Betegelen van wanden

Vlak tegelen met een nivelleersysteem

Kleine tegels die niet vormvast zijn, grootformaattegels die moeilijk te hanteren zijn, parkettegels die te gebogen staan, een ondergrond die niet mooi in het vlak ligt. Het is soms geen cadeau om te tegelen. Dankzij een draai- en spiesysteem kun je steeds vlot in het vlak te tegelen. Lees hier hoe je te werk gaat.

 

VOORBEREIDING

voorbereiding tegelen

Controleer als eerste stap altijd de ondergrond. Als vuistregel geldt hierbij dat je de grond vlakker moet uitwerken als je plooimeter onder de regel past.

Is dat het geval? Dan moet je eerst egaliseren met een egalisatiemortel. Zoniet, dan kun je direct aan de slag met het aanmaken van de cementlijm.

 

CEMENTLIJM AANMAKEN

cementlijm aanmaken

Start steeds met een propere kuip, en schoon water. Voeg vervolgens de lijmpoeder aan het water toe. Een flexibele lijm is ideaal voor het tegelen van wanden en vloeren. Respecteer de hoeveelheden zoals aangegeven op de verpakking. Maak net zoveel specie aan als je kan verwerken. De lijm heeft namelijk een beperkte werktijd. 

TIP
Doordat er bij dit proces wel wat stof vrijkomt, bescherm je best je luchtwegen met een masker. Draag ook handschoenen, want cement werkt ook in op je huid.

Meng de specie tot een homogene massa. Als vuistregel geldt hier: drie minuten mengen, daarna de specie een drietal minuten laat rusten, tot slot een drietal minuten doormengen. Raadpleeg hiervoor altijd de instructies op de verpakking.

TIP
Na het mengen, reinig je meteen de menger. Zo blijft je gereedschap optimaal werken, én zitten er geen vervelende harde brokjes in de volgende specie die je wilt maken.

 

WANDTEGELS PLAATSEN

POSITIONEREN

resthout positioneren

Als je tijdens een klus een vloer én wand in één keer wil betegelen, dan begin je best met de wand. Zo vermijd je dat je op pas gelegde vloertegels moet stappen. Om de eerste rij meteen op de juiste hoogte te plaatsen, simuleer je met een stukje resthout de opbouwhoogte van de tegel en het lijmbed. Maak het werk hierbij makkelijker door de tegels dichterbij te plaatsen. Wissel daarbij af van verpakking. Zo zullen de kleurschakering en tekeningen van de tegels mooi afwisselen.

levelit nivelleersysteem

Neem het nivelleersysteem bij de hand. Die bestaat uit clips die je onder de tegel schuift en bijhorende draaidoppen.
Het aantal benodigde clips en caps hangt af van het formaat van de tegel. Je vindt op de verpakking de nodige info terug.

 

WAND INLIJMEN

wand inlijmen

Met een truweel schep je wat tegellijm op de plakspaan, breng hiermee een lijmbed aan op de wand. Je hoeft de lijmrillen nog niet meteen door te trekken. Breng eerst de nodige specie aan op de muur met de vlakke kant van de spaan. Daarna kam je de volledige oppervlakte uit met de tanden van de plakspaan. Zo krijg je overal gelijke lijmrillen.

voeg vrijmaken

In de hoek maak je een voeg vrij. Als je later klaar bent met het tegelwerk, kit je deze naad op. Zo verminder je de kans dat er spanning in het tegelwerk ontstaat.

Breng aan de geribbelde achterzijde van de tegels tegellijm aan. Strijk de specie glad. De honingraatstructuur van de gebruikte tegels in deze case zorgt voor een goede opname van de lijm. 

 

EERSTE TEGEL NIVELLEREN

eerste tegel

De eerste tegel die geplaatst wordt, is van groot belang. Staat deze niet waterpas, dan krijg je de naastliggende tegels nooit goed op hun plaats. Breng daarom eerst de clips van het nivelleersysteem aan. Plaats de tegel vervolgens definitief op z’n plaats door minimaal te schuiven. Zo zuigt de tegel zich beter aan het lijmbed. Controleer met je waterpas de plaatsing van de tegel en regel eventueel bij waar nodig. Wees enkel tevreden met een nauwkeurig waterpas resultaat. Pas dan kan je de rij vervolledigen.

craaicaps

Breng voor de volgende tegel opnieuw eerst lijm aan op de wand, dan op de tegel zelf. Plaats vervolgens de tegel in het lijmbed en haal de clips erbij. Plaats minimaal twee clips per zijde van elke tegel. Bevestig dan de caps op de clips. In een handomdraai zet het systeem zich vast, zo blijft de voegbreedte tussen twee tegels gelijk. Werk zo rij per rij verder.

 

TEGEL OP MAAT

tegelsnijder

Moet je ergens een tegel op maat inpassen? Zet de maat dan eerst over op de tegel die je op maat wil snijden. Gebruik een tegelsnijder om af te korten. Een snijwiel maakt een breuklijn waarlangs je de tegel kan breken door enige druk uit te oefenen.

slijper

Waar het met een tegelsnijder niet lukt, kun je met de haakse slijper werken. Om de breukspanning te verminderen, boor je een gat in de hoek met een diamantboor. Bij dit proces is er veel wrijving, koel je boor daarom achteraf af met wat water. Dan rest er nog het inslijpen van de tegel met de haakse slijper. Maak hiervoor eerst een ondiepe breuklijn en slijp daarna volledig door. Op die manier belast je minder de machine en kun je beter in één rechte lijn de tegel doorslijpen. Herhaal dit aan de andere zijde.

 

TEGELS IN VERSTEK

verstek

Is het nodig om aan de hoeken van een wand tegels in verstek te plaatsen? Dat kan je eveneens met de haakse slijper zelf doen. Dankzij het verstek sluiten de naden hierbij op elkaar aan. Op die manier hoef je later geen hoekprofielen te plaatsen om de lelijke voegen weg te werken. 

 

VLOER BETEGELEN

De werkwijze voor het betegelen van een vloer - hier een imitatieparket - is praktisch hetzelfde als bij het draaisysteem. Bij het betegelen van een vloer gebruiken we wel een speciale tang, de clips en de bijhorende spieën. Ook hier vind je op de verpakking terug hoeveel clips en spieën je nodig hebt per m². Kies in deze situatie voor een spiesysteem, aangezien het hier gaat om een groot oppervlak.

imitatieparket met clips en spieën

Net als bij de wandtegels, wordt het imitatieparket in deze situatie dubbel verlijmd door er lijmrillen in te trekken met de plakspaan. Breng enkel zoveel lijm aan op de grond, als nodig om je eerste strook tegels te leggen. Zo hoef je niet ver te strekken en kan je er gemakkelijk bij. Manoeuvreer de tegel zachtjes in het lijmbed en plaats de clips op minimum 5 cm van de hoeken. Zo een 20 à 30 cm van elkaar. Indien de parkettegel te gebogen is, plaats je best 1 clip meer. Anders heb je meer kans om de clips te overtrekken.

Leg het patroon voort naargelang het gekozen verband dat past in de ruimte met het gekozen tegelwerk. Plaats de spie van de laatst geplaatste tegel naar de voorgaande tegel, zo kunnen de voegen nadien niet meer verbreden.

imitatieparket trektang

Zodra twee stroken tegels zijn gelegd, kun je de trektang inzetten om de spieën en clips op te spannen. Stel de hoeveelheid kracht van de tang in met de stelschroef en trek elke spie aan. Zo vernauw je de naden en trek je de tegels tegen elkaar aan. Eens de stop-pin is ingesteld, hoef je de tang niet meer te verstellen. Plaats vervolgens meteen ook de volgende rij clips en spieën en trek aan met de tang.

TIP
Doordat de spieën het oppervlak samen in bedwang houden, kan je voorzichtig een voet plaatsen op de tegels mocht er – bijvoorbeeld – wat gereedschap net buiten je bereik liggen.

De dikte van de gekozen clips bepaalt mee de voegbreedte. De clips zijn beschikbaar in een breedte van 1, 1.5, 2, 3 en 4 mm. Mochten de tegels té dun zijn (dunner dan 6 mm) om te overbruggen met het klassiek spiesysteem, kan je deze opbouwhoogte overbruggen met een hulpstuk. Bij dikkere terrastegels, dikker dan 12 mm, moet je hogere clips gebruiken.

 

NIVELLEERSYSTEEM VERWIJDEREN

verwijderen

De tegellijm moet voldoende uitharden vooraleer je het nivelleersysteem kan verwijderen. Wacht niet langer dan 24 uur, daarna wordt het te moeilijk om de clips te verwijderen.

Het verwijderen van het systeem op een vloer doe je simpelweg door met je voet de clips lichtjes weg te schoppen. Werk altijd in de richting van de voeg mee en er niet haaks op! Je kan uiteraard ook gewoon werken met een rubberen hamer - liefst een exemplaar in witte uitvoering zodat je geen zwarte strepen kan achterlaten op het tegelwerk.

 

VOEGEN EN KITTEN

voegen

Dan resten je nog twee taken: voegen en kitten. Om te voegen maak je eerst het voegmiddel aan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Werk het voegsel met een voegrubber in. Duw het schuin erin. Zo vul je de voeg het best. Maak nadien de cementsluier op de tegels schoon. Herhaal indien nodig.

kitten

Als allerlaatste taak kit je nog de naden op. Visueel is dit het mooist als je een kit neemt in een kleur die matcht met de gekozen tegels.

LEVELIT
BAECKELMANSSTRAAT 131 A0001
2830 TISSELT
+3238863443
info@levelit.eu
www.levelit.eu
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook