HOE WATER UITSPAREN IN DE BADKAMER
Leidingwater is nu eenmaal steeds kostbaarder. Dus moeten we er zuinig mee omspringen, ook in de badkamer. Toch hoeft dat niet met ingrijpende maatregelen gepaard te gaan. Alleen al door onze gewoontes een beetje in vraag te stellen en hier en daar bij te sturen, is het mogelijk om tientallen liters water per dag te besparen. We geven een resem tips mee om je op weg te helpen.
ONDER DE DOUCHE
1. bewust douchen

Neem een douche in plaats van een bad. Om een bad vol te laten lopen, heb je immers 150 à 200 liter water nodig, terwijl je met een douchebeurt doorgaans maar 60 à 80 liter verbruikt. Schakel verder de douchesproeier ook uit wanneer je je inzeept. Een douchetimer kan voorts ook handig zijn. Die zorgt ervoor dat je niet langer dan vijf minuten doucht en je een hoop water bespaart.
2. SPAARDOUCHEKOP

Overweeg een spaardouchekop. Deze vormt water om in druppeltjes die zich met lucht vermengen. Op die manier kan het waterdebiet verminderen en blijft er toch een groot contactoppervlak met de huid, waardoor douchen aangenaam blijft. Een goede spaardouchekop verbruikt slechts 4 tot 7 liter water per minuut. Ter vergelijking: een normale douchekop verbruikt gemiddeld 10 tot 18 liter water per minuut. Het waterverbruik daalt daardoor dus met ongeveer 50%.
3. THERMOSTAATKRAAN

Uiteraard is een douche met een mengkraan alvast beter dan twee aparte kranen, maar qua kraanwerk wordt er voor douches meer en meer geopteerd voor thermostatische kranen dan voor gewone mengkranen. Het gaat hier om waterkranen waarmee de temperatuur met een thermostaat wordt geregeld. Deze is dus met één knop in te stellen. Draai je de knop warmer of kouder, dan zorgt de thermostaat voor de menging van warm en koud water voor de gewenste temperatuur.
4. stop aan de kop

Heb je geen thermostatische kraan of mengkraan aan je douche? Dan kan een douchestop tussen de kraan en de doucheslang ook helpen. Met een douchestop kan je de waterstraal tijdelijk onderbreken zonder dat de instelling (warm/koud) verloren gaat. Zo staat de douche niet meer onnodig aan en bespaar je al snel twintig liter per minuut.
AAN DE wastafel
5. MENGKRAAN

Een mengkraan aan je lavabo is sowieso beter dan aparte kranen voor warm en koud water. Verkies daarbij een eengreepsmengkraan boven een tweegreepsmengkraan. Bij eengreepsmengkranen kan de gewenste watertemperatuur, in vergelijking met tweegreepsmengkranen, aanzienlijk sneller ingesteld worden. Daardoor verdwijnt er minder water via de afvoer tijdens het zoeken naar de gewenste temperatuur. Er zijn ook steeds vaker thermostatische wastafelkranen in privébadkamers.
6. PERLATOR of begrenzer

Een bruismondstuk, perlator of straalregelaar/straalbreker is een handig toestelletje dat je op de mond van de kranen kan installeren. Het zorgt ervoor dat er lucht in de waterstraal komt waardoor er minder water per tijdseenheid gebruikt wordt. De lucht zorgt er tegelijk voor dat de straal zijn waterdruk behoudt. Door een normale kraan stroomt er 10 à 12 liter water per minuut. Met een perlator halveer je die hoeveelheid tot 5 à 6 liter water per minuut.
Een debietbegrenzer of doorstroombegrenzer aan de kraan kan ook handig zijn. Die regelt hoeveel water er in je leiding of kraan stroomt. Wanneer de druk in de kraan of de leiding verhoogt, zal de begrenzer het debiet constant houden. Deze worden in de leidingen of aan het einde van een kraan geplaatst.
Sommige kranen zijn ook uitgerust met een bewegingsdetector die de kraan inschakelt wanneer je handen de kraan naderen, en die meteen nadien weer uitschakelt. Zo blijft de kraan niet onnodig lang openstaan.
Nog een tip voor aan de wastafel: laat het water niet lopen als je je tanden poetst of je scheert

7. Bovenstaande zaken (of een selectie eruit) zitten tegenwoordig vaak geïntegreerd in slimme douche- of wastafelkranen. Er bestaan bijvoorbeeld modellen waarmee je je douche kan activeren en je waterverbruik kan bijhouden via je smartphone. Dergelijke kranen zijn vaak ook uitgerust met een ecostand waarmee je je verbruik kan optimaliseren.
OP HET TOILET
8. GEBRUIK REGENWATER

Met enkele ingrepen kan je ook voor je toilet het waterverbruik drastisch verminderen. Alleen al door regenwater te gebruiken om het toilet door te spoelen, kan je meer dan een derde laten besparen op het leidingwaterverbruik. Regenwater wordt verzameld in een regenwaterput waarop de leidingen aangesloten kunnen worden.
9. NIEUW TOILET

Een klassiek toilet verbruikt per spoelbeurt al snel 10 liter. Voor een kleine boodschap is dat te veel. Je kan al snel tot 50% water besparen door te kiezen voor een nieuw toilet met een waterbesparend reservoir (er zit dan gewoon minder water in). Een toilet met een (dubbele) spaarknop is vandaag meer norm dan uitzondering. Dat laat ongeveer 3 liter door bij een kleine beurt en 6 liter bij een grote beurt.
10. TWEAK JE TOILET

Bij een bestaand toilet kan je het spoelvolume beperken door:
- 10.1 de vlotter te verstellen met de stelschroef;
- 10.2 een baksteen of twee flesjes water in het reservoir te zetten, zo kan je per spoelbeurt een goede liter uitsparen;
- een spaargewicht aan de trekstang te monteren; dit systeem verzwaart de waterstop in het reservoir, zodat dat direct afgesloten wordt wanneer je de duw- of trekknop loslaat - bij een kleine spoelbeurt spaar je zo algauw 6 liter uit;
- een stortbakregelaar: een klepje waarmee je zelf bepaalt of je de trek- of de duwknop naar de tussenstand of de maximale stand brengt;
- een ombouwset voor spaartoets; hier vervang je het klokmechanisme door een model waarmee je de spoeling kan onderbreken.

Herstel lekkende kranen en doorlopende toiletten steeds zo snel mogelijk