DE OPLOSSING VOOR VLOERRENOVATIE MET MINIEME OPBOUWHOOGTE
Zit je met een vloerrenovatie waarbij je beperkt bent in opbouwhoogte? Dan is een SPC-vloer vast de oplossing voor jou. We geven mee hoe je die zelf stap voor stap kan leggen. Het kan zijn dat je vooraf de dekvloer moet egaliseren. Ook daarbij helpen we je op weg.
EGALISEREN
Voor je aan de slag gaat, maak je de kamer leeg en stofzuig je grondig. Je werkt immers altijd het best op een propere ondergrond. Vervolgens controleer je de hoogteverschillen op de vloer. Dat kan door een lange regel op de grond te leggen. Als je ziet dat er hoogteverschillen zijn van meer dan 3 mm onder de regel, moet je egaliseren.
Heb je prijs? Kies dan het juiste egalisatiemiddel afhankelijk van de gemeten hoogteverschillen. De geschikte laagdikte die je nodig hebt, hangt voornamelijk af van de graad van oneffenheid van de ondergrond. De meeste egalines worden aangebracht in diktes van 2 à 3 mm.
Diepe putten of barsten moet je vooraf vullen met snelcement voor je egaliseert
Als je met een zuigende ondergrond zit, breng je het best eerst een hechtingsemulsie aan. Met een rol op een lange stok is dat een eenvoudige klus. Als dat gebeurd is, kan je het egaliseermiddel aanmaken. Meng zuiver water en het poeder tot een gladde massa. Laat na het mengen het product even rusten, en roer nog even om voor je het gebruikt.
Verdeel het egaliseermengsel vervolgens over de vloer. Het product zal uiteindelijk zelf nivelleren, maar je kan het proces wat helpen door het mooi te verdelen tot aan de randen van de kamer. Daarvoor gebruik je een lijmkam. Met een prikrol haal je vervolgens de luchtbellen los uit de egalisatie, zo kan het product stevig uitharden.
TIP
Werk naar de buitendeur toe, zodat je jezelf niet opsluit. Want je moet toch een etmaal wachten voor je de vloer beloopt.
Als de egalisatie helemaal is uitgedroogd, kan de nieuwe vloer erop.
SPC VLOER PLAATSEN
Een SPC (steen-kunststof-composiet) vinylvloer is watervast, wat het een goede keuze maakt voor een badkamer- of keukenvloer. Moet je een vloer renoveren in een ruimte met een voor- of achterdeur? Dan is zo'n watervaste en vuilbestendige SPC-vloer ook een goede oplossing. Dergelijke ruimtes zijn overigens altijd een zwakke plek als je met tapijt en parket werkt, een vinylvloer is dan een betere oplossing.
De SPC-tegels hebben een mooie en rustige tekening. In dit geval is het een betonlook, maar een natuursteentegel kan ook.
ONDERVLOER
Voor je begint met het leggen van de SPC-tegels, spreid je eerst de ondervloer uit. Die zorgt voor een goede isolatie. Zowel voor de warmte als voor het geluid. Dat laatste is in een appartement belangrijk als je geen ruzie wil met de buren. De ondervloer die bij deze SPC-vloer hoort, heeft overigens een hoge druksterkte. Bij een ondervloer die te veel veert, is de kans groot dat naden van de vloer kapot gelopen worden door beweging in de klikverbinding.
EERSTE TEGELRIJ
De eerste rij tegels snijd je in de lengte op maat. Door met een halve rij te beginnen vermijd je straks met een te smalle strook uit te komen op het einde. Om dat te weten maak je uiteraard vooraf een legplan op.
Met de halve stukken vorm je de eerste rij. Gebruik een tegel van de tweede rij om ervoor te zorgen dat de eerste rij perfect uitgelijnd is. Zorg verder voor een uitzetvoeg van 5 mm bij elke overgang van vloer naar wand. De manier waarop de tegels in elkaar passen, verschilt: aan de korte zijden valt de tegel gewoon in de vorige. Je tikt de verbinding wel nog even aan. Op de lange zijdes zit er een klikverbinding, dus daar kantel je de tegel op z‘n plaats.
TEGEL OP MAAT
De tegels kan je snijden en breken om ze af te korten, toch zeker als het om rechte stukken gaat. Complexere vormen zaag je dan weer uit met de wipzaag. Met wat tape bescherm je de tegel tegen ongewenste krassen van de zaagmachine.
VERDER WERKEN
Wanneer de eerste rij er ligt, werk je rij per rij verder. Gebruik een halfsteensverband, waarbij de voeg tussen twee tegels net in het midden van de aangrenzende tegel ligt. Dat zorgt voor een nette, traditionele uitstraling.
PLINTEN EN PROFIELEN
Plinten plaatsen wordt vaak uitgesteld. Van uitstel komt afstel, dat weten we allemaal. Bij het bestellen van je vloer, bestel je ook de plinten. Lijm ze meteen op hun plaats. Een overgang tussen twee ruimtes werk je dan weer netjes af met een profiel. Waar een profiel niet mogelijk is, en een plint niet past, daar kan je de naad dichten met silicone.
VENSTERBANK BEKLEDEN
Om een rustiger geheel te verkrijgen bekleden we in deze ruimte ook de vensterbank met hetzelfde materiaal als de vloer. Daarvoor zijn overzetstukken ontwikkeld, die op zo goed als elke vensterbank passen.
Hierbij is het belangrijk dat je de oude vensterbank goed opmeet, en die maten mooi overzet op het overzetstuk. De nieuwe vensterbank kan vervolgens gewoon op de bestaande gelijmd worden. Let er wel op dat je eerst zowel oude vensterbank als de onderzijde van het overzetstuk goed ontvet. De zijkanten werk je nog af met een kantenband.
