Europese auto-industrie roept EU op tot versterking van R&D-positie
Al meer dan een eeuw lopen Europese autofabrikanten en toeleveranciers voorop in technologische innovatie. Toch dreigen zij achterop te raken ten opzichte van wereldwijde concurrenten door complexe regelgeving en administratieve lasten, juist nu digitale technologie een steeds grotere rol speelt in voertuigen.
Tijdens een strategische dialoog met Europees Commissaris Virkkunen pleitte de sector voor minder bureaucratische belemmeringen en een vereenvoudiging van de nalevingsvereisten. Dit moet de innovatiekracht van de Europese auto-industrie versterken en de internationale concurrentiepositie waarborgen.
Voorop in onderzoek en innovatie
De Europese automobielsector staat wereldwijd bekend als een krachtpatser op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Innovaties zoals zelfrijdende voertuigen en autonoom rijdende trucks in logistieke hubs worden al met succes geïmplementeerd.
"De EU moet onze technologische voorsprong versterken, niet belemmeren. Automatisering is de volgende grote stap en een domein waarin Europa kan excelleren. Dit vereist echter een robuuste digitale industriële basis", aldus Sigrid de Vries, directeur-generaal van de European Automobile Manufacturers' Association (ACEA). "Het is onbegrijpelijk dat de Europese Commissie tegelijkertijd een strategische dialoog met de sector voert en tegelijkertijd het voorstel voor Standaard Essentiële Octrooien intrekt, terwijl dit essentieel is voor de Europese leiderschapspositie in (semi-)autonoom rijden."
Investeringen en marktontwikkeling cruciaal
Volgens Benjamin Krieger, secretaris-generaal van CLEPA (de Europese vereniging van toeleveranciers voor de auto-industrie), investeren landen zoals de Verenigde Staten fors in sleuteltechnologieën als kunstmatige intelligentie en cloud computing en lopen zij voorop in digitale marktplaatsen. "Europa moet met een ambitieuze strategie komen om een dynamische markt voor digitale mobiliteitsdiensten te waarborgen en voldoende investeringen veilig te stellen. Alleen zo kunnen we de volgende generatie verbonden en autonome voertuigen binnen Europa ontwikkelen", stelt Krieger.
Daarnaast benadrukt hij de noodzaak om het Europese ecosysteem voor halfgeleiders en auto-elektronica te versterken, onderzoek en ontwikkeling te bevorderen en mondiale samenwerkingen te intensiveren. "Voor een duurzame mobiliteitstransitie en verdere digitalisering is een evenwichtige FP10-financiering en sterke ondersteuning van de industrie cruciaal."
De Europese auto-industrie vraagt daarom om een daadkrachtig Europees beleid dat innovatie stimuleert en de sector in staat stelt om haar mondiale leidende positie te behouden in de transitie naar digitale en geautomatiseerde mobiliteit.