Biscuiterie

Ontdek Choprabisco-Alimento opleidingen voor de zoetwarensector

Leer meer over de export naar de VS en omgevingspathogenen

Opleiding Alimento Choprabisco
(Foto: Alimento)

Binnen de voedingsindustrie gelden zeer veel wetten en regels. Chocolatiers die hun producten willen exporteren naar de Verenigde Staten komen voor enkele uitdagingen te staan met betrekking tot de strikte regelgeving. Daarnaast wordt het beheersen van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie steeds belangrijker. Alimento en Choprabisco slaan de handen in elkaar en organiseren diverse trainingen om bedrijven uit de zoetwarensector wegwijs te maken binnen deze complexe onderwerpen.

Export naar USA

De Amerikaanse markt is een van de belangrijkste bestemmingen voor de export van Belgische voedingsmiddelen buiten Europa. Daar komt echter heel wat bij kijken. Verschillende bepalingen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) omvatten strenge regels met betrekking tot de ingrediënten en etikettering van producten. Hiervoor worden diverse factoren in acht genomen, zoals de samenstelling, claims, nutrition facts, etc.

Zo is het bijvoorbeeld essentieel om de eisen van de Food Safety Modernisation Act (FSMA) binnen de FDA na te leven. Daarnaast moeten chocolatiers ook beschikken over een Preventive Controls Qualified Individual (PCQI). Om deze complexe wetgeving behapbaarder te maken, organiseert het opleidingsinstituut Alimento twee complementaire opleidingen in samenwerking met beroepsvereniging Choprabisco.

Beide opleidingen zijn vooral gericht tot vakmensen uit de chocolade-, biscuiterie- en confiseriesector. De eerste (Engelstalige) opleiding 'Wetgeving ingrediënten en etikettering USA' vindt online plaats op 3 oktober 2023. De tweede opleiding 'Food Safety Modernization Act & Preventive Controls for Human Food' vindt plaats in het Hotel Van der Valk te Drongen op 16 oktober 2023.

Beheersing van omgevingspathogenen

De afgelopen jaren werd de voedingsindustrie meermaals opgeschrikt door uitbraken van listeria of salmonella. Omwille van de nood aan een preventieve beheersing van omgevingspathogenen hebben Fevia en haar sectorfederaties, waaronder Choprabisco, in samenwerking met de Universiteit Gent een generieke module ontwikkeld.

In maart valideerde het FAVV die module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie'. Dit maakt voortaan deel uit van alle Autocontrolegidsen, waaronder de Gids G-022 voor de chocolade-, praline-, biscuiterie- en suikergoedsector. Vanaf 13 maart 2025 zal de module ook tijdens de autocontrole-audits toegepast worden.

De module bewerkstelligt het toepassen van een risico-evaluatie, preventiemaatregelen en effectieve omgevingsmonitoring via goede hygiëne- en productiepraktijken om een microbiologische contaminatie van de productieomgeving te voorkomen. Om bedrijven hier praktisch op voor te bereiden, organiseert Alimento in samenwerking met Choprabisco de opleiding 'Beheersing van omgevingspathogenen'. Deze opleiding vindt plaats op 9 oktober 2023 bij Syntra AB Berchem.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.