Schade na onderhoudsbeurt: bent u aansprakelijk?
Juridisch artikel
Nadat u een onderhoudsbeurt hebt uitgevoerd aan de wagen van een klant, komt deze enkele dagen later bij u terug met de mededeling dat hij een ongeval heeft gehad met de wagen in kwestie. De klant beweert dat u een fout hebt gemaakt tijdens de onderhoudsbeurt, waardoor hij de controle over het stuur verloor en een ongeval veroorzaakte. Kan uw klant u hiervoor daadwerkelijk aansprakelijk stellen?
De "foutaansprakelijkheid": van oud naar nieuw
Artikel 1382 van het oude Burgerlijk Wetboek bepaalde dat elke daad van een persoon, waardoor aan een ander schade wordt berokkend, de schuldige verplicht om de opgelopen schade te vergoeden. Bovendien was een persoon niet alleen aansprakelijk voor schade veroorzaakt door zijn eigen daden, maar ook voor schade die voortkwam uit nalatigheid of onvoorzichtigheid.
Kort gezegd betekende dit dat degene die door een fout of nalatigheid schade toebracht aan een ander, deze schade moest vergoeden. Dit beginsel staat bekend als de "foutaansprakelijkheid".
Sinds 1 januari 2025 is het buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht hervormd en wordt dit principe nu verankerd in artikel 6.5 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek. Dit artikel stelt: "Eenieder is aansprakelijk voor de schade die hij door zijn fout aan een ander veroorzaakt."
"Eenieder is aansprakelijk voor de schade die hij door zijn fout aan een ander veroorzaakt"
Het principe van foutaansprakelijkheid blijft dus behouden. Nieuw is echter dat de wet nu een definitie geeft van het begrip "fout", wat voorheen niet expliciet het geval was. Volgens de nieuwe wetgeving bestaat een fout uit:
- De schending van een wettelijke regel die een bepaald gedrag oplegt of verbiedt.
- De schending van de "algemene zorgvuldigheidsnorm", die in het maatschappelijk verkeer geldt.
De algemene zorgvuldigheidsnorm vereist dat een persoon handelt zoals een voorzichtig en redelijk persoon in dezelfde omstandigheden zou doen.
"Schade" en "oorzakelijk verband"
Voor toepassing van de foutaansprakelijkheid moet aan drie voorwaarden worden voldaan:
- Er moet sprake zijn van schade.
- Deze schade moet het gevolg zijn van een fout.
- Er moet een oorzakelijk verband bestaan tussen de fout en de schade.
Ook onder de oude wetgeving was een oorzakelijk verband vereist, maar er werd geen precieze definitie van dit begrip gegeven. In de nieuwe wetgeving blijft het oorzakelijk verband een fundamentele vereiste binnen het buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht. Artikel 6.18 introduceert de "noodzakelijke voorwaarde" als criterium om het oorzakelijk verband te beoordelen.
Wat houdt de "noodzakelijke voorwaarde" in?
Een feit leidt tot aansprakelijkheid als het een noodzakelijke voorwaarde is voor de schade. Dit betekent dat een feit slechts als oorzaak van de schade wordt beschouwd indien de schade zich zonder dit feit niet zou hebben voorgedaan zoals deze zich heeft voorgedaan, rekening houdend met de concrete omstandigheden op het moment van het schadegeval.
Aansprakelijk of niet?
Concreet betekent dit dat uw aansprakelijkheid pas in het geding komt indien er een oorzakelijk verband bestaat tussen de schade die uw klant heeft geleden en de vermeende fout (of een ander aansprakelijkheid scheppend feit) die u zou hebben begaan. Het is aan de benadeelde partij, uw klant dus, om het bewijs van dit oorzakelijk verband te leveren.