Automotoronderdelen

Herfabricage – een duurzame techniek

Die ook voordelen biedt voor bedrijven in de autowaardeketen

Reman part vs used part_copyright BORG Automotive
Bij herfabricage of 'remanufacturing' ondergaat een 'schrootdeel' gestandaardiseerde industriële processen volgens specifieke technische specificaties (foto © BORG Automotive)

Duurzaamheid is zowat de belangrijkste drijvende kracht achter de hedendaagse auto-industrie. En toch lijken slechts weinigen bekend te zijn met 'remanufacturing' oftwel herfabricage, hoewel dit concept perfect aansluit bij de principes van circulariteit en de meeste bedrijven in de autowaardeketen er hun voordeel mee kunnen doen. Een interview met dr.-ing. Michael Haumann, executive officer bij APRA Europe.

Het 'schrootdeel' als basis voor remanufacturing

"De kerngedachte van remanufacturing is het produceren van een onderdeel dat een functie moet vervullen die ten minste gelijkwaardig is aan die van het originele onderdeel", begint dr.-ing. Michael Haumann. "Bij remanufacturing ondergaat een zogenaamd 'schrootdeel' gestandaardiseerde industriële processen volgens specifieke technische specificaties."

"Dit schrootdeel verwijst naar een eerder verkocht, versleten of niet-functioneel product of onderdeel. Dit kan een hele motor zijn, of een deel ervan, zoals een starter, dynamo, turbocompressor ... In de praktijk wordt herfabricage toegepast op elk onderdeel met een hoge waarde, ook in termen van de hoeveelheid middelen die gebruikt zijn bij de oorspronkelijke productie."

"Schrootdeelmakelaars verzamelen deze schrootdelen bij werkplaatsen, sloperijen of via andere bronnen... en slaan ze op voordat ze worden verkocht aan gespecialiseerde bedrijven voor herfabricage. De schrootdelen worden beschermd, grondig behandeld en geïdentificeerd voor herfabricage om schade te voorkomen en hun waarde te beschermen. Ze kunnen niet worden hergebruikt voordat ze zijn herfabriceerd."

Michael Haumann (APRA Europe)
dr.-ing. Michael Haumann (executive officer bij APRA Europe)

Dezelfde of betere kwaliteit

In sommige gevallen biedt een herfabriceerd onderdeel een hogere kwaliteit dan het OE-onderdeel.

"In sommige gevallen biedt een herfabriceerd onderdeel een hogere kwaliteit dan het OE-onderdeel"

Tijdens het herfabriceren analyseren de technici eventuele storingen in het OE-onderdeel en passen ze nieuwe technologieën of technieken toe om de duurzaamheid en efficiëntie te verbeteren tot boven de oorspronkelijke specificaties.
Ze kunnen OE-materialen vervangen door duurzamere alternatieven dan bij de oorspronkelijke productie beschikbaar waren, of door kosteneffectievere alternatieven.
Omdat herfabrikanten zich richten op het verbeteren van gebruikte onderdelen, voeren ze meestal 100% tests en inspecties uit, terwijl OE-fabrikanten soms gebruikmaken van batchtests vanwege de beperkingen van de massaproductie. Omdat gereviseerde onderdelen zijn afgeleid van eerder gebruikte onderdelen, hebben sommige materialen hun eerste spanningsverlagende proces al doorlopen, waardoor ze stabieler zijn en minder snel defect raken.

Sommige herfabrikanten staan zelfs aanpassingen toe op basis van specifieke toepassingsbehoeften, wat kan resulteren in een onderdeel dat beter presteert dan de standaard OE-versie.

Vanwege deze factoren zijn sommige gereviseerde onderdelen superieur aan hun OE-tegenhangers, vooral in industrieën zoals de auto-industrie, lucht- en ruimtevaart en zware machinerie, waar duurzaamheid en prestaties van cruciaal belang zijn.

Product met volledige garantie

"Een andere factor die zou moeten helpen bij de promotie van herfabricage, is dat bij een gereviseerd onderdeel dezelfde garantie wordt geboden als bij een nieuw onderdeel. Dit onderscheidt het van een hergebruikt, gerepareerd, herbouwd, gerenoveerd, herwerkt of gereviseerd onderdeel."

Remanufactured part
Een gereviseerd onderdeel moet duidelijk als zodanig worden geëtiketteerd en de fabrikant vermelden (foto © BORG Automotive)

Voordelen voor iedereen

"Revisie is een duidelijke win-winsituatie. Ten eerste voor het milieu. Omdat het grootste deel van het onderdeel er al is, neemt revisie minder middelen in beslag dan de productie van een nieuw OE-onderdeel."

"Ook voor de eindklant. Vooral bij oudere auto's kunnen ze een reserveonderdeel van hoge kwaliteit krijgen tegen een lagere prijs dan die van een nieuw OE-onderdeel."

Eigenlijk valt er in de hele waardeketen van de auto winst te behalen. OEM-aftermarketorganisaties kunnen revisie gebruiken om de productiekosten te verlagen door waardevolle materialen terug te winnen uit gebruikte onderdelen, wat hen ook helpt om te voldoen aan de doelstellingen van de circulaire economie en overheidsvoorschriften op het gebied van afval en CO2-uitstoot.

Ze kunnen gereviseerde onderdelen als dienst aanbieden, waardoor de winstgevendheid toeneemt terwijl ze de controle over hun aftermarket behouden. Het aanbieden van herfabriceerde onderdelen versterkt de klantenbinding door kosteneffectieve alternatieven van hoge kwaliteit te bieden.

Veel toeleveranciers van de auto-industrie profiteren van herfabricage door schrootdelen, gespecialiseerde coatings en reverse-engineering oplossingen te leveren. Gereviseerde onderdelen bieden vaak betere marges dan nieuwe onderdelen, omdat ze lagere kosten met behoud van hoge kwaliteit bieden.

Werkplaatsen kunnen hoogwaardige, betaalbare vervangingsonderdelen aanbieden, waardoor hun diensten aantrekkelijker worden. Herfabriceerde onderdelen kunnen 20 tot 40% goedkoper zijn dan nieuwe OEM-onderdelen, terwijl de werkplaats concurrerende arbeidstarieven en prijzen kan handhaven. De kostenbesparingen op onderdelen maken hogere winstmarges per reparatie mogelijk. Veel onderdelen voor oudere of uit productie genomen voertuigen zijn alleen beschikbaar als herfabriceerde onderdelen.

Een ander mogelijk voordeel is dat de herfabricage van een onderdeel in veel gevallen sneller is dan de productie van een nieuw OE-onderdeel vanaf nul. Dat betekent een snellere levertijd.

Eigenaars van wagenparken profiteren van herfabriceerde onderdelen door de onderhoudskosten te verlagen zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.

Huidige uitdagingen van herfabricage

"Aan de logistieke kant heb je voldoende schrootdelen nodig als input. Dit is zeker een uitdaging, maar er zijn oplossingen, manieren om die producten te traceren, te sourcen en te krijgen."

"Een andere uitdaging bij remanufacturing is het groeiende aantal software- en elektronische componenten dat wordt gebruikt. Voor elke kleine actuator of component heb je tegenwoordig een afzonderlijke elektronische besturingseenheid, wat specifieke uitdagingen met zich meebrengt voor het revisieproces. Het vereist een andere expertise."

"Gerelateerd aan deze uitdaging zijn octrooi- en IP-kwesties (intellectueel eigendom) die een rol gaan spelen als het gaat om software op chips. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een remanufacturer de specifieke software aanpast? Hoewel de meeste auto's nog steeds een verbrandingsmotor hebben, is de verschuiving naar elektrisch aan de gang. Ondertussen doen verschillende universiteiten en bedrijven onderzoek en proberen ze oplossingen en manieren te vinden om EV-onderdelen te herfabriceren."

Politieke impuls

"De markt voor herfabricage groeit licht maar gestaag. Er zijn geen grote pieken of dalen in termen van volumes. Tegelijkertijd zien we consolidatie. Grotere spelers ontstaan door fusies met kleinere spelers. Ondertussen zal de vraag naar revisie blijven bestaan. Het huidige wagenpark veroudert en dat betekent meer servicegevallen, reserveonderdelen en vervangingen."

"Gelukkig krijgen we al steun vanuit de regelgeving. Denk aan The European Green Deal, ELVR (End-of-life vehicles Regulation) allemaal regelgeving die helpt om de verschuiving naar meer remanufacturing te maken."

Conclusie

"Het is belangrijk dat werkplaatsen hun klanten informeren over gereviseerde onderdelen als alternatieve optie. Sommigen doen dat niet, omdat ze bang zijn dat de eindklant de kwaliteit van die onderdelen niet zal vertrouwen, of werkplaatsen zijn gewoon niet op de hoogte van deze optie."

"Daarnaast kunnen werkplaatsen ook met vragen zitten: waar haal ik mijn schrootdelen, waar krijg ik de beste kwaliteit voor gereviseerde onderdelen. Of hoe zit het met de garantie? ... Dat is waar APRA Europe om de hoek komt kijken."

Over APRA Europa
APRA (Automotive Parts Remanufacturers Association) Europe is een in Brussel gevestigde non-profitorganisatie, wettelijk opgericht in 2018 maar met een lange traditie. Het hoofdkantoor APRA werd in 1941 opgericht in de VS en groeide sinds 1989 door naar Europa.
APRA Europe promoot remanufacturing en ondersteunt de Europese remanufacturingindustrie door informatie te delen met haar leden (meestal remanufacturingbedrijven en schrootdeelmakelaars) in heel Europa en hen advies te geven over remanufacturingaspecten (R&D, juridische aspecten ...). Dit gebeurt via evenementen (beurzen, presentaties van experts), standpuntnota's enz.

"Ik houd me bezig met het lidmaatschap van APRA, werk aan door de EU gefinancierde projecten waaraan we deelnemen, ben medeorganisator van evenementen zoals Rematec, draag bij aan Automechanika, Autopromotec, Equip Auto enz."

"We hebben ook ons eigen tweejaarlijkse evenement, APRA European Symposium, dat dient als een belangrijk platform voor professionals in de autofabricage-industrie om met elkaar in contact te komen, kennis uit te wisselen en de nieuwste trends en innovaties te verkennen. Dit symposium biedt presentaties van experts, netwerkmogelijkheden en rondleidingen door fabrieken, en biedt deelnemers waardevolle inzichten in de revisiesector. De volgende editie vindt plaats in het voorjaar van 2026."

Rematec Amsterdam

Van 8 tot 10 april vindt Rematec Amsterdam plaats. Als stichtend lid van deze tweejaarlijkse beurs rond remanufacturing zal APRA Europe er een stand hebben.

Praktische informatie over Rematec (QR)

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Mychiel De Mylle

Lees ook