6 MATERIALEN OM JE TERRAS MEE TE LEGGEN
Hoe je een terras legt, hebben we al meer dan eens getoond. Welk materiaal je hierbij kiest, hangt af van hoeveel tijd je wil investeren in onderhoud, of het bij je woning past en je persoonlijke voorkeur. In dit artikel leggen we de verschillende materialen die je voor een terras kan gebruiken naast elkaar. We bekijken per materiaalsoort de voor- en nadelen, overlopen de plaatsingswijze en het hoe je het onderhoudt.
Noot: om regenwater vlot te laten afvloeien, zorg je bij een terras steeds voor een helling van 1 à 2 cm per meter.
EEN HOUTEN TERRAS
EEN TERRAS IN HOUTCOMPOSIET
EEN BAMBOE TERRAS
EEN TERRAS IN BETON
EEN TERRAS IN NATUURSTEEN
EEN TERRAS IN KERAMIEK
EEN HOUTEN TERRAS
Dankzij zijn natuurlijke uitstraling blijft een houten terras de perfecte segue tussen huis en tuin. Kies je het juiste hout, dan heb je er nog eens een terras bij dat lang meegaat. Dat gaat uiteraard gepaard met het nodige onderhoud. Lees hier meer over welk hout geschikt is, welke manieren er zijn om een houten terras te plaatsen, en hoe het onderhoud in zijn werk gaat.
EEN TERRAS IN HOUTCOMPOSIET
Wie wel die houtlook, wil, maar geen tijd wil of kan investeren in het onderhoud, kan ook gaan voor een terras uit houtcomposiet; een samenpersing van hout en pvc. Een terras uit houtcomposiet leggen is tevens een zeer haalbare klus voor de gemiddelde doe-het-zelver.
EEN BAMBOE TERRAS
Tropisch hardhout gaat lang mee, maar is op zich niet zo ecologisch. Wil je een natuurlijke look die minder belastend is voor het milieu? Dan is bamboe een interessant - tevens steeds populairder - alternatief. Lees er hier meer over.
HOE EEN STENEN TERRAS AFWERKEN: 5 VRAGEN BEANTWOORD
Je wil een stenen terras, maar welke verharding is nu precies de beste keuze? Kies je voor natuursteen, keramiek of beton? Ga je voor tegels of klinkers? Moeilijke vragen, maar in dit artikel helpen we je zoeken naar de juiste antwoorden.
EEN TERRAS IN BETON
Een betonnen terras is over het algemeen het duurzaamst en kan verschillende vormen aannemen. Meestal wordt er gekozen voor klinkers of voor (XXL-)tegels. Je hebt er niet zo veel onderhoud aan als bij een houten terras, met een werende coating kan je daar zelfs nog een extra mouw aan passen. Het leggen ervan is wel een intensiever werkje. We overlopen hoe je dat kan aanpakken.
EEN TERRAS IN NATUURSTEEN
Een terras in natuursteen is ook altijd een eyecatcher, zeker bij moderne woningen. Natuursteen is ook uiterst duurzaam – kasseien kunnen een leven lang meegaan. Je hebt hierbinnen nog verschillende keuzemogelijkheden. We geven mee welke er zijn, hoe een natuurstenen terras wordt geplaatst, en hoe je ze kan onderhouden.
EEN TERRAS IN KERAMIEK
Keramiek verhoudt zich enigzins tot natuursteen zoals houtcomposiet tot hout: je hebt de look, maar het onderhoud hoef je er niet bij te nemen, en de prijs ligt over het algemeen ook lager. Er zijn echter wel enkele andere aandachtspunten bij een terras uit keramiek. Lees er hier meer over.