Nieuwe partners versterken Diagnose Car dat de stap zet naar Wallonië
Met de focus op het versterken van de link tussen afstuderende technici en bedrijven, wil Diagnose Car het tekort aan geschoold personeel in de mobiliteitssector aanpakken. De organisatie nodigde iedereen met een passie voor automotive uit op hun stand in paleis 9 van het Autosalon. Onder de leuze “Check your future in automotive here” lag de nadruk op technologie, jobkansen en opleidingsmogelijkheden.

Een vernieuwende aanpak voor mobiliteitsleren
In een wereld waar mobiliteit voortdurend evolueert, speelt levenslang leren een cruciale rol voor technici en trainers. De opkomst van complexe voertuigsystemen, technologische vooruitgang en striktere milieunormen zorgen voor grote uitdagingen in de sector. Diagnose Car biedt een antwoord op deze ontwikkelingen door scholen en opleidingscentra te voorzien van moderne voertuigen, technische materialen en gespecialiseerde kennis. Hierdoor kunnen leerkrachten en trainers deze expertise effectief doorgeven aan studenten en cursisten.
Educatieve en interactieve activiteiten op het Autosalon
Tijdens het Autosalon werden meer dan 1.500 leerlingen verwelkomd, naast het grote publiek. Bezoekers konden kennismaken met nieuwe technologieën en deelnemen aan opleidingen van prominente partners zoals BMW & MINI, D’Ieteren, Doyen, Renault Group, Touring en Toyota. Onderwerpen varieerden van waterstoftechnologie en elektrische voertuigen tot recente ontwikkelingen in verbrandingsmotoren. Docenten werden betrokken bij nieuwe leermethoden en maakten kans op prijzen die beschikbaar werden gesteld door verschillende partners.

Aankondigingen en nieuwe samenwerkingen
Tijdens het Autosalon onthulde Diagnose Car belangrijke vernieuwingen. Een van de hoogtepunten was de uitbreiding naar Wallonië in samenwerking met Educam, die vanaf september 2025 van start gaat. Het proefproject begint met vijf scholen en een intensieve samenwerking met FOREM, IFAPME en IAWM. Nissan en Touring sloten zich aan bij de Diagnose Car-familie, terwijl diverse automerken bekendmaakten ook dit jaar weer voertuigen te zullen schenken, zoals onder meer een VW Polo, een BMW X1 18i, een hybridemodel van Hyundai en een Renault.
Sectorbreed draagvlak voor het initiatief
Tijdens een rondetafelgesprek benadrukten vertegenwoordigers van BMW, D’Ieteren Academy, Renault, Doyen Auto, LKQ, Nissan, Touring en Hyundai het belang van samenwerking. “Om jongeren te enthousiasmeren voor een loopbaan in de automotive sector moeten we bij de basis beginnen: de scholen”, aldus de panelleden. Ze wezen op de noodzaak om zowel de instroom als uitstroom van talent goed te beheren en benadrukten het belang van diversiteit binnen de sector, inclusief een groeiend aandeel vrouwelijke technici. Ook werd aangehaald dat verbrandingsmotoren nooit zullen verdwijnen en dat dus ook de techniek van de toekomst zeer divers zal zijn.

Blik op de toekomst
Frank Van Gool, CEO van Febiac, gaf aan dat er een grote nood is aan technisch geschoold personeel en dat de “war for talent” niet alleen de automotive sector treft, maar ook andere industrieën. Iets wat de noodzaak van een organisatie als Diagnose Car alleen maar groter maakt.
Hans Van Looy van Diagnose Car onderstreepte het belang van het aanbieden van moderne voertuigen en diagnoseapparatuur aan secundaire scholen, mede mogelijk gemaakt door hondstrouwe partners en hogescholen zoals Vives, Thomas More en Karel de Grote Hogeschool.
Charline Van Osselaer (Diagnose Car) benadrukte het belang van het opwaarderen van het imago van technische beroepen, terwijl Dirk Goyvaerts (Diagnose Car) en Isabelle Calista (Educam) de nieuwe stap naar Wallonië toelichtten.
Scholenwedstrijd en prijzen
Traditiegetrouw organiseerde Diagnose Car een scholenwedstrijd, waarbij prijzen werden geschonken door partners zoals Bosch, TAE, LKQ, Doyen en Toyota. Dit initiatief stimuleerde creativiteit en technische vaardigheden bij studenten en motiveerde scholen om deel te nemen.