Zes batterijprojecten krijgen groen licht voor Europese steun
Begin juli maakte de Europese Commissie bekend dat zes toonaangevende batterijprojecten een gezamenlijke subsidie van € 852 miljoen ontvangen uit het Innovatiefonds. Dat fonds wordt gefinancierd via het EU-systeem voor emissiehandel (EU ETS) en is bedoeld om investeringen in klimaatvriendelijke technologieën te versnellen. De steun kadert in het bredere Industriële Actieplan voor de Europese auto-industrie en de Clean Industrial Deal.
Strategische impuls voor batterijproductie in Europa
De geselecteerde projecten focussen op de productie van batterijcellen voor elektrische voertuigen, met innovatieve en duurzame processen. Door in te zetten op strategische autonomie wil Europa de afhankelijkheid van ingevoerde batterijen verkleinen, de industriële concurrentiekracht versterken en hoogwaardige werkgelegenheid creëren.
De projecten zullen samen goed zijn voor een jaarlijkse productiecapaciteit van circa 56 gigawattuur (GWh) aan batterijcellen en moeten vóór 2030 operationeel zijn. Over een periode van tien jaar zullen ze naar schatting 91 miljoen ton CO2-equivalent aan uitstoot vermijden.
Dit zijn de zes geselecteerde projecten:
- ACCEPT – Automotive Cells Company European Production Take-off (Frankrijk, ACC)
- AGATHE – Advanced Gigafactory Aiming at Tempering greenhouse gases Emissions (Frankrijk, Verkor)
- CF3_at_Scale – Opschaling van innovatieve productieprocessen voor hoogperformante cellen (Duitsland, Cellforce Group)
- NOVO One – Gigafabriek voor batterijcellen (Zweden, NOVO Energy)
- WGF2G – Willstatt GigaFactory 2 GWh (Duitsland, Leclanché)
- 46inEU – Powering the Future - 46 Cylinders, Infinite Possibilities (Polen, LG Energy Solution)
De subsidies dekken zowel kapitaalsuitgaven als operationele kosten, met gedeeltelijke uitbetaling al in de investeringsfase. De effectieve steun gebeurt in schijven, gekoppeld aan concrete mijlpalen in de realisatie.
Volgende stappen en bijkomende ondersteuning
De geselecteerde bedrijven zullen in het derde kwartaal van 2025 hun subsidieovereenkomst ondertekenen met CINEA, het uitvoerend agentschap voor klimaat, infrastructuur en milieu. Daarnaast komen enkele minder rijpe maar veelbelovende batterijprojecten in aanmerking voor ontwikkelingssteun via de Europese Investeringsbank.
Onderdeel van breder Europees batterijoffensief
De batterijspecifieke projectoproep van het Innovatiefonds – gelanceerd eind 2024 – leverde 14 inzendingen op uit acht lidstaten. Zes projecten werden geselecteerd op basis van criteria zoals innovatiegraad, emissiereductiepotentieel, technische en financiële haalbaarheid, schaalbaarheid, bijdrage aan bevoorradingszekerheid en kostenefficiëntie.
Met dit initiatief wil de EU tot € 3 miljard vrijmaken voor de versterking van de volledige batterijwaardeketen in Europa. Die steun moet helpen om economische en technologische drempels weg te nemen in een snel evoluerende en wereldwijd competitieve markt.
“Deze investering in batterijproductie versterkt onze industrie en brengt ons dichter bij klimaatneutraliteit”, aldus Europees commissaris Wopke Hoekstra. “Met het Innovatiefonds en het emissiehandelssysteem maken we onze industrie toekomstbestendig dankzij innovatieve en schone technologie.”