IN 5 STAPPEN NAAR SINTERKLAASfiguur IN MARSEPEIN
Nu de zomer stilaan plaats ruimt voor de herfst en de winterperiode met rasse schreden nadert, is dit het ideale moment om u te inspireren voor de sinterklaasperiode, een van de belangrijkste periodes voor elke chocolatier. Wie aan de Goedheiligman denkt, legt onherroepelijk de link met de lekkernij marsepein. Uw vakblad trok naar het West-Vlaamse Bredene en klopte aan bij Anthony Lams, de meester in marsepein. "Ik laat jullie graag zien hoe we een guitig sinterklaasfiguurtje maken in amper 15 minuten", aldus Anthony. Laat u inspireren!
heel wat potentieel

blijvende populariteit
Marsepein blijft een plaats opeisen in het schap van de chocolatier. Bovendien is het gebruik ervan intussen aanzienlijk toegenomen en daar zou corona wel een aandeel in kunnen hebben. "Restaurantbezoekjes en leuke uitstapjes vielen in het water door de pandemie, waardoor we met z'n allen op zoek gingen naar alternatieve manieren om te genieten. De zoektocht leidde al vaak naar een heerlijk stukje marsepein", vertelt Anthony.
"Naarmate de situatie stabiliseerde, vermoedde ik dat de populariteit opnieuw ging afnemen. Maar ik was verkeerd, integendeel, we zien dat de verkoop hoge toppen blijft scheren. Als ik met mijn winkel in the middle of nowhere 20.000 kilo per jaar kan produceren, waarom zou dit dan niet succesvol zijn bij anderen?"
onderscheiden van de supermarkten
Als chocolatier of patissier is het niet altijd gemakkelijk om te wedijveren met de supermarkten. Al ziet Anthony een belangrijke rol voor de ambachtelijke vakman. "De grootwarenhuizen maken grote sprongen voorwaarts, maar we kunnen ons nog steeds onderscheiden door één zeer belangrijk aspect: kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit. Dankzij uitstekende grondstoffen kunnen we topproducten maken, die misschien iets meer kosten, maar waardoor we ons onderscheiden. Klanten geven liever vijf euro aan kwaliteit dan twee keer twee euro aan iets dat niet lekker smaakt. Bovendien zijn onze creaties uniek, doordat alles met de hand wordt gemaakt. Er zijn geen twee dezelfde figuren, wat door de klanten extra wordt geapprecieerd."
Als ik in the middle of nowhere 20.000 kg/jaar kan produceren, waarom zou dit dan niet succesvol zijn bij anderen?
van niets naar sinterklaas in 5 stappen
1. Benen in zittende houding
Voordat Anthony met vliegensvlugge vingers uit de startblokken schiet, geeft hij alvast een eerste gouden tip. "Hou bij dergelijke creaties steeds in het achterhoofd dat de klant zich nog moet verplaatsen. Kies dus voor een stabiele houding of plaats het geheel op een effen ondergrond, zoals een blok piepschuim, zodat het figuurtje niet kan breken", verklaart Anthony.
"We starten met de benen uit omgebogen gerolde marsepein. In een andere kleur brengen we de schoentjes aan. Om van in het begin leven in het figuurtje te brengen, letten we op de details: denk maar aan de plooien van een broek en de schoenzolen met ribbels."
2. Romp met onderjurk en mantel
"Voor zijn lichaam gebruik ik een peervorm, wat straks achter de mantel verdwijnt. Ik probeer altijd met simpele vormen te werken, zodat mijn medewerkers ook een handje kunnen toesteken als we tientallen sinterklaasfiguurtjes moeten modelleren", gaat Anthony verder. "Op het peervormige lichaam plaatsen we een witte onderjurk, met daarboven een rode mantel, gemaakt uit een halve schijf die gedrapeerd wordt. Opnieuw brengen we beweging in het figuurtje, door plooien in de mouwen te voorzien en de jas nonchalant te laten hangen."

3. Aanstarende ogen spreken aan
Vervolgens wordt het eivormige hoofd op zijn lijf geplaatst, voorzien van een opkrullende snor, de typerende baard, bolle kaakjes en een blozende neus. "Probeer variatie te brengen in het gezicht. De ene keer een sint met een korte baard, dan weer met een lange baard. Over de ogen werd goed nagedacht, zo blijkt uit Anthony's theorie. "Zorg er altijd voor dat de ogen recht naar de klant kijken. Dus als je weet dat een figuurtje in de toonbank komt te liggen, richt dan de ogen naar boven. Het lijkt een psychologisch spelletje, waarbij de blik ervoor zorgt dat het figuurtje rapper wordt gekocht, maar het blijkt keer op keer te werken. De ogen werk ik trouwens steeds af met een wit stipje, als reflectie van het licht, wat opnieuw voor extra beleving zorgt."

4. Onmisbare accessoires mijter en staf
Een Goedheiligman zonder mijter en staf is als een ruiter zonder paard: twee accessoires die niet kunnen ontbreken dus. "De mijter wordt gedecoreerd met een kruis en de staf wordt gerold op een lollystokje. Zorg er altijd voor dat de gebruikte stokjes groot genoeg zijn, zodat kinderen zich er niet aan kunnen mispakken", zo luidt. "Rode en witte puntjes op de staf verwijzen naar de blinkende robijnen van de sint en de handjes met witte handschoenen en bombastische ringen vervolledigen ons figuurtje."

5. Extra details maken het geheel af
15 minuten later en Sinterklaas lacht ons vrolijk toe. "Maar we zijn er nog niet volledig", gaat Anthony verder. "We zorgen voor een fonkelende finishing touch door goudpoeder met water te vermengen en op verschillende plaatsen een glinstering aan te brengen. Ten slotte creëren we ook een setting, zodat de sint gedeeltelijk opgaat in de omgeving. Dit kan eenvoudig door een paar struiken en rozen te voorzien. Dan gaat de verbeelding wel werken."
Time is money is een gekende leuze die wel vaker door de wandelgangen van ondernemers waait, en ook Anthony houdt dit steeds in het achterhoofd. "Het kan altijd mooier, maar de tijd die je er als vakman insteekt, moet je afwegen met de prijs die je ervoor kan vragen. Aan dit stukje werk ik gemiddeld 15 minuten, waardoor ik het aan een goede prijs kan aanbieden. En wie regelmatig met marsepein werkt, ziet de productietijd aanzienlijk korter worden."