Levensduur van elektrische voertuigen blijkt positief
Nu de transitie naar elektrische voertuigen (EV’s) in een stroomversnelling komt, blijven veel consumenten onzeker over hun lange termijnrendement. Terwijl prijs en rijbereik vaak worden genoemd als drempels voor aankoop, is de levensduur van EV’s voor de meeste automobilisten een onbekende factor. Mobiliteitsorganisatie Touring wijst op een recente studie gepubliceerd in Nature Energy en op trends in België over deze kwestie.
Touring: “Het onderzoek 'The Closing Longevity Gap Between Battery Electric Vehicles and Internal Combustion Vehicles in Great Britain' analyseerde bijna 300 miljoen technische controles van 29,8 miljoen voertuigen in het Verenigd Koninkrijk. De conclusies zijn duidelijk: moderne elektrische voertuigen hebben een levensduur die vergelijkbaar is met benzinewagens. De gemiddelde levensduur van een elektrisch voertuig wordt geschat op 18,4 jaar, bijna evenveel als een benzinemodel (18,7 jaar), en de gemiddelde kilometerstand bereikt 199.849 km, wat hen op gelijke voet plaatst met voertuigen met verbrandingsmotoren.”
In België bevestigen de trends deze analyse. De gemiddelde leeftijd van auto’s is in 2024 de grens van 10 jaar overschreden, een constante stijging die aan de ene kant te danken is aan de verbeterde kwaliteit van voertuigen maar tegelijk ook wijst op de terughoudendheid van consumenten omwille van aankoopkosten en fiscale onzekerheid (volgens de laatste Deloitte-barometer). Toch toont dit aan dat EV’s zich perfect in deze dynamiek kunnen inpassen en gedurende lange tijd kunnen worden behouden, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.
Daarnaast tonen recente gegevens van Car-Pass aan dat sommige elektrische voertuigen in België al meer dan een half miljoen kilometer hebben gereden en zelfs de grens van 740.000 km in 10 jaar hebben overschreden. Een ander opvallend voorbeeld is een EV dat in iets meer dan 6 jaar tijd meer dan 666.000 km heeft afgelegd. Dit bewijst dat het perfect mogelijk is om voor een elektrische auto te kiezen ook al legt men vele kilometers af.
In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, kan een elektrische auto dus een betrouwbare en rendabele investering zijn, met een financiële en economische afschrijving die vergelijkbaar is met die van een thermisch voertuig. Hoewel hun aankoopprijs gemiddeld € 12.000 hoger ligt, wordt dit verschil gecompenseerd door lagere gebruikskosten. Elektriciteit blijft goedkoper dan brandstof, het onderhoud is minder duur dankzij een lager aantal bewegende onderdelen, en recente modellen genieten van een langere levensduur. Hoe langer een elektrisch voertuig behouden blijft, hoe economisch interessanter het wordt.
Een andere veelvoorkomende zorg bij automobilisten is de levensduur van de batterijen. De studie onthult echter dat moderne batterijen doorgaans meer dan 160.000 km meegaan, zoals gegarandeerd door fabrikanten, en dat bij sommige modellen, zoals die van Tesla en Nissan, ze zelfs langer meegaan dan het voertuig zelf.
Toch blijft, volgens Deloitte, de restwaarde van EV’s een punt van zorg voor sommige automobilisten. In België overweegt slechts 5% van de tweedehandskopers een elektrische auto, tegenover 20% bij nieuwe wagens, en 15% van de consumenten uit bezorgdheid over de doorverkoopwaarde van een EV. De betrouwbaarheid van batterijen en de voortdurende verbetering van technologieën zouden echter geleidelijk hun marktwaarde moeten stabiliseren en onzekerheden verminderen.
In een context waarin veel Belgische automobilisten de aankoop van een nieuwe wagen uitstellen vanwege fiscale onzekerheid en de kosten van recente modellen, wordt de lange levensduur van EV’s een belangrijk voordeel.
Touring moedigt automobilisten aan om EV’s te beschouwen als een haalbaar alternatief voor langdurig gebruik. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bieden ze vandaag een levensduur die vergelijkbaar is met die van thermische voertuigen, terwijl ze goedkoper zijn in gebruik.