MAAK VAN je tuin een vakantieparadijs
Als we niet met vakantie kunnen gaan, gaan we thuis op vakantie. OASE staat je graag met raad en daad bij om je verschillende doe-het-zelfprojecten tot een goed einde te brengen en jouw tuin, balkon of terras om te vormen tot een waar vakantieparadijs. Gewapend met de juiste knowhow kan je je eigen vakantieparadijs makkelijk zelf creëren. Maak van jouw tuin een buitenverblijf dat uitnodigt om te ontspannen, te vertoeven en te genieten!
IN 10 STAPPEN JE EIGEN voorgevormde VIJVER
Water kan een vleugje magie toevoegen aan elke tuin. Het reflecterende oppervlak creëert visuele accenten, het kabbelen van het water kalmeert en kan tegelijkertijd een verkwikkend effect hebben. Veel mensen overschatten echter de inspanning en deskundigheid die nodig zijn om de droom van een tuinvijver te verwezenlijken. Voorgevormde vijvers vereenvoudigen de aanleg van een vijver en zijn ook ideaal voor minder ervaren mensen.
Het enige wat je nodig hebt is een spade, een schop, vulzand (eenvoudig speelzand), een waterpas, een duimstok en een tuinslang met wateraansluiting. De fundering is een OASE voorgevormde vijver, die afhankelijk van de gewenste vorm en grootte kan worden gekozen.
De ideale locatie voor de vijver moet uit de buurt zijn van loof- en naaldbomen om overmatige vervuiling te voorkomen. Tussen 4-6 uur blootstelling aan zonlicht per dag is optimaal en zorgt voor goede omstandigheden wanneer je vissen in de vijver wilt houden.
AAN DE SLAG
- Plaats de voorgevormde vijver op de gewenste plaats en markeer de omtrek met zand.
- Markeer vervolgens de verschillende dieptezones van de vijver met zand.
- Nu kan je de afzonderlijke zones van de tuinvijver uitgraven.
- Gebruik de voorgevormde vijver om te controleren of je genoeg hebt uitgegraven en dam - indien nodig - opnieuw aan.
- Nivelleer de oneffenheden in de uitgegraven treden met vulzand om vlakke oppervlakken te creëren.
- Controleer nu de oppervlakken met een waterpas. Als deze waterpas staan, kan de voorgevormde vijver worden geplaatst en voor 1/3 worden gevuld met water, zodat de schaal zich kan bezinken.
- Giet nu het vulzand onder de rand van de voorgevormde vijver en vul deze holte met water. Het water geleidt het zand tot onder de vijverschaal. Herhaal dit proces totdat de ruimtes onder en naast de schaal gevuld zijn.
- Egaliseer vervolgens de omliggende grond met de bovengrond, die de basis vormt voor de latere beplanting. Zorg ervoor dat er geen bovengrond in het water komt. Deze is zeer voedzaam en zou de algengroei in de vijver bevorderen.
- Planten in en rond de vijver zien er niet alleen mooi uit, ze dragen ook bij aan het behoud van het biologisch evenwicht. De omliggende oeverzone kan na het planten met grind worden gevuld om de overgang naar de voorgevormde vijver te bedekken. Deze zone kan ook worden ingericht met grotere stenen - afhankelijk van jouw smaak.
- De vijver kan dan worden gevuld met water.
Alles voor je voorgevormde vijver
FILTRATIE VOOR JE VIJVER
Hoe kleiner de waterpartij, hoe meer vervuiling de waterkwaliteit kan beïnvloeden - het gebruik van een filter en bijhorende pomp zijn daarom sterk aan te bevelen. Zelfs kleinere oplossingen, zoals het OASE Filtral UVC, houden het water in de voorgevormde vijver schoon en helder.
Het Filtral UVC is een onderwaterfilter met UVC-voorzuivering en heeft de mogelijkheid om als waterpartij te worden ingezet.
Dankzij de continue watercirculatie worden vuildeeltjes weggefilterd. De onderwaterfilter ontbindt schadelijke stoffen, zoals nitriet, en vervangt deze door nuttige bacteriën, desinfecteert het water en voegt er levensnoodzakelijke zuurstof aan toe. Het resultaat: Gegarandeerd helder en gezond water voor dieren en planten. De beste omstandigheden voor jouw nieuwe favoriete plekje op het balkon, terras en in de tuin.
Wat bijzonder is: De Filtral UVC kan zeer eenvoudig en zonder enige voorkennis worden geïnstalleerd.
ALLES-IN-EENOPLOSSING
- Plantenresten en ander afval worden door verschillende filtersponzen verwijderd.
- Van nature voorkomende micro-organismen op de filtermedia breken schadelijke stoffen, zoals nitriet, af.
- De continue watercirculatie, die door de pomp wordt gecreëerd, draagt bij tot het behoud van het biologisch evenwicht in de vijver. Zo wordt de ideale omgeving voor de vijverbewoners gecreëerd.
- De geïntegreerde UVC-lamp desinfecteert het water en vernietigt storende algen, bv. zweefalgen. Dit voorkomt vertroebeling van het water.
- De innovatieve beluchter verrijkt het water met extra zuurstof, wat gunstig is voor je vissen.
- Verschillende waterpartijen verlevendigen de sfeer en de zintuigen, waarbij je jouw creativiteit de vrije loop kunt laten.
Alles voor de filtratie van je vijver
EXTRA ACCENTEN MET VERLICHTING EN DECORATIE
Met behulp van lichtbronnen kan je het nachtelijke uitzicht van het vijverlandschap opnieuw uitvinden. Verlicht de loopbruggen en de rand van de vijver om de vorm van de vijver te benadrukken. Het riet en de grassen worden kleurrijk verlicht om zo kunstvoorwerpen te creëren die de tuin een modern tintje geven. Of kies tussen de verlichtingsscenario's die passen bij de sfeer van het tuinfeest.
STROOMBRONNEN IN DE TUIN
Voldoende stroombronnen in de betreffende delen van de tuin maken het makkelijker om licht te installeren. Bijzonder praktisch zijn hier de op afstand bediende FM-Master-tuincontactdozen. Ze maken een eenvoudige bediening van jouw verlichting vanaf het terras mogelijk. De InScenio FM-Master EGC Home of Cloud modellen maken zelfs een comfortabele bediening via een app vanaf jouw smartphone of tablet mogelijk.
Als je de helderheid van meerdere lampen met elkaar wilt vergelijken, let dan op de lichtstroom die in lumen is aangegeven. Door het vergelijken van de lumina kun je eenvoudig achterhalen welke lichteenheid het helderst is.
IN EN ROND DE VIJVER
Bij waterpartijen heb je de keuze tussen modellen met en zonder geïntegreerde ledverlichting. Ook fonteinen kunnen op elk moment met een schijnwerper worden belicht. De watervalverlichting is optimaal ontworpen voor de OASE watervalreeks en kan direct in de beoogde ruimte worden geïnstalleerd en onzichtbaar worden bekabeld.
ROND TUINPADEN
Adequate verlichting rond paden en trappen zorgt ervoor dat je veilig doorheen de tuin kunt wandelen. Hetzij ingebed in houten vloerplanken of gemonteerd op de muur, het warme licht wijst de weg door de tuin.
GROTE OBJECTEN
Met een hoge lichtsterkte en verschillende stralingshoeken kunnen hogere objecten zoals bomen en sculpturen of grote oppervlakken worden uitgelicht. Voorzien van voldoende licht, nodigen gezellige zithoekjes en terrassen uit tot lange zomeravonden met een barbecue en spelletjes in de natuur.
SLIMME VERLICHTING
Met één druk op de knop schitteren de tuin en de vijver in de schemering. Bedien jouw tuinverlichting met de OASE Easy Garden Control (EGC) comfortabel via je smartphone. Bijzonder opvallend: de ProfiLux Garden LED RGB-verlichting. Met de app kan je de kleuren en verlichtingsscenario's naar jouw persoonlijke smaak instellen en op elk moment aanpassen aan je stemming.
Alles voor verlichting in je tuin
DE PERFECTE ZWEMERVARING IN JE EIGEN TUIN
Vooral tijdens de warme zomermaanden verschaft het koele water een groot gevoel van welbehagen in je eigen tuin. Hier ben je zeker van je ligstoel op de eerste rij en ook de beste plaats in het water wordt niet betwist.
Maar vóór de zwemervaring komt de beslissende factor: Welke oplossing past het best bij je behoeften? Zwemvijvers, natuurlijke zwembaden en klassieke zwembaden hebben verschillende kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden bij het nemen van de beslissing. We stellen de drie varianten in meer detail voor.
DE KLASSIEKER: HET ZWEMBAD
Het klassieke zwembad wordt gereinigd met zandfiltersystemen en gedesinfecteerd met chloor of andere ontsmettingsmiddelen. Natuurlijke reiniging is met dit systeem niet mogelijk, omdat alle micro-organismen worden gedood door de toegevoegde chemicaliën.
- De vorm van het zwembad kan individueel worden gekozen.
- Het volledige oppervlak van het zwembad kan worden gebruikt als zwemgedeelte.
- Het zwembad kan worden verwarmd.
- Het water is kristalhelder.
- De gebruikte chemicaliën irriteren de ogen en de huid.
De NATUURLIJKE: DE ZWEMVIJVER
Een zwemvijver is de meest natuurlijke oplossing voor de zwemervaring in je eigen tuin. De vijver is verdeeld in verschillende zones: Naast de vrije ruimte om te zwemmen en te baden is er een regeneratiezone die dient voor de waterzuivering. Deze plantzone neemt de filtering van het water op een natuurlijke manier over. De verhouding tussen beplantingszone en zwemzone moet 50:50 zijn - wanneer voor een zwemvijver wordt gekozen, moet er rekening worden gehouden met de benodigde ruimte. Hetzelfde geldt voor de nabijheid van de natuur: aangezien het stilstaand water met een grote plantenzone betreft, zal ook de dierenwereld deze oase van welzijn op lange termijn ontdekken.
- Het water is niet altijd glashelder.
- De regeneratiezone neemt dezelfde plaats in als de zwemzone.
- De zwemvijver kan individueel worden gevormd en ontworpen.
- Het past perfect in de natuur.
- Er is geen technologie of chemicaliën nodig voor de reiniging.
- Het natuurlijke en gezonde water irriteert de ogen en de huid niet.
- De zwemvijver is ook een waardevolle verrijking voor de dierenwereld.
DE HYBRIDE: HET NATUURLIJKE ZWEMBAD
Het natuurlijke zwembad wordt beschouwd als een kruising tussen een traditioneel zwembad en een zwemvijver. Het water wordt gereinigd door een biologische filtertechnologie en door een plantenzone - het gebruik van chemicaliën wordt hier volledig vermeden. In tegenstelling tot de zwemvijver bedraagt deze echter slechts ca. 15% van de totale oppervlakte. Dankzij de technische ondersteuning hoeft de plantenzone niet direct in de zwemzone over te gaan. Het is ook mogelijk om de vijver uitsluitend met behulp van filtertechnologie te reinigen - een plantenzone is dan volledig overbodig. Dit betekent dat een natuurlijk zwembad ook op kleinere percelen kan worden gerealiseerd.
- Het water is helder en schoon.
- De vorm van het zwembad kan individueel worden gekozen.
- De regeneratiezone beslaat slechts 15% van het oppervlak en kan optisch worden gescheiden van het zwemgedeelte.
- Er worden geen chemicaliën gebruikt voor de reiniging.
- Het natuurlijke en gezonde water irriteert de ogen en de huid niet.
HOE KIEZEN?
Voor je besluitvorming moet je de volgende vragen kunnen beantwoorden:
- Hoeveel ruimte heb je beschikbaar?
- Heb je allergieën die het gebruik van chemicaliën uitsluiten?
- Wil je een architectonische of natuurlijke oplossing?
- Moet het wateroppervlak zich mengen in de aard van je tuin?
Er is geen universeel antwoord op de vraag naar de perfecte zone om te baden. Afhankelijk van je wensen, behoeften en omstandigheden kunnen de kenmerken van de drie verschillende oplossingen zowel voor- als nadelig zijn.