Mag een wagen achtergehouden worden tot na de betaling van de factuur?
Juridisch artikel
Helaas komt wanbetaling vaak voor. Bovendien zijn wanbetalers vaak vindingrijk in het bedenken van excuses om de factuur niet te hoeven betalen. Maar naast de gebruikelijke middelen om een wanbetaler tot betaling te motiveren, rijst de vraag of het niet mogelijk is om de auto die u net heeft gerepareerd, achter te houden totdat uw klant de factuur heeft betaald.
Wat zegt onze wetgeving?
Het gaat hier in feite over het zogenaamde 'retentierecht'. Voorheen werd dit ‘retentierecht’ vaak toegepast in de praktijk, maar eigenlijk bestond er niet echt een wettelijke basis. Daar kwam verandering in door de artikels 73 tot 76 van de Pandwet.
Het ‘retentierecht’ verleent aan de schuldeiser het recht om de teruggave van een goed dat hem door zijn schuldenaar werd overhandigd of bestemd is voor zijn schuldenaar, op te schorten zolang zijn schuldvordering die verband houdt met dat goed niet is voldaan (art. 73 Pandwet).
Daarnaast is er ook artikel 1612 van ons Burgerlijk Wetboek. Dit artikel stelt dat de verkoper niet verplicht is de zaak te leveren indien de koper de prijs niet betaalt en de verkoper hem geen termijn voor de betaling heeft toegestaan.
Het retentierecht geeft de schuldeiser het recht om de teruggave van een goed op te schorten zolang de schuld niet is voldaan
Voorwaarden om het retentierecht toe te passen
Opdat het retentierecht geldig kan worden nageleefd, moeten er wel een paar voorwaarden worden voldaan.
In de eerste plaats moet er een factuur zijn die niet betaald wordt. Verder moet de schuldeiser in het bezit zijn van de zaak (wagen) die hij bijhoudt ter uitoefening van het retentierecht. Hij kan dus deze zaak alleen maar 'houden' en er dus geen eigenaar van worden! Bovendien moet hij de wagen op een 'normale' manier bekomen hebben; zo mag hij zich bijvoorbeeld niet door bedrog de zaak hebben toegeëigend.
Zoals reeds aangehaald kan de schuldeiser geen eigenaar worden van deze zaak; hij kan alleen zijn verplichting tot afgifte van de zaak uitstellen tot de factuur wordt betaald.
Er moet ook een samenhang zijn tussen datgene wat de schuldeiser heeft gepresteerd (de onderhoudsbeurt) en het goed waarop het retentierecht wordt uitgeoefend (de wagen).
Uit de praktijk
Onlangs deed een rechter een uitspraak over een dergelijke situatie waarin de garagehouder het herstelde voertuig van zijn klant vasthield tot de klant de rekening had betaald. De klant in kwestie vond dit niet kunnen en eiste dat zijn voertuig aan hem zou worden teruggegeven voordat hij de factuur betaalde. Omdat de garagist dit weigerde, stapte de klant naar de rechtbank, maar hij kreeg daar ongelijk. De rechter was van mening dat de garagehouder het retentierecht op een correcte manier toepaste en het recht had om de auto te houden zolang de factuur niet was betaald.