de zaagslede te laten schuiven via latten.
De zaagslede is veelzijdig in gebruik: gewoon afkorten vormt de basis, maar dankzij het hulpstuk kan je er ook mee in verstek zagen. Wanneer je dichtbij het zaagblad iets moet zagen, heb je er ook nog de klembeugels bij om stevig, én veilig, het werkstuk te fixeren. Dankzij de verschuifbare stootblokken duw je een werkstuk telkens op dezelfde afstand vast. Handig om in serie hout op maat te zagen!
Hulpstukken voor je decoupeerzaag
Een decoupeerzaag haal je in huis omdat je daarmee flexibele bochten en rondingen kan uitzagen in je werkstukken. Maar er valt veel meer uit je toestel te halen. We tonen hoe je een hulpstuk maakt om rechte lijnen uit te zagen met een decoupeerzaag, en een hulpstuk om cirkels uit te zagen.
Hulpstuk voor kleine zaagklussen
Om kleine eindjes te verzagen met een afkortzaag, kan je relatief makkelijk een hulpstuk ineenknutselen met wat resthout. Zo kan je kleine stukjes van een lat of plank afzagen zonder dat je handen te dicht bij het zaagblad kunnen komen. Dit hulpstuk bestaat uit een legplank en een stootplank die je aan elkaar monteert.
Begin - indien nodig - met het resthout op maat te zagen, zodat het wat makkelijker te hanteren valt. Klem de stootplank vast, en teken de dikte af van de andere (leg)plank.
De verbinding van de twee planken gebeurt met schroeven en houtlijm. Boor de gaten voor met een houtboor, aangepast aan de diameter van de schroeven die je zal gebruiken. Verdeel daarna de lijm. Maak de montage makkelijker door de schroeven al even vast te zetten. Dan kan je de plaat kantelen en klemmen, en sneller in serie gaan schroeven.
Daarna monteer je de steunlat. Dat doe je met een bout en bijhorende vloot en moer. Boor een gat uit en draai handmatig vast, zo kan de lat makkelijk pivoteren. Kort vervolgens de lat op maat af, en zaag meteen ook de stootplank door. Zo heb je een richtlijn waar het zaagblad van je afkortzaag je werkstuk later zal zagen.
Opdat de steunlat je werkstuk later nog beter kan fixeren, teken je nog een betere hoek af, en werk dat weg met een handzaag. Als je dit doet, demonteer je de lat best nog even. Je kan de steunlat ook optimaliseren met een stukje schuurpapier aan het uiteinde. Daarmee heb je een betere grip op het hout dat je verzaagt.