hoe Zelf je plat dak bedekken in 3 stappen
Dankzij het zelfbouwpakket van Easyroof kan je je plat dak zelf bedekken zonder dat er een dakwerker aan te pas komt! Het EPDM of dakrubber wordt uit één stuk op maat van je dak geleverd. De rubber folie wordt verlijmd en is daardoor makkelijk zelf te plaatsen. Ook wie geen ervaren klusser is, kan ermee weg, want naast alle nodige materialen en gereedschappen biedt Easyroof ook alle nodige begeleiding dankzij de gedetailleerde montagehandleiding en installatievideo's.
TIPS VOOR JE AAN DE SLAG GAAT
- Plan zeker voldoende tijd in voor het plaatsen van je EPDM-dakbedekking: 3 dagen is ideaal.
- Houd uiteraard rekening met het weer, ga aan de slag wanneer het enkele opeenvolgende dagen droog is.
- Heb je nog technische vragen tijdens de plaatsing? Dan kan je ook terecht bij de telefonische helpdesk, of je kan langskomen in het magazijn te Mechelen.
stap 1: de ISOLATIE en het dampscherm
In een nieuwbouwsituatie isoleer je je dak sowieso, bij een dakrenovatie van een bestande woning doe je dat best ook meteen. Standaard vertrek je van een dakopbouw waarvan de bovenste laag uit OSB-platen of hellingchape bestaat. Daarop komt het dampscherm en de isolatielaag terecht. Easyroof biedt hiervoor een zelfklevend dampscherm dat makkelijk is aan te brengen.
Voor de isolatielaag werkt Easyroof met gecacheerde PIR-platen die je aanbrengt met purschuim op het dampscherm. Liggen alle isolatieplaten er? Dan vul je langs de randen nog de kieren op met de meegeleverde bussen purschuim voor een luchtdichte isolatieschil.
stap 2: EPDM VERLIJMEN
Bovenop de isolatielaag wordt vervolgens het EPDM verlijmd met een contactlijm. Eerst moet je het EPDM ontvouwen en even laten rusten, zodat de spanning op het materiaal verdwijnen. Daarna vouw je het EPDM terug op en kan je aan de slag met het verlijmen. Daarvoor breng je zowel lijm aan op de isolatie, als op het EPDM zelf. Wanneer de lijm handdroog is, rol je dan het dakrubber terug uit en trek je het gelijkmatig op zijn definitieve plaats.
Eens het dakoppervlak is bedekt, pak je nog de opstaande randen en hoeken aan. De hoeken zijn een iets complexer werkje, maar dankzij de nauwkeurige handleiding klaar je de klus vlot.
stap 3: de OPTIES
dakranden
Wanneer het dak volledig is bekleed, kan je de randen netjes afwerken met aluminium dakrandprofielen, die in alle RAL-kleuren te verkrijgen zijn. De dakrandprofielen maak je makkelijk op maat met een ijzerzaag en bevestig je met zelfborende schroeven.
DOORVOEREN
Een uitsparing voor de regenwaterafvoer is uiteraard onmisbaar. Ook die wordt meegeleverd in het zelfbouwpakket. Doorgaans krijgt die zijn plaats tussen de dakvloer en de opstaande rand, op het laagste punt van het dak. De uitsparing maak je met een klokboor, nog voor je de dakbedekking erop legt. Achteraf zoek je dat punt terug op, snijd je het rubber open en breng je de doorvoer in. Waterdicht afwerken doe je met de meegeleverde rubberkit.
PLATDAKVENSTERS
Om licht binnen te brengen, kan je ook een dakkoepel of platdakvenster voorzien. De uitsparing maak je uiteraard al in de voorbereidingsfase. Nadat het dakrubber er ligt, snijd je die open op de plek waar de koepel hoort te komen. Dan zet je de koepel op zijn plaats en veranker je hem. Als laatste leg je het glas erop.
Bespaar jezelf de kosten van een dakwerker en installeer thuis zelf je plat dak. Een offerte aanvragen doe je vrijblijvend op de website. In nog geen week tijd kan de klus geklaard zijn, en is je plat dak voor tientallen jaren beschermd.
