Belgium Chocolate Awards 2025
WEDSTRIJDREGLEMENT
BELANGRIJKE DATA
- Inschrijven voor 1 mei 2025
- Indienen dossier voor 15 mei 2025
- Jurering creaties 1 juni - 15 augustus 2025
- Jurering Pralines en Bean-to-barrepen 30 september 2025
- Uitreiking op 30 september 2025
Thema
Het thema van dit jaar, ‘GO NUTS’, geeft jullie de kans om creativiteit, smaak en vakmanschap te laten samensmelten in een unieke praline. Dit thema kan op twee manieren geïnterpreteerd worden, en we moedigen jullie aan om beide richtingen te verkennen:
- Ga helemaal los!
Laat je fantasie de vrije loop en denk buiten de traditionele chocoladebox. Dit is jullie kans om echt iets gedurfds, verrassends en vernieuwends te creëren. Verrijk je praline met onverwachte smaken, texturen of presentaties die een "wow-effect" teweegbrengen. - Speel met noten in al hun vormen en smaken.
Laat de veelzijdigheid van noten schitteren in je creatie. Of het nu gaat om hazelnoten, amandelen, pecannoten, pistachenoten, walnoten of zelfs exotische varianten, gebruik hun unieke smaken en texturen om je praline naar een hoger niveau te tillen. Experimenteer met geroosterde, gekarameliseerde, gezouten of rauwe noten, en combineer ze met verrassende ingrediënten om een meesterwerk te maken.
Met dit thema willen we jullie uitdagen om jullie grenzen te verleggen en het publiek te verrassen met pralines die niet alleen lekker zijn, maar ook een verhaal vertellen. Of je nu kiest voor het speelse aspect of juist de smaakvolle diepgang van noten benadrukt, wij kunnen niet wachten om jullie creaties te proeven!
Succes, en vooral: GO NUTS!
CATEGORIEËN
- Beste Praline
- Beste Bean-to-bar Chocoladereep
- Beste Chocolade Relatiegeschenk
- Beste Holgoedconcept
- Beste White Label Chocoladeproduct
BESTE PRALINE
Net als bij voorgaande edities gaan we opnieuw op zoek naar de Beste Praline van het Jaar. Deze categorie staat open voor zowel professionals als voor studenten. De grote verandering tegenover vorige edities is dat er enerzijds voor de vulling gewerkt moet worden met maximaal 2 verschillende lagen en 1 structuur, en anderzijds dat er ook een moule ter beschikking gesteld wordt voor de deelnemers. Deze moule wordt voorzien en geleverd door de firma Mol D'art. Het thema dit jaar is 'Go Nuts'. De jurering voor deze categorie is voorzien op 30 september 2025.
In de categorie beste praline met als thema 'Go Nuts' kunnen zowel studenten als professionelen deelnemen.
- Studenten: per klas kan er slechts één inzending deelnemen
- Professionelen: actief als werknemer in bakkerij, chocolaterie of patisserie of zaakvoerder (geldig btw-nummer), leerkrachten chocoladebewerking en bakkerij
Dossier
Nodige informatie:
- contactgegevens
- interne opbouw van de praline (max 2 vullingen en 1 structuur)
- coating (buitenkant)
- decoratie (indien voorzien)
- extra (wetenswaardigheden over de praline - concept van de praline)
- duidelijke foto's van de praline en uzelf
richtlijnen
- De praline moet gemaakt worden met de moule die ter beschikking wordt gesteld door Mol D'art
- Indienen creatie 30 september 2025
- Voor jurering vragen wij de deelnemers 25 pralines in te dienen
- De pralines bestaan uit maximum 2 vullingen en 1 structuur
- De pralines moeten afgewerkt worden met airbrush en mogen 1 andere decoratie bevatten
- Het thema is 'Go Nuts'

BESTE BEAN-TO-BAR CHOCOLADEREEP
In deze categorie kunnen professionelen deelnemen die bean-to-bar repen commercieel aanbieden of in de toekomst willen aanbieden. De chocolatier moet zelf starten van de rauwe cacaoboon, er mag geen decoratie voorzien worden, enkel dark plain chocoladerepen zijn toegestaan (met minstens 60% cacao), geen milk plain. De repen worden beoordeeld door een aparte, professionele jury onder leiding van Mario Vandeneede.
Dossier
Nodige informatie:
- contactgegevens
- beschrijf de cacaboon: informatie over het land, de regio, de plantage
- ingrediënten (percentage cacao, soort suiker ...)
- Wetenswaardigheden over de reep - extra uitleg
- duidelijke foto's van de chocoladetablet en uzelf
richtlijnen
- Enkel dark plain chocoladerepen zijn toegestaan (met minstens 60% cacao)
- Indienen creatie 15 mei 2025
- 300 gram (verdeeld in repen van 40 tot 80 gram) ter beoordeling.
- 1 exemplaar meebrengen naar de uitreiking op 30/09/2025
BESTE CHOCOLADE RELATIEGESCHENK
Chocolade wordt heel erg gewaardeerd als relatiegeschenk en gezien heel wat chocolatiers hiervoor unieke concepten uitwerken, willen we hen via deze categorie extra visibiliteit geven. De inzendingen worden voorgelegd aan de zaakvoerders en aankoopverantwoordelijken van de top 10.000 lezers van Professional Media Group en zal gejureerd worden door een professionele vakjury.
DOSSIER
Nodige informatie:
- Omschrijving concept
- Wat maakt het innovatief/uniek/bijzonder?
- Voeg voldoende beeldmateriaal (foto's/video's) van uw concept toe en eventueel nog extra informatie.
Richtlijnen
- Het concept moet gebruikt kunnen worden als relatiegeschenk
- Het concept moet makkelijk reproduceerbaar zijn
- Het concept moet minstens voor 75% bestaan uit chocoladeproducten
- De maximale kostprijs is 35 euro/stuk exclusief BTW
- 1 exemplaar moet opgestuurd worden ter jurering voor 15/05/2025
- 1 exemplaar moet aanwezig zijn op de uitreiking op 30/09/2025
BESTE HOLGOEDCONCEPT
Chocolade holgoedfiguren zijn producten die een ruim potentieel hebben voor professionele afname. De deelnemende holgoedconcepten (reeks van ingekleurde figuren en vormen in een specifieke look & feel) zullen daarom verkozen worden door de aankoopverantwoordelijken van verschillende foodretailers.
dossier
- Omschrijving concept
- Wat maakt het innovatief/uniek/bijzonder?
- Voeg voldoende beeldmateriaal (foto's/video's) van uw concept toe en eventueel nog extra informatie.
Richtlijnen
- Het concept moet bestaan uit verschillende ingekleurde holgoedfiguren en -vormen. De soort vormen mogen vrij gekozen worden.
- Het maximale gewicht van alle figuren en/of vormen samen is 500 gram.
- Het concept moet soms ook in een verpakking gepresenteerd worden. Wij verwachten een foto van de figuren los en een foto in een verpakking
- 1 exemplaar moet opgestuurd worden ter jurering voor 15/05/2025
- 1 exemplaar moet aanwezig zijn op de uitreiking op 30/09/2025
BESTE WHITE LABEL CHOCOLADEPRODUCT
Bij deze nieuwe categorie gaan we op zoek naar chocoladeproducten die onder white label worden aangeboden. White label is een term die wordt gebruikt om een product of dienst te beschrijven die wordt geproduceerd door een bedrijf, maar wordt verkocht en aangeboden onder de naam en branding van een ander bedrijf. Het product of de dienst wordt aan de klant geleverd zonder enige verwijzing naar de oorspronkelijke producent, zodat het lijkt alsof het afkomstig is van het bedrijf dat het aanbiedt. Hierdoor kan het bedrijf dat het White Label product of dienst aanbiedt, het snel en efficiënt op de markt brengen zonder de noodzaak om het zelf te ontwikkelen of produceren
DOSSIER
- Omschrijving product
- Wat maakt het innovatief/uniek/bijzonder?
- Voeg voldoende beeldmateriaal (foto's/video's) van uw concept toe en eventueel nog extra informatie.
richtlijnen
- Het product moet voldoen aan de White Label definitie
- Chocolade is het hoofdbestandsdeel van het product
- Het product is nieuw sedert maximum 2 jaar
- 1 exemplaar moet opgestuurd worden ter jurering voor 15/05/2025
- 1 exemplaar moet aanwezig zijn op de uitreiking op 30/09/2025
CONTACT
Voor meer informatie over de vakwedstrijd,
contacteer Louise Vanthuyne
via lvt@pmg.be
of op het nummer 050/24.04.04