Eerste op afstand bestuurde huurauto’s gelanceerd in Port of Antwerp-Bruges
In de Antwerpse haven wordt een innovatieve mobiliteitsoplossing geïntroduceerd: op afstand bestuurde huurauto’s. Deze dienst, ontwikkeld door Ush en Poppy Mobility, dochterondernemingen van D’Ieteren Automotive, wordt ondersteund door technologie van Vay en biedt een nieuwe manier van autodelen binnen het havengebied. De eerste voertuigen worden ingezet bij maritieme dienstverlener Boluda.
Innovatie in mobiliteit en autodelen
Ush, specialist in autonome voertuigoplossingen, en Poppy Mobility, een toonaangevende aanbieder van deelmobiliteit, hebben Port of Antwerp-Bruges gekozen als testlocatie voor hun geavanceerde autodeelconcept. Werknemers van Boluda kunnen via een app een huurauto oproepen, die zelfstandig naar hun locatie rijdt. Na gebruik neemt een externe bestuurder opnieuw de controle over en navigeert het voertuig naar de volgende klant.
Havengebied als testomgeving
Port of Antwerp-Bruges biedt als complexe logistieke omgeving een geschikte locatie om de mogelijkheden van op afstand bestuurde voertuigen te verkennen. De introductie van deze technologie kan bijdragen aan verbeterde mobiliteit en efficiëntie voor bedrijven en werknemers in de haven.
De haven heeft eerder al ervaring opgedaan met innovatieve technologieën, zoals autonome drones en schepen. Dit project past binnen de bredere strategie van de haven om als innovatiehub te fungeren en de implementatie van geavanceerde transportoplossingen te versnellen.
Stapsgewijze implementatie
De introductie van op afstand bestuurde voertuigen verloopt gefaseerd. Na de initiële testfase met twee voertuigen bij Boluda zal het systeem worden uitgebreid naar andere bedrijven binnen de haven. Deze aanpak zorgt ervoor dat de technologie veilig en betrouwbaar kan worden geïntegreerd binnen de bestaande infrastructuur.
Reacties uit de sector
Volgens Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges, bevestigt deze lancering de rol van de haven als innovator: “De haven fungeert als platform voor de ontwikkeling en validatie van nieuwe technologieën. De implementatie van op afstand bestuurde voertuigen past binnen deze strategie en draagt bij aan de verdere digitalisering en flexibilisering van mobiliteit.”
Johan Klaps, schepen bevoegd voor Economie en Haven, benadrukt het economische belang: “Met 5% van het Belgische bbp en 160.000 directe en indirecte jobs blijft innovatie cruciaal voor de concurrentiepositie van de haven. Deze technologie kan bijdragen aan een efficiëntere en flexibelere logistiek.”
Max Levandowski, CEO van Ush, onderstreept het belang van een stapsgewijze invoering: “We starten op beperkte schaal en werken nauw samen met regelgevende instanties om een juridisch kader te ontwikkelen. Ons doel is om vanaf 2026 een bredere commerciële uitrol te realiseren.”