Wat is de link tussen foutcode P2563 en een storing op de EGR-klep?
Werkplaatstip
De nachtmerrie van elke automobilist: het motorstoringslampje begint te knipperen, en plots trekt de auto niet meer op. Een bezoek aan de garage bevestigt de zorgen. De auto - een Honda CR-V 2.2 i-DTEC uit 2012 - wordt uitgelezen met een diagnoseapparaat. De foutcode? P2563, wat staat voor een onwaarschijnlijk signaal van de positiesensor van de turbodrukregeling. Terwijl de monteur overweegt om de turbo te vervangen, ontdekt hij ook een storing op de EGR-klep. Maar is er een verband tussen deze problemen?

Een hint naar de oorzaak
Een foutmelding op de positiesensor vraagt om een grondige controle van de turbo-aansturing. Vaak blijkt de actuator slecht te functioneren door bijvoorbeeld een vacuümlek. Dit gaat meestal gepaard met andere foutcodes. Hoewel die op het eerste gezicht niets met de turbo te maken lijken te hebben, kunnen ze toch waardevolle aanwijzingen geven over de oorzaak van de storing. En als die oorzaak niet wordt opgelost, kan een nieuwe turbo snel opnieuw defect raken.
Problemen met de gloeibougies
Tijdens het onderzoek stuit de monteur op meer foutmeldingen. Naast de EGR-klep meldt het motormanagement ook problemen met de gloeibougies. Dit lijkt op het eerste gezicht geen directe relatie te hebben met de kapotte turbo. Toch is er een interessante connectie: een defecte EGR-klep kan veroorzaakt worden door een kapotte turbo, terwijl slecht werkende gloeibougies meestal een losstaand probleem zijn.
Uitlaatgassporen rondom de turbo
Uit ervaring weten we dat defecte gloeibougies het regeneratieproces van de roetfilter (DPF) kunnen verstoren. Dit kan uiteindelijk leiden tot een kapotte turbo. Hoe controleer je dit? Door te kijken naar uitlaatgassporen rondom de turbo, iets wat in dit geval ook zichtbaar was.
Defecte gloeibougies kunnen het regeneratieproces van de DPF verstoren, wat kan leiden tot een kapotte turbo
Roetdeeltjes vervuilen de olie
Het regeneratieproces is cruciaal om de DPF-filter schoon te houden. Wanneer dit proces wordt verstoord, bijvoorbeeld door kapotte gloeibougies, raakt de DPF-filter verzadigd. Dit veroorzaakt een te hoge tegendruk, waardoor de uitlaatgassen hun weg zoeken naar andere delen van de motor. Bij de turbo komen deze gassen in aanraking met de olie, waardoor deze vervuild raakt. Vervuilde olie verliest haar koelende werking, met als gevolg dat de turbo, die tot 220.000 toeren per minuut draait, oververhit raakt en vastloopt.
De EGR-klep kan niet meer vrij bewegen
De vervuiling had ook effect op de EGR-klep. Door de ophoping van vuil kon deze niet meer vrij bewegen, wat de storing op de EGR-klep veroorzaakte. Hoewel dit geen directe oorzaak was van foutcode P2563, speelde het probleem wel een indirecte rol. Overigens komt het soms voor dat een defecte EGR-klep afbreekt en in de turbo terechtkomt, met ernstige schade als gevolg.
Reiniging van de EGR-klep en de DPF-filter
Gelukkig is de situatie in dit geval op te lossen zonder extra schade. De monteur vervangt de defecte gloeibougies en reinigt zowel de EGR-klep als DPF-filter, die beide niet beschadigd bleken. Na het plaatsen van een gereviseerde turbo is de auto weer in topconditie. De kapotte turbo wordt teruggestuurd voor revisie. Hoe die eruit ziet, kan je bekijken in het kaderstuk.
Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Turbo's Hoet (www.th-group.eu / www.turbopartner.com)
Diagnoseverslag oververhitte turbo
De diagnose van de monteur wijst uit dat een verstopte DPF-filter de tegendruk veroorzaakte, waardoor de uitlaatgassen hun normale route niet meer konden volgen. Deze gassen zoeken dan de weg van de minste weerstand, wat in dit geval deels via de turbo gebeurt. Hierdoor komen roetdeeltjes in de olie terecht, wat leidt tot vervuiling. Door deze vervuiling verliest de olie haar koelende werking, waardoor de turbo oververhit raakt en uiteindelijk vastloopt.
Foto 1: De turbo in zijn geheel met zichtbare sporen van uitlaatgaslekkage
Foto 2: Olie- en roetsporen zichtbaar bij het compressorhuis als gevolg van externe uitlaatgaslekkage
Foto 3: De turbine-as vertoont duidelijke koolopbouw, een indicatie van oververhitting
Foto 4: Het compressorwiel toont oliesporen, veroorzaakt door aangezogen vuil
Foto 5: Overmatige koolopbouw zichtbaar in het lagerhuis, een gevolg van hoge temperaturen
Foto 6: De actuator, met roetsporen veroorzaakt door externe uitlaatgaslekkage