Elektrische installaties Partnercontent

Warmtepompen: energieoplossing van de toekomst

Door de combinatie van klimaatverandering en aardgasprijzen die aanhoudend de pan uitswingen, is er dringende nood aan andere oplossingen voor woningverwarming. De warmtepomp, die al enkele jaren in populariteit aan het toenemen is, lijkt meer en meer de beste vervanger voor de gas-of mazoutketel. Dat is niet zonder reden, want naast een besparing op de energiefactuur, zorgen warmtepompen ook voor een verkleining van je ecologische voetafdruk. Tenminste, als je de juiste keuze maakt voor jouw situatie. Loop je verloren in het aanbod? Sack Zelfbouw helpt je graag op weg, bij zowel de keuze als de plaatsing!

warmtepomp, vaillant sack

WARMTEPOMP KIEZEN

Welke warmtepomp bij jouw woning past, is afhankelijk van verschillende factoren: het soort pand dat je wenst te verwarmen, hoeveel energie je nodig hebt, hoe goed de woning is geïsoleerd en uiteraard: het budget dat je ter beschikking hebt.

Net als bij andere belangrijke knopen inzake energiehuishouding in je woning, ga je het best ten rade bij een vakman voor de keuze van een warmtepomp – je wilt immers niet opeens tot de constatatie komen dat je bijvoorbeeld te vaak moet bijverwarmen. Om je juist te informeren, kan je langsgaan bij een van de vestigingen van Sack Zelfbouw, waar hun adviseurs alle mogelijke opties samen met jou overlopen.

btw-verlaging

Het is overigens nu zeer interessant om een warmtepomp te (laten) installeren, dankzij het btw-tarief dat is verlaagd van 21% naar 6%. Dit verlaagde tarief loopt tot en met 31 december 2023 en geldt voor nieuwbouwwoningen, totaalrenovaties en woningen jonger dan 10 jaar. De btw-verlaging geldt overigens ook voor zonnepanelen en zonneboilers.

vaillant warmtepomp

Doorgaans worden voor particuliere woningen de volgende soorten warmtepompen gekozen:

  • Lucht-waterwarmtepomp: Lucht-waterwarmtepompen zetten de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor centrale verwarming. Een buitenunit onttrekt warmte-energie uit de buitenlucht om water op te warmen tot ongeveer 50 °C en dan binnen over te brengen naar de aangesloten verwarmingselementen of waterleidingen.
  • Geothermische warmtepomp: Bij een geothermische of een grond-waterwarmtepomp wordt de warmte uit de bodem onttrokken. Er wordt een horizontaal of verticaal buizennetwerk aangebracht onder de grond. De warmtegeleidende vloeistof die zich in die buizen bevindt, wordt opgewarmd door de geothermische warmte. De compressor, verdamper en condensor in de pomp brengen het water op een hogere temperatuur. Een warmtewisselaar zal de warmte afgeven aan het verwarmingssysteem in huis.
  • Hybride warmtepompBij een hybride opstelling werkt de (lucht-water- of geothermische) warmtepomp samen met een aanvullende energiebron zoals een gascondensatieketel. Wanneer het buiten zo koud is of de afname zo groot is dat het elektriciteitsverbruik te sterk zou stijgen, neemt de andere energiebron over.

warmtepomp

WARMTEPOMP ZELF PLAATSEN

Een warmtepomp kan je tegenwoordig ook zelf installeren met een zelfbouwpakket van Sack Zelfbouw. Alle zelfbouwpakketten voor verwarming worden speciaal op maat samengesteld op basis van een gedetailleerde warmteberekening. Je wordt voorzien van overzichtelijke technische info, een duidelijke handleiding en een instructievideo zodat je alles zelf makkelijk kan installeren.

Doet er zich toch een probleem voor of twijfel je ergens over? Dan staat de technische dienst natuurlijk klaar om je verder te helpen. Stijgen de werken je boven het hoofd? Dan kan de installatie van je warmtepomp ook overgelaten worden aan een gecertificeerde technicus.

 

SACK ZELFBOUWDAG

Zit je in een nieuwbouw of renovatie? Ben je van plan om zelf de technieken te plaatsen in je woning? Kom naar de Zelfbouwdag, die op 15 mei doorgaat in het hoofdfiliaal in Temse van 10 uur tot 17 uur.

Sack Zelfbouw staat er klaar voor rondleidingen, om al je vragen te beantwoorden en voorziet tal van live demo's! Zo kan je ontdekken hoe je zelf vloerverwarming, zonnepanelen, ventilatie, sanitair kraanwerk en een inbouwtoilet kan plaatsen.

Het thema mag dan wel 'zelfbouw' zijn, het is ook een dagje uit voor het hele gezin. Naast de demo's zijn er ook tal van foodtrucks en een springkasteel voor de kinderen.

sack zelfbouwdag

SACK ZELFBOUW
FRANK VAN DYCKELAAN 16
9140 TEMSE
+3237651727
info@sackzelfbouw.be
www.sackzelfbouw.be
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook