Autosector waarschuwt voor tekortschietende infrastructuur en technologische opties
Tijdens de eerste bijeenkomst van de Strategische Dialoog over decarbonisatie hebben Europese autofabrikanten en toeleveranciers hun zorgen geuit over de achterblijvende infrastructuur en de noodzaak van haalbare oplossingen om klimaatneutrale doelstellingen te realiseren. De afname in de verkoop van elektrische voertuigen (EV's) en de toenemende druk op de industriële positie van Europa versterken deze urgentie.
De Europese auto-industrie bevindt zich op een kritiek punt. Dit jaar worden strengere CO2-doelstellingen van kracht, terwijl de wereldwijde concurrentiepositie van de sector onder druk staat. Tijdens de thematische sessie over infrastructuur en vraag werd besproken hoe de trage adoptie van emissievrije voertuigen kan worden aangepakt zonder afbreuk te doen aan de bredere decarbonisatiedoelstellingen voor het wegvervoer. De deelnemers riepen op tot een technologieneutrale benadering op de lange termijn.
Ondanks eerdere vooruitgang verloopt de uitrol van laadinfrastructuur en tankvoorzieningen niet snel genoeg om aan de verwachte vraag te voldoen. Zo is bijna 60% van alle laadstations geconcentreerd in slechts drie landen. Voor zware voertuigen is de situatie nog problematischer, met een nagenoeg ontbrekende laadinfrastructuur. Autofabrikanten pleiten daarom voor nationale en pan-Europese aankoop- en fiscale stimuleringsmaatregelen om de vraag naar emissievrije voertuigen te stimuleren.
Sigrid de Vries, directeur-generaal van de Europese autofabrikantenvereniging ACEA, benadrukte de noodzaak van een marktgestuurde aanpak: "De EU moet inzetten op beleid dat de vraag naar emissievrije voertuigen stimuleert, in plaats van zich te richten op boetes. Tijdens de bijeenkomst hebben wij opnieuw gepleit voor een onmiddellijke verlichting van dreigende CO2-boetes en een ambitieuze herziening van de Europese verordening voor alternatieve brandstofinfrastructuur, die momenteel ontoereikend is. Daarnaast ondersteunen wij de invoering van een pan-Europees stimuleringsprogramma."
Benjamin Krieger, secretaris-generaal van de Europese vereniging van toeleveranciers CLEPA, onderstreepte het belang van een effectieve elektrificatiestrategie: "Laadinfrastructuur en voertuigsubsidies zijn cruciale hefbomen, maar we hebben een aanpak nodig die daadwerkelijk impact heeft en aansluit bij de behoeften van consumenten. Het is essentieel om geen technologieën uit te sluiten die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Versnelde decarbonisatie van het wegvervoer vereist dat Europa zijn technische voorsprong en innovatievermogen benut."
Volgens Krieger moet er een gedurfde strategie worden ontwikkeld om de Europese toeleveringsketens voor elektrische mobiliteit en duurzame, hernieuwbare brandstoffen te versterken. "Zonder deze strategie beperken we de beschikbare routes naar klimaatneutraliteit en brengen we de industriële toekomst van Europa in gevaar", aldus Krieger.
De bijeenkomst van de Strategische Dialoog onderstreept de dringende noodzaak van een evenwichtige aanpak om de transitie naar emissievrije mobiliteit te ondersteunen zonder de concurrentiepositie van de Europese auto-industrie in gevaar te brengen.