Laminaat

EEN VISGRAATVLOER, MAKKELIJK ZELF GEPLAATST

Een nieuwe vloer transformeert meteen je leefruimte! Roger kiest voor een vinyl uit SPC, wat staat voor steen polymeer composiet. Deze rigide watervaste vloer is uitgerust met een klikverbinding en deze kan, als de ondergrond egaal is, direct zwevend met een ondervloer of verlijmd, geplaatst worden. De toplaag kan je kiezen in hout- of steendecor naargelang je smaak en inrichting van de ruimte. Roger kiest deze keer voor een visgraatmotief in de leefruimte en voor een tegelformaat in de keuken.

Ontdek het vloerengamma van HDM

 

VOORBEREIDING

controle

Controleer altijd eerst je het vloerniveau. Mocht er te veel speling zijn (meer dan 3 mm per lopende meter), dan moet je de vloer nog eens egaliseren. Met een lange regel, heb je dat vlug gecontroleerd. Als je plooimeter eronder kan, heb je te veel speling.

Voor je een vloer legt, maak je ook dat de ondergrond er kraaknet bij ligt, want het minste brokje dat er blijft liggen, zal je anders horen kraken als je over het luxevinyl wandelt, dat zou zonde zijn! De vloerdelen kunnen minimaal uitzetten en krimpen bij wisselende temperaturen. Het is dus ook aan te raden om ze een vierentwintigtal uren te laten acclimatiseren aan de ruimte.

Met een nieuwe vloerbedekking verhoog je overigens ook je vloer. De deuren moet je dus ook inkorten. Om plaats te hebben om de vloerdelen te installeren, haal je de deur best uit voorzorg al weg.

 

ONDERVLOER

ondervloer

De ondervloer mag worden geplaatst. Die zorgt in de eerste plaats voor een akoestisch isolerende onderlaag, zodat het geluid gedempt wordt als je op de luxevinyl wandelt, en zorgt er ook voor dat de vloer minder koud aanvoelt. Een aangenaam pluspunt in de wintermaanden, uiteraard.

Waar nodig, snij je met een cutter de nodige uitsparingen, zodat de ondervloer overal mooi aansluit. Vóór je alle delen aan elkaar kan kleven, kan je er voorlopig wat gewicht op leggen, zodat het niet meer verschuift. Om de delen aan elkaar te kleven, hoef je enkel de strip te verwijderen, zodat de kleefbare gedeelte vrijkomt. Daarna kleef je zorgvuldig de boord van het naastliggende oppervlak aan de voorziene kleefstrook.

Moet je een grotere strook aanpassen? Meet dan goed op, en snij uit met het breekmes. Let erop dat je geen andere stroken stuk snijdt, of je hebt dubbel werk. Door al het uitsnijden, creëer je wat overschot. Hergebruik het voor andere uitsparingen. Grote kans dat er dan geen kleefstrook meer aan zit, maar dan kleef je alles met een gewone aluminium tape.

 

VISGRAAT

PUZZELEN

puzzelen

Een visgraatvloer is wat ingewikkelder dan een gewone plankenvloer. Om de visgraat te starten, maak je eerst driehoeken. Combineer de linkse en rechtse delen uit de verpakking en puzzel ze ineen. Verbind de eindpunten met een stift. Snij dan uit langs de gemarkeerde lijn.

Het vinyl is gemaakt uit steencomposiet, wat ervoor zorgt dat je het makkelijk kan breken langs de breuklijn die je uitsneed. Hetzelfde principe als bij gipskarton platen dus. Breek op dezelfde manier alle andere stukken. In se heb je dus geen zaag nodig om de vloerdelen op maat te brengen, en creëer je alvast weinig stof.

 

start van de stroken

start

Dan is het zaak om de eerste driehoek in elkaar te zetten. Er moet een uitzetvoeg komen zodat de vloer later speling heeft om te werken. Met enkele kaleerblokjes is dat snel opgelost. Vul aan met de resterende nodige driehoeken die voorlopig naast elkaar in de ruimte passen.

Eens dat is gebeurd, kan je beginnen met aanvullen van het visgraatmotief. Met een aanslagblok en rubberen hamer in de hand, zorg je dat alles in elkaar schuift. Volg dat goed op, zodat alle naden goed aansluiten. Er is telkens een zijde met tand, die je in de andere groef laat uitkomen.

Het is nu nog de start van de stroken, dus bij het aanslaan met de hamer, verschuift het geheel nogal vlug. Als er een tweede helper is, kan die even aan het uiteinde staan zodat diens tegengewicht helpt om beter te slaan.

 

AANVULLEN

aanvullen

Als dat achter de rug is, zal het tempo sneller gaan. Vloerstukken uit de pakketten halen, en het visgraatmotief stapsgewijs aanvullen en monteren. Zodra je een groot gedeelte hebt gelegd, kan het nooit kwaad om nog eens bij het begin te controleren of alles goed aansluit. Je hebt al enkele tikken uitgedeeld, en het is nu dat alles nog bij te werken valt. Eens de vloer helemaal is gelegd, kan je immers nergens meer corrigeren. 

 

UITSPARINGEN

decoupeerzaag

Bij kleine uitsparingen, kan het nooit kwaad om wat machines erbij te hebben. Een decoupeerzaag laat toe om heel precies kleine markeringen uit te zagen. Om wat grotere stukken uit het vinyl weg te werken in een bepaalde hoek, komt een afkortzaag van pas. Let wel dat je dan een zaagblad met veel vertanding gebruikt. Hou er rekening mee dat je zaagblad hier wel van afziet doordat het doorheen een composietlaag moet zagen.

 

EINDSTUKKEN

eindstuk

Het meest fragiele zijn de eindstukken. Maak ze eerst op maat, met een zweihaak bij de hand om de hoek over te brengen op het vloerdeel. Klik ze vast in het tand-en-groefsysteem, en blijf de uitzetvoeg aan de kant van de muur respecteren. Duw de naden zo secuur mogelijk vast.

 

OVERGANG NAAR DE KEUKEN

profiel

In deze case wordt er in zowel de leefruimte als de keuken gevloerd. In de keuken wordt een andere vloer met marmerlook in wildverband gelegd. De eindstukken van het visgraatmotief in de aangrenzende leefruimte mogen dus in serie worden afgekort. Met een lange regel teken je alle stukken hier op maat af. Met een breekmes kort je het vinyl af.

Met de plaatsing van het overgangsprofiel, beginnen de werken naar de eindfase te gaan. Het gemak van het profiel is dat die zelfklevend is. Geen boorwerk vereist dus. 

 

AFWERKING

plint

Terwijl de laatste hand gelegd wordt aan de vloer, is het tijd om aan de plinten te werken. Normaal kort je plinten in verstek af, zodat de naad minder zichtbaar is, maar doordat de plinten hier bovenaan afgerond is, is het beter om ze toch recht te zagen. Anders zie je van bovenaf een schuine naad, wat niet mooi zal zijn.

Als je plinten op maat gemaakt zijn, kan je ze bevestigen met montagelijm. Duw de plint mooi aan, maar mocht deze te veel weerstand bieden, plaats je er eventueel nog wat gewicht tegen zodat de plint zich overal kan hechten aan de muur. 

eindresultaat

Ontdek het vloerengamma van HDM

HDM
KIEZEL OP KLEINE BROGEL 57
3990 PEER
+3211610130
info@hdm.be
www.hdm.be
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook