DakplatenPremium

JE DAK ONDERHOUDEN: HOE PAK JE HET AAN?

De aanloop naar de zomer is het uitgelezen moment om eens je dak te inspecteren. Maar waarop moet je precies letten en welke problemen kan je zelf oplossen? We leggen het uit, zowel voor een plat dak als voor een hellend dak.

 

PLAT DAK ONDERHOUDEN

herstel plat dak onderhoud

WAAROP LETTEN?

Bij een routine-inspectie van een plat dak let je in de eerste plaats op bladeren, mos en ander grofvuil. Die verwijder je het best zo snel mogelijk, opdat dakgoten en regenpijpen niet verstopt raken.

Daarnaast is het belangrijk om de dichting te inspecteren op blazen en scheuren – in het bijzonder aan de naden en bij aansluitingen, bijvoorbeeld rond een dakkoepel.

Let verder ook op eventuele vochtplekken op je plafonds en/of muren die aansluiten aan het dak – dit wijst immers ook op slechte of verouderde naden en aansluitingen.

WAT KAN JE ZELF DOEN?

De opkuis van je dak is een klus die je met bezem en vuilblik in de aanslag makkelijk zelf kan uitvoeren. Verder kan je mos aanpakken met een (biologisch) ontmossingsproduct. Let wel op voor je aan de slag gaat met water: wees er zeker van dat je dak geen scheuren, barsten of blazen bevat!

Als je toch met scheuren, barsten of blazen in je plat dak zit, kan je die zelf te lijf gaan met afdichtingsmaterialen, zoals aangepaste tapes en reparatiekits. Ben je niet vertrouwd met dergelijke producten, laat je dan bijstaan door een kennis met wat expertise, of laat de klus over aan een vakman.

MEER WETEN
> Hoe een plat dak inspecteren en onderhouden

 

HELLEND DAK ONDERHOUDEN

ontmossen hellend dak

WAAROP LETTEN?

Wanneer je een hellend dak op gaat, zorg dan zeker voor aangepaste valbeveiliging. Eens je op het dak bent, kijk je ook hier uit voor mosgroei en vuil. Daarnaast houd je ook rekening met eventuele gebarsten pannen of leien.

Langs de binnenzijde inspecteer je de staat van de isolatie en het gebinte. Merk je bijvoorbeeld houtrot op? Dan moet dit zo snel mogelijk aangepakt worden. Het best haal je er dan zo snel mogelijk een vakman bij, want houtrot heeft een oorzaak die verder onderzocht moet worden. 

WAT KAN JE ZELF DOEN?

Als je geen geschikte valbeveiliging hebt, laat je het eigenlijke onderhoud van je hellend dak beter over aan een vakman. Kan je wel je veiligheid verzekeren? Dan kan je eventueel zelf aan de slag met een hogedrukreiniger. Voor problemen aan de dakstructuur doe je eveneens best een beroep op de expertise van een vakman. Er bestaan wel producten om problemen met hout aan te pakken, maar daarmee heb je de oorzaak nog niet beet. 

MEER WETEN
> Hoe een hellend dak inspecteren en onderhouden
> Hoe werken met een hogedrukreiniger

 

RIETDAK ONDERHOUDEN

rietdak onderhouden

WAAROP LETTEN?

Bij een rieten dak is het ook van groot belang dat het materiaal zuiver gehouden wordt, zonder algen en mossen. Niet alleen omdat bijvoorbeeld te veel mos vocht vasthoudt op het riet, maar ook omdat het dak er zo veel meer verzorgd blijft uitzien. Na de plaatsing wordt er daarom alvast best een preventieve anti-mosbehandeling voorzien door de plaatser. Daarbij wordt een product op het dak gespoten om mosvorming te voorkomen. Deze aanpak werkt prima, zolang het mos niet reeds aanwezig is. Er wordt aangeraden om zo'n antimosbehandeling jaarlijks te herhalen.

Groeit er wel mos op het dak, dan moet het dak uiteraard eerst ontmost worden voor het een behandeling krijgt. Daarbij wordt het mos mechanisch verwijderd, door de toplaag van het dak te halen. Het dak wordt hierdoor wel dunner. Daarom wordt ontmossen maar om de zeven tot tien jaar aanbevolen, zodat het dak niet te dun wordt.

WAT KAN JE ZELF DOEN?

Merk je dat er stukjes riet op de grond vallen? Dat wijst erop dat het dak begint te verweren. Dan moet het 'gekamd' worden. Dat kan met een elektrische heggenschaar. Om ervoor te zorgen dat er niet te veel weggesneden worden van het dak, doe je hiervoor best een beroep op een professionele rietdekker. Hij zal na het kammen het riet gladstrijken, strak zetten en schoonmaken. 

MEER WETEN
Waarom kiezen voor een rietdak?

 

DAKGOTEN ONDERHOUDEN

WAAROP LETTEN?

Eerst en vooral check je of er geen vuil of bladeren in je dakgoten liggen. Doe dit zeker twee keer per jaar. Als je je dakgoten tijdig uitkuist, minimaliseer je immers het risico op schimmelvorming en lekken. Eens je goten uitgekuist zijn, is het immers makkelijker om dergelijke schimmels en lekken op te merken.

WAT KAN JE ZELF DOEN?

Het uitkuisen van je dakgoten kan je, met de ladder bij de hand, makkelijk zelf. Om het risico op vuil verder te verkleinen, kan je een dakgootrooster in de dakgoot plaatsen. Zit je met een lek in je dakgoot? Dan kan je die aanpakken met herstellingstapes of vloeibaar rubber. Tegenwoordig worden verweerde zinken dakgoten ook vaak bekleed met (zelfklevend) EPDM.

MEER WETEN
> Hoe je dakgoten onderhouden

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook