Management services

Kostenverschil tussen BEV en ICE neemt af

De afgelopen jaren is het prijsverschil tussen batterij-elektrische voertuigen (BEV) en voertuigen met een interne verbrandingsmotor (ICE) in Europa en de Verenigde Staten aanzienlijk gedaald. Dit heeft geleid tot een bredere acceptatie van elektrische voertuigen, doordat modellen toegankelijker en betaalbaarder zijn geworden. Desondanks blijft de hoge prijs van westerse BEV's een uitdaging voor consumenten, terwijl Chinese fabrikanten elektrische auto's aanbieden tegen aanzienlijk lagere prijzen, met instapmodellen vanaf slechts € 3.250.

Gemiddelde verkoopprijs van de beschikbare elektrische auto's
Gemiddelde verkoopprijs van de beschikbare elektrische auto's

Uit het recente rapport van JATO Dynamics, getiteld 'Closing the gap: The progress towards affordable EVs and the rising competition from China', blijkt dat de prijskloof tussen BEV's en ICE-voertuigen in de eurozone is gedaald van 53% in 2018 naar 22% in 2024. De gemiddelde prijs van een BEV is met 15% gedaald, terwijl de kosten van ICE-voertuigen met 7% zijn gestegen.

Vergelijkbare trends zijn zichtbaar in het Verenigd Koninkrijk, waar het prijsverschil is afgenomen van 51% in 2018 tot 18% in 2024. Dit komt door een prijsdaling van BEV's met 11% en een stijging van ICE-voertuigen met 14%. In de Verenigde Staten is de kloof teruggelopen van 53% naar 15%, voornamelijk door een daling van BEV-prijzen met 25%, terwijl de kosten van ICE-voertuigen stabiel zijn gebleven.

Volgens Felipe Munoz, global analyst bij JATO Dynamics, zijn meerdere factoren van invloed op de afname van het prijsverschil. Naast een grotere beschikbaarheid van goedkopere BEV's, hebben stijgende prijzen van ICE-voertuigen door strengere regelgeving, hogere technische standaarden en de integratie van geavanceerde technologieën een rol gespeeld. Aan de andere kant zijn de dalende batterijprijzen een belangrijke drijfveer voor de prijsverlaging van elektrische auto's.

Ondanks deze ontwikkelingen blijft China aanzienlijk voordeliger in de productie van elektrische voertuigen. In 2018 was de gemiddelde verkoopprijs van een BEV in de eurozone 118% hoger dan in China. In 2024 bedraagt dit verschil nog steeds 111%. In het Verenigd Koninkrijk is de kloof toegenomen van 100% naar 122%, terwijl deze in de VS is gedaald van 125% naar 109%.

China's snelle ontwikkeling en kostenefficiënte productie van BEV's geven het land een strategisch voordeel in de wereldwijde energietransitie naar schonere mobiliteit. Hierdoor blijft China een dominante speler op de markt, met een aanzienlijk prijsvoordeel ten opzichte van westerse autofabrikanten.

Volgens Munoz zal deze trend zich naar verwachting voortzetten, aangezien consumenten zich steeds meer laten leiden door de prijsfactor bij de overstap naar elektrisch rijden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Lees ook