Hoe Derichebourg de toekomst van autorecycling vormgeeft
Interview Abderaman El Aoufir, CEO Derichebourg

De Franse groep Derichebourg is een grote speler in de Europese recyclingindustrie. Met meer dan 280 verwerkingslocaties en een jaarlijkse productie van vijf miljoen ton gerecycleerde metalen, draagt het bedrijf bij aan zowel de circulaire economie als de ecologische transitie. CEO Abderaman El Aoufir licht naar aanleiding van het International Automotive Recycling Congress, van 19 tot en met 21 maart in Antwerpen, toe hoe de groep zich positioneert in de recycling van afgedankte voertuigen (ELV's - end-of-life vehicles) en de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd.
Wat is het belang van de automobielsector voor jullie activiteiten?
ABDERAMAN EL AOUFIR: "De verwerking van afgedankte voertuigen is een kernactiviteit voor Derichebourg. In 2024 recycleerden we 650.000 ton ELV’s via ruim 200 verwerkingsfaciliteiten in de EU. Dit creëert groene banen, vraagt aanzienlijke investeringen en vereist geavanceerde technologieën. Onze installaties in Frankrijk, Spanje en België voldoen aan de EU-doelstellingen van respectievelijk 85% recycling en 95% hergebruik en terugwinning."
"Wij investeren in innovatieve technologieën om autorecycling efficiënter en duurzamer te maken" – Abderaman El Aoufir
Welke uitdagingen spelen er in deze markt en hoe pakken jullie die aan?
ABDERAMAN EL AOUFIR: "Een grote uitdaging is de beperkte inzet van gerecycleerd plastic in nieuwe voertuigen. De voorgestelde EU-regelgeving stelt een norm van 25% gerecycleerd plastic voor, maar recente aanpassingen dreigen deze ambitie te verzwakken. Dit kan investeringen en werkgelegenheid in gevaar brengen en de circulaire economie schaden."
"Op technologisch vlak werken we aan het verhogen van het gebruik van gerecycleerd staal uit ELV’s in de productie van vlakstaal. Dit staal wordt veel gebruikt in de auto-industrie, die nog onvoldoende gerecycleerd materiaal toepast. Ook verbeteren we continu de kwaliteit van gerecycleerd aluminium en koper om aan de marktvraag te voldoen."
"Daarnaast investeert Derichebourg in innovatieve recyclagetechnologieën. Een nieuw recyclingcentrum in Noord-Frankrijk richt zich specifiek op de verwerking van elektrische kabels afkomstig uit afgedankte voertuigen, elektronische apparatuur, sloopafval en telecommunicatienetwerken. Deze faciliteit werd mede ondersteund door het Franse Herstelplan na de COVID-19-crisis en draagt bij aan de herindustrialisering van Europa. Met geavanceerde technologieën zoals shredders, granulatoren en sorteermachines met optische sensoren en dichtheidstabellen, wordt koper van plastic gescheiden en gerecycleerd tot granulaat met een zuiverheid van 99,9%."
Hoe zien jullie de toekomst van de recyclingindustrie?
ABDERAMAN EL AOUFIR: "We hebben vertrouwen in onze toekomst. De vraag naar gerecycleerd staal zal stijgen door de overstap van hoogovens naar elektrische boogovens. Daarnaast zal de groei van elektrische voertuigen de vraag naar gerecycleerd aluminium en koper stimuleren. Wel is er dringend actie nodig tegen de illegale export van niet-verwerkte ELV’s buiten de EU. Strengere controles op de export van onbruikbare voertuigen zijn essentieel om de recyclingindustrie te beschermen en de circulaire economie te versterken."
Derichebourg heeft een langetermijnvisie en blijft investeren in de nieuwste technologieën en infrastructuur. In 2024 werd bijna 200 miljoen euro geïnvesteerd in ultramoderne recyclagecapaciteiten, en voor 2025 staat een investering van 175 miljoen euro gepland. Dankzij een uitgebreid netwerk van industriële faciliteiten en expertise in het verwerken van complexe metaalstromen, blijft het bedrijf zich inzetten voor een volledig circulaire economie.
Met dank aan ICM AG, de organisator van het International Automotive Recycling Congress