Belgium Chocolate Awards 2025 tijdens Artisan
Prijsuitreikingen Food Personality Awards en BCA 2025 in Kortrijk XPO
Tijdens de eerste editie van Artisan - de samensmelting van de professionele foodbeurzen Broodway, Meat Expo & Taste of Tavola - zal op dinsdag 30 september voor het eerst in Kortrijk Xpo de Belgium Chocolate Awards plaatsvinden. Een aantal categorieën wordt live gejureerd en voorafgaand aan de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards reiken we ook de Food Personality of the Year Awards uit. Afspraak na de middag op het Deli-inspiratieplein in hallen 1 & 2.
Belgium Chocolate Awards 2025
In 2025 zijn de Belgium Chocolate Awards aan hun 13e editie toe. De eerste editie van vakbeursevent Artisan zal ook voor het eerst hét toneel zijn voor de jurering én de uitreiking van de chocoladeprijzen. Na de middag op 30 september is dé plaats van afspraak het Deli-inspiratieplein in de hallen 1 & 2 van Kortrijk XPO. Tussen de live jurering en de uitreiking van de BCA 2025 vindt ook de prijsuitreikingsceremonie van de Food Personality Awards (zie verder) plaats.

Afgesloten voting
De inschrijvingen zijn afgesloten, de dossiers werden ingediend... 'rien ne va plus' voor de Belgium Chocolate Awards 2025. Toch zeker voor de categorieën 'Chocolade relatiegeschenken', 'Holgoedfiguren' en 'White label chocoladeproduct'. Deze categorieën werden al aan een online voting van onze lezers onderworpen. De punten zijn geteld, en in combinatie met de punten van de jury worden de winnaars bekendgemaakt op 30 september tijdens Artisan.
Wedstrijddag
Voor de overige wedstrijdcategorieën - 'Praline' (zowel professionals als chocolatiers in opleiding) en 'Bean-to-bar' is het nog afwachten tot op wedstrijddag 30 september. Ingeschreven deelnemers komen dan hun realisatie binnenbrengen in Kortrijk Xpo, waar er tijdens de beurs Artisan live wordt gejureerd op het Deli-inspiratieplein.

Voor Bean-to-bar waren de inschrijvingsvoorwaarden: zelf starten van de rauwe cacaoboon, er mag geen decoratie voorzien worden, enkel dark plain chocoladerepen zijn toegestaan (met minstens 60% cacao), geen milk plain.
De repen worden op Artisan beoordeeld door een aparte, professionele jury onder leiding van Mario Vandeneede.

Voor de Pralines werd ook dit jaar weer gewerkt met een opgegeven moule. De ingeschreven deelnemers in de pralinecategorie ontvingen allen een moule 'Dome' van partner Mol D'art. Het thema dit jaar is 'Go Nuts'. Deelnemers kunnen hun fantasie de vrije loop laten en buiten de traditionele chocoladebox denken.
Met het thema 'Go Nuts' dit jaar kunnen de deelnemers hun fantasie de vrije loop laten
Het mag gedurfd, verrassend en vernieuwend. Verrijken ze hun praline met onverwachte smaken, texturen of presentaties die een "wow-effect" teweegbrengen? Of spelen ze met noten als ingrediënten, in al hun vormen en smaken. Hazelnoten, amandelen, pecannoten, pistachenoten, walnoten of zelfs exotische varianten.. Hun unieke smaken en texturen kunnen gebruikt worden om de praline naar een hoger niveau te tillen. Experimenteren met geroosterde, gekarameliseerde, gezouten of rauwe noten... of combineren met verrassende ingrediënten om een meesterwerk te maken.
Eer én label
Het is natuurlijk fijn om de eer op te strijken voor een winnende creatie, maar nog leuker is om daarmee ook te kunnen pronken. Daarom mogen winnaars het label “Winnaar Belgium Chocolate Awards 2025" dragen en het logo gebruiken voor marketing- en communicatiedoeleinden.
Food Personality of the Year Awards
Op dinsdagnamiddag 30 september 2025 zullen op het Deli-inspiratieplein van Artisan ook de Food Personality of the Year Awards uitgereikt worden. Daarmee belonen collega foodprofessionals en de verschillende professionele foodmagazines van Professional Media Group elk jaar een reeks verdienstelijke persoonlijkheden in uiteenlopende voedingssectoren. Deelnemers worden beoordeeld op hun onderscheidingen op vlak van innovatie, duurzaam ondernemen, personeelsbeleid en hun voorbeeld richting jongeren en andere collega's.
Er zijn awards voor de Chocolate Personality, Butcher & Cheese Specialist Personality, Baker & Pastry Chef Personality, Food Retailer Personality en Catering Team of the Year. De top drie krijgt - volgens zijn of haar plaats op het podium - het gold, silver of bronze label toegekend.

De voorgaande winnaars waren al klinkende namen als Justine Lanoo, Stefan De Clercq, Hilde Demarez, Stephan Destrooper, Marijn Coertjens, Spegelaere en het cateringteam van Sint-Andries (Tielt).
Voor de editie 2025 zijn opnieuw al een resem gerenommeerde professionals genomineerd, dus het rijtje potentiële winnaars oogt alvast al minstens even indrukwekkend.
Chocolate Personality of the Year
- Stijn Vandenbouhede (Chocolaterie Vandenbouhede, Gent)
- Wim Vyverman (Chocolade-Atelier Vyverman, Sint-Niklaas)
- Anton Van de Maele (Chocolaterie Anton, Denderhoutem)
- Olivier Willems (Olivier Willems Chocolatier, Oostende)
- Hannes D'Heedene (Chocolaterie Hannes D'Heedene, Deerlijk)
- Nick Wauters (Chocolatier Wauters, Sint-Niklaas)
- Patrick Mertens (Chocoladehuis Boon, Hasselt)
- Mélanie Lemmens (Carré Noir, Luik)
- Thomas Seynhaeve (Atelier Rosa, Menen)
- Hilde Devolder (Hilde DeVolder Chocolatier, Gent)
Butcher Personality of the Year
- Bart Maertens (Slagerij Maertens, Brugge/Sijsele)
- Erwin Dockx (Slagerij Dockx, Turnhout)
- Ben Somers (Keurslager Somers, Boechout)
- Chris Vervaet (Slagerij Thyssen, Hoboken)
- Dieter Smeulders (Keurslager Michielsen, Antwerpen)
- Hendrik Dierendonck (Dierendonck Group, Veurne)
- Sébastien Massart (Maison Massart, Beaufays)
- Luc De Laet (De Laet & Van Haver, Hove)
- Xander Verhoeven (Keurslager Verhoeven, Aartselaar)
Cheese Specialist Personality of the Year
- Laurien Vereecke (De Kazerie, Staden)
- Yves Vandebotermet (Cabane, Oostduinkerke)
- Maarten Lanckzweirt (Kaaswinkel Chee(r)se, Aalter)
- Caroline Tuytschaever (Traiteur Le Bon Vivant, Serskamp)
- Goran Vanneste (Studio Smaak, Oedelem)
- Leen Dehaemers (De Kazaar, Ieper)
- Kathy Bruynooghe (De Kaasfee, Oostkamp/Knokke)
- Céline De Wilde (De Wilde Kaas & Zuivel, Sint-Niklaas)
Baker Personality of the Year
- Thomas Neirynck (Patisserie Neirynck, Berchem)
- Piet De Vos & Susan Denkens (Bakkerij Arto, Stekene)
- Frank Van Hecke (De Bakkerij, Sint-Niklaas)
- Bart Schelstraete (Bakkerij Sint-Anna, Zottegem)
- Laurent Maes & Sophie Broes (Renard Bakery, Brussel)
- Jade Strobbe (Bakkerij Van Hoorick, Melsele)
- Kris Goegebeur (Slagerij Nico en Katrien, Roeselare)
- Toon De Klerck (Bakkerij Toon De Klerck, Sint-Niklaas)
Pastry Chef Personality of the Year
- Pieter De Volder (Patisserie Zuut, Leuven)
- Brecht Van Poucke (Painture, Oedelem)
- Geert Vanderheyden (Bakkerij Heidi, Ternat)
- Michelle Grimmelprez & Alexandre Morsomme (Pâtisserie De Baere, Knokke)
- Nicolas Arnaud (Patisserie Nicolas Arnaud, Brussel)
- Joost Arijs (The Bakery, Gent)
- Marc Ducobu (Pâtisserie Ducobu, Waterloo)
Food Retailer Personality of the Year
- Marieke Versavel (Versavel, Ieper)
- Nicolas Dardenne (Delhaize Wezembeek)
- Corneel Martens (Para Ti, Sint-Kruis)
- Adrien Mommarts (AD Delhaize, Kraainem)
- Pieter De Meyer (Proxy Delhaize, Koksijde)
- Henry Massa (Alvo, Kortessem)
- Yannick Haemers (Carrefour Market, Eeklo/Oostrozebeke/Mariakerke)
Catering Team of the Year
- Kliniek Sint-Jozef (Pittem)
- Del Huzo - St. Antoine (Koksijde)
- AZ Groeninge (Kortrijk)
- Sodexo/Vives (Brugge)
- Scholengroep 16 (Hasselt)
Stemmen kan nog t.e.m. eind augustus hier. Uitreiking dus tussen de live BCA-jurering en de uitreiking van Belgium Chocolate Awards op dinsdagnamiddag 30 september in Kortrijk Xpo.