Lijmen & vulmiddelen

JE NIEUWE DOUCHE IN 1..2..3 

Niets verslaat het zalige gevoel van een douche in de ochtend. Of je nu kiest voor een warme straal of voor koude druppels, wakker wordt je er in elk geval van. Nog intenser genieten van dit ochtendritueel, doe je in een splinternieuwe douche. Je huidig bad of je douchecabine van vandaag vervangen door een tijdloze, moderne inloopdouche is heel eenvoudig. Een inloopdouche biedt je maximaal comfort en kan bovendien uitgerust worden met een veilige anti-sliplaag. Een bijpassende douchebak zorgt er trouwens voor dat je badkamer nooit een zwembad wordt. Overtuigd? Aan de slag! Met onze tips plaats je in geen tijd een inloopdouche en een douchebak.

 

Bakken vol stijl

Voor je aan de slag kan met je nieuwe inloopdouche, moet je eerst een douchebak plaatsen. Douchebakken zijn beschikbaar in verschillende formaten en materialen (acryl, composiet, solid surface, blauwsteen, graniet en keramiek).

 

IDEAAL MATERIAAL

bak

De basis van een geweldige douche is de douchebak. Maar in welk materiaal koop je die het beste? Vergis je niet, het juiste materiaal maakt wel degelijk het verschil voor comfort en sfeer. We zetten samen met jou alle voordelen en materialen op een rijtje. Zo kies je perfect voor jouw badkamer :

  • Acryl is tijdloos, strak en licht. Of je nu kiest voor mat of glanzend, acryl voelt altijd heerlijk warm aan.
  • Compostiemarmer is duurzaam en verkrijgbaar in verschillende kleuren. 
  • Solid surface is naadloos, comfortabel en heerlijk zacht. Hoogwaardig materiaal dat perfect is voor de badkamer.
  • Graniet/blauwsteen is robuust, landelijk en gezellig. Compleet met anti-slip effect.
  • Keramiek is krasvast en geluidsdempend. 

Heb je douchepoten nodig of kan je de douchebak gewoon cementeren in de vloer? Denk erover na en bespreek dit met je badkameradviseur in de showroom. 

 

PERFECTE PLAATSING

perfecteplaatsing

Intussen je favoriete douchebak in huis gehaald? Dan kan je beginnen met installeren. Haal de douchebak voorzichtig uit de verpakking en leg hem op een zachte doek of een deken. Zo raakt hij zeker niet beschadigd. Neem de technische tekening bij de hand en meet de plaats voor de opening van de siffon. Je kan hem ook al even plaatsen waar je hem wil hebben en met een potlood aftekenen waar de siffon moet komen. Daar moet namelijk een gat worden geboord. Ga dan verder aan de slag met je klopboormachine, maak een sleuf in de vloer zodat je plaats hebt voor de siffon en de leiding naar de afvoer. Heb je een nieuwbouwhuis of appartement gekocht? Dan laat de aannemer meestal de plaats voor de douche vrij zodat jij makkelijk je leidingen kan plaatsen. 

Daarna sluit je de siffon aan op de afvoer. Let erop dat de afvoer lager moet liggen dan de siffon en reken op zo'n 1 cm afloop voor een afvoer zonder problemen. Wacht nog even met het effectief plaatsen van de douchebak. Draai eerst de rubberen dichting op de siffon en zorg voor een vlakke ondergrond. Hou je waterpas bij de hand! De douchebak moet over de gehele lengte ondersteund worden om barsten te vermijden. Test ook zeker op lekken zodat je niet voor verrassingen komt te staan achteraf. Nu moet je enkel nog de sanitaire silicone plaatsen waar de vloer, de muur en de douchebak elkaar raken. De douchebak kan je daarna rechtstreeks in de chape of op de afgewerkte vloer installeren. 

Is dit gelukt? Ga nog snel even na of alles waterpas ligt. Je kan niet zeker genoeg zijn. Daarna kan je de siffon aansluiten en het afvoerdeksel plaatsen. Werk af met sanitaire silicone en laat 24u drogen.

 

De geliefde inloopdouche

Stijlvol en luxueus. Twee woorden die vaak gebuikt worden in combinatie met de inloopdouche. Bovendien is de inloopdouche de favoriet van jong en oud. Hoe begin je nu aan de installatie?

 

POLE POSITION

pole

De inloopdouche vertoeft het liefst in een hoek van de badkamerruimte. Zo loop je makkelijk in en uit je douche, je bespaart ruimte en je badkamer oogt nog groter ook. Als je badkamer wat groter is, kan je ook kiezen om je douche te plaatsen met een open muuropstelling. Zo creëer je een open gevoel en kan je langs twee kanten instappen voor een deugddoende douche. Tenslotte kan je ook opteren voor een inrichting tussen 3 muren met een nis. Een gezellig douchehoekje waar je comfortabel en zonder pottenkijkers kan genieten van je verwenmoment. 

DOUCHE AAN DE WAND

Geen fan van tegels in je douche? Kies dan voor douchewandpanelen. Je plaatst ze sneller dan tegels, ze zijn heel wat goedkoper en je hebt bovendien geen last van vervelende voegen. Waar wacht je dus nog op ? Plaats je douchewandpanelen wel voor je doucheglas. 

Tip: een truc om de warmte in een inloopdouche te houden is kiezen voor een volwaardige douchedeur of een vast beweegbaar zijpaneel.

 

HET LEVEN IS DROOG

droog

Je badkamer droog houden? Daar zorgt je doucheglas voor! Het voordeel aan een inloopdouche dat je hem helemaal op jouw maat kan afwerken. Je kiest de afmeting, het type doucheglas en het kleur van het profiel. Kies je voor een glaspaneel met een bewerkte zijde, bijvoorbeeld met een motief? Plaats die zijde dan aan de buitenkant, zo blijft hij langer mooi en heeft het glas geen last van eventuele zeepresten. 

De installatie van een glaspaneel is een moeilijk proces dat tot in de puntjes gevolgd moet worden. Begin er niet alleen aan en zorg voor een assistent want het is geen makkelijk klusje. Leg zeker wat karton of zachte dekens op de grond om het glaspaneel op te plaatsen voor je aan de installatie begint. Voorkom dat de hoek de harde ondergrond raakt : anders heb je een grotere kans op een onmiddellijke breuk of een scheur na het plaatsen. Doucheglas is veiligheidsglas, maar safety first, toch? 

 

GLAZEN AFWERKING

pole position

Een inloopdouche is niet compleet zonder doucheglas. Welk materiaal heb je nodig voor de installatie van je doucheglas?

  • Glaspaneel
  • Muurprofiel
  • Muursteun
  • Muurfixatie voor muursteun
  • Fixatieblok voor muurpaneel

Hoe ga je te werk?

  1. Starten doe je met het muurprofiel. Teken een loodrechte potloodlijn op je douchebak en duid de plaatsen voor de schroeven aan. Leg het muurprofiel even aan de kant en boor gaten op de aangeduide plaatsen. 
  2. Plaats de pluggen, bevestig het muurprofiel en gebruik een schroevendraaier om de schroeven vast te zetten in de muur. Spuit sanitaire silicone aan de binnenkant en bevestig het doucheglas in het profiel
  3. Extra stevigheid verkrijg je door het muurfixatieblokje voor de muursteun. Sta voor je inloopdouche en meet ¼ van de lengte van je doucheglas. Teken dit opnieuw goed af, boor gaten en installeer het muurfixatieblokje met plug en schroef in de muur.
  4. De muursteun is als volgt aan de beurt. Zorg dat je de afstand tussen de muur en het glas kent en zaag de muursteun op maat. Zet nadien de muursteun in de muurfixatie aan de ene kant en op het glas aan de andere kant.
  5. Je doucheglas staat nadat je het fixatieblokje vast hebt geschroefd op je douchebak en als je het muurprofiel en de douchebak nogmaals verstevigd hebt met sanitaire siliconen. 

Als je inloopdouche helemaal af is, kan je beginnen uitkijken naar een douchekraan en accessoires. Zo kan je eindelijk genieten van een welverdiende douche! Bij X²O Badkamers vind je douchebakken en inloopdouches in overvloed. Ga langs in een showroom bij jou in de buurt of kijk online! 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook