Bomen & struikplanten Partnercontent

ZIEKTEBESTRIJDING BIJ PLANTEN

Dit jaar hebben we de natste zomer gekend sinds het begin van de waarnemingen. Ideaal natuurlijk dat we onze tuin niet moeten bevloeien, maar uiteraard voor de schimmelziekten is dat de ideale biotoop om te kunnen ontwikkelen. Je kan je planten echter beschermen tegen die ziektes. We overlopen enkele natuurlijke mogelijkheden.

Vind hier alle gereedschap voor je moestuin

 

HEERMOESGIER

Heermoesgier is gerecupereerd sap van heermoes, aangelengd met water. Heermoes bevat kiezelzuur dat de celwand van de planten die je behandelt, versterkt en een film legt op het blad zodanig dat de insecten daar niet doorheen kunnen.

filteren

GISTEN

Pluk van een heermoes één kilo plant en laat die vervolgens gisten in een emmer gedurende één à twee weken. Roer regelmatig zodat het mengsel door elkaar wordt gehaald. Je zal zien dat tijdens dit proces zich gasbelletjes zullen vormen. Dat is ontsnappend kooldioxide. Merk je na verloop van tijd dat de gasbelletjes verdwenen zijn? Dan is het gistingsproces voltooid.

Je kan ook een halve kilo suiker toevoegen aan het gistende mengsel. Die suiker zal worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Het koolzuurgas ontsnapt en de alcohol is giftig voor zuigende en vretende insecten. Het gier zal dan nog beter werken om je planten te beschermen tegen luizen of kevers. De restsuikers die erin blijven, zorgen immers voor een kleverigheid, waardoor je bestrijdingsmiddel niet meteen wegspoelt wanneer het regent.

FILTEREN

Na gisting kan je het mengsel filteren om het straks vlot te kunnen verstuiven. Die filtratie doen we met een zeef en een nylonkous om alle vaste delen op te vangen. Na filtratie kan je de rest van je heermoes zeker op je composthop kwijt. Het kan zelfs gebruikt worden als mulching en zal dan ook nog een deel van zijn krachtige eigenschap aan de bodem afstaan.

behandelen

BEHANDELEN

Vul je drukspuit voor een kwartje met je gier. Gebruik een trechter zodat je zo min mogelijk verspilt. Leng de resterende inhoud aan met helder water om te vermijden dat vuildeeltjes je spuitmond gaan verstoppen. Schroef de drukspuit dicht en pomp er lucht in. Dan kan je aan de slag!

Werk bij het behandelen van je plant altijd van onder naar boven. De meeste schimmels zitten immers onderaan het blad. Als je van bovenaf bespuit, ga je het blad wel bevochtigen, maar de delen van de onderkant van het blad worden niet bereikt, en dan ga je een deel van de efficiëntie missen.

 

BRANDNETELGIER

brandnetel

Je kan hetzelfde proces doorlopen met brandnetel om brandnetelgier te maken. Brandnetel is bovendien zeer stikstofrijk. Het is dus niet alleen een middel tegen zuigende en vretende insecten, maar ook een prachtige bemesting voor je plant omdat ze veel stikstof bevat. Bijna alle planten houden van stikstof, behalve ajuin en boontjes. Daar mag je het zeker niet toepassen.

Voor een behandeling met brandnetelgier houd je ook eenzelfde verhouding aan: een tiende brandnetelsap mengen met 9 liter water. 

 

AALTJES TEGEN SLAKKEN

Een extreem vochtige zomer is voor slakken ideaal, en vooral om zich te kunnen vermenigvuldigen. Iedere slak maakt wekelijks tientallen tot wel honderden eitjes aan, en binnen de kortste keren heb je een ware invasie

aaltjes

Een biologische bestrijdingsmethode is met aaltjes. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes, die binnendringen in de mond en openingen, en zo de slak van binnenuit vernietigen. De aaltjes zullen daar terug eitjes leggen en zich vermenigvuldigen. Een dergelijke behandeling doe je in het begin van het seizoen.

Belangrijk: het zijn enkel naaktslakken waar je rekening mee moet houden, huisjesslakken vormen geen gevaar voor je moestuin.

aaltjes

TOEPASSING

Aaltjes zijn verpakt te verkrijgen en moeten koel bewaard worden (tussen de 4 en 8 °C). Wanneer je de verpakking opent, lijkt het op bloem. Je lost de aaltjes op in 1 l water. Doe het mengsel in een gieter en leng nog eens aan met water (verhouding 1/10). Je kan vervolgens zo met je gieter je planten besproeien.

ALTERNATIEVEN
Slakken kan je ook op alternatieve manieren weren uit je tuin. Zo kan je eventueel met stro of gebroken eierschalen een barrière vormen rond je plant, zodat ze er niet makkelijk aan kunnen. Slakken houden immers niet van de scherpe randen. Als je in de nabijheid van je planten tijm, venkel, dille of look plant, zullen ze ook sneller wegblijven vanwege de geur.

Vind hier alle gereedschap voor je moestuin 

AVR TOOLS
ROUTE ZÉNOBE GRAMME 4
4890 THIMISTER
+3251249900
info@avrtools.be
www.avrtools.be
Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? 
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook