Dit was het Symposium Technisch Onderwijs (video)
Onderwijs en bedrijfsleven: hoe slaan we de brug?
Het technisch en beroepsonderwijs staat voor een cruciale uitdaging: hoe kunnen we leerlingen beter voorbereiden op de arbeidsmarkt en bedrijven actiever betrekken bij hun opleiding? Tijdens het Symposium Technisch Onderwijs werd deze vraag vanuit verschillende invalshoeken belicht. Experts en bedrijfsleiders deelden hun inzichten en succesverhalen om de kloof tussen onderwijs en ondernemingen te dichten.
"Het symposium heeft als doel een brug te slaan tussen onderwijs en de bedrijfswereld. We willen tonen hoe workshops, gastleerkrachten en duaal leren kunnen bijdragen aan een kruisbestuiving tussen sectoren, zodat we een beter kwalitatief technisch onderwijs krijgen", aldus Jeroen Seynaeve, Project Learning Manager PMG.
De tweede keuze
Toch blijft er een negatief imago rond technisch onderwijs bestaan. Ouders en jongeren beschouwen het vaak als een ‘tweede keuze’, terwijl het in werkelijkheid tal van mogelijkheden biedt. Er wordt onvoldoende erkend dat technische beroepen niet alleen goed betaalde banen opleveren, maar ook een sterke toekomstgerichte component hebben. Dirk Van Damme, verwoordt het als volgt: "De filosofie van ‘tweede keuze’ zit te diep in onze houding. In beleidsteksten wordt technisch onderwijs herwaardeerd, maar in de praktijk gebeurt het tegenovergestelde. De modernisering van het secundair onderwijs heeft richtingen samengebracht, maar dat was een vergissing."
De urgentie van betere basisvaardigheden
Het technisch en beroepsonderwijs staat voor grote uitdagingen. Algemeen is er een opvallende trend: de basiskennis van jongeren, met name op het gebied van lezen en rekenen, gaat sterk achteruit. Dit heeft niet alleen invloed op hun algemene leervermogen, maar ook op hun vermogen om zich in de toekomst bij te scholen voor beroepen die vandaag nog niet bestaan. Ook Werner Neuville, algemeen directeur kenniscentrum BtecCh, legde de nadruk op basiskennis: "Nieuwe technologieën zijn belangrijk, maar zonder een sterke basis falen ze. We mogen die basis niet uit het oog verliezen."
Bedrijven als leerschool
De bedrijven beschikken vandaag over de middelen en technologieën om jongeren beter op te leiden en hen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Door nauwere samenwerking met scholen kunnen bedrijven een actieve rol spelen in het leerproces en leerlingen laten kennismaken met de nieuwste technieken en materialen.
"We hebben niet meer de mogelijkheden om de leerlingen alles te leren. De bedrijven beschikken wel over die capaciteit, en daar leren zal ze eerst en vooral kansen geven om met al die nieuwe technieken kennis te maken, maar zal ook een enorme motiverende impact hebben op die leerlingen om daarvoor te studeren", zegt Joke Knockaert.
"De filosofie van ‘tweede keuze’ zit te diep in onze houding. In beleidsteksten wordt technisch onderwijs herwaardeerd, maar in de praktijk gebeurt het tegenovergestelde." - Dirk Van Damme, voormalig OESO-onderwijsexpert.
Opleidingen in lijn met noden arbeidsmarkt
Een andere belangrijke vaststelling is de noodzaak om opleidingen beter af te stemmen op de arbeidsmarkt. De mismatch tussen wat studenten leren en wat bedrijven verwachten, leidt ertoe dat jongeren onvoldoende voorbereid zijn op de realiteit van de werkvloer. Hierin ligt een kans voor bedrijven om niet alleen samen te werken met scholen, maar ook om een actieve rol te spelen in de vorming van leerkrachten. Innovatieve tools en technologieën, zoals VR en duaal leren, kunnen helpen om technische opleidingen aantrekkelijker en effectiever te maken. “Scholen moeten meer doen dan het wettelijke minimum en bedrijven moeten hun innovatie laten doorsijpelen in het onderwijs", beweert Lieven Pauwels. "Maak duidelijk welke kennis en competenties jullie verwachten. Hoe belangrijk is bijvoorbeeld wiskunde? We hebben de stem van het bedrijfsleven nodig", voegt Dirk Van Damme, voormalig OESO-onderwijsexpert, er nog aan toe.
“Scholen moeten meer doen dan het wettelijke minimum en bedrijven moeten hun innovatie laten doorsijpelen in het onderwijs"- Lieven Pauwels.
Bart Bruggeman, technisch directeur van het Scheppersinstituut, onderstreepte nog het belang van samenwerking: "Onderwijs heeft de middelen niet meer om technologisch hoogstaand onderwijs te bieden. Bedrijven moeten mee aan de bron zitten, want zij ontvangen uiteindelijk de afgestudeerden."
Synergie tussen onderwijs en bedrijf
Er zijn al succesvolle samenwerkingen die aantonen dat een gerichte aanpak loont. Door duaal leren en praktijkervaring bij bedrijven krijgen jongeren een voorsprong op de arbeidsmarkt. Bedrijven roepen scholen op om nauwer samen te werken en leerlingen beter voor te bereiden op de technologische realiteit van vandaag en morgen. De toekomst van het technisch onderwijs hangt af van een mentaliteitswijziging en een constructieve samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.
Keynotes van onderwijsprofessionals
- Het vergeten belang van vaktechnische opleidingen
door keynote speaker Dirk Van Damme - Dr. in de psychologische en pedagogische wetenschappen - Welke hersenen hebben onze bedrijven in de toekomst nodig?
door Wouter Duyck - Hoogleraar Cognitieve Psychologie Universiteit Gent - Beroepsonderwijs 2.0: Bouwstenen voor kwaliteit, innovatie en excelleren
door Joke Knockaert - Directeur Havenschool VTI Zeebrugge
Inspirerende cases
- Samenwerken loont, maar hoe begin je eraan?
door Bart Bruggeman, Technisch Directeur Scheppersinstituut en Pascal Vanhoecke, Personeelsdirecteur bij ATS Groep - Het dreigende tekort aan technische profielen
door Werner Neuville - Algemeen Directeur Kenniscentrum BtecCH asbl - Elke laag van het technisch onderwijs telt
door Line Overdeput - Trainingscoördinator bij Volvo Trucks - Co-creatie kan de technische sector redden
door Lieven Pauwels (Incoplas nv) en Kenneth Labiau (Campus Glorieux Secundair Ronse) - De grootkeukenbranche strijdt tegen een personeelstekort
door Anthon Hanssens - Bestuurder bij Hanssens Catering - XR-technologie verbindt onderwijs en bedrijfsleven
Door Niels Vleeschouwer - SupportSquare - STEM & het RTC Oost-Vlaanderen: een innovatief verhaal
Door RTC Oost-Vlaanderen, Richtpunt Zottegem, ATS Groep en Eurofins Ecca - Waar onderwijs en industrie elkaar versterken!
Door Nele Delvoye en Maarten Michiels - VINTO - Samenwerken in duaal
door Joris Naert (Syntra Midden-Vlaanderen)