BELGIUM CHOCOLATE AWARDS 2021

ALLE PARTNERS VOOR U OP EEN RIJ

CALLEBAUT - VELICHE - REMY COINTREAU - BUHLER - DUCAJU - CACAOLAB - CHOPRABISCO

callebaut

CallebautFacts & figures

  • Opgericht in 1911 in Wieze
  • De enige Belgische Gourmet-chocolademaker die al meer dan 100 jaar chocolade maakt van boon tot chocolade
  • De nummer één Gourmet-chocolade, uitverkoren door artisanale vaklui wereldwijd als dé referentie voor Belgische chocolade
  • Callebaut is onderdeel van Barry Callebaut, ’s werelds meest toonaangevende fabrikant van kwaliteitschocolade en – cacaoproducten.

Finest Belgian Chocolate van generatie op generatie
Callebaut maakt al meer dan 100 jaar chocolade in het hart van België. Stichter Octaaf Callebaut, kleinzoon van een bierbrouwer en gepassioneerd door chocolade, produceerde in 1911 zijn eerste artisanale chocolade in de familiebrouwerij in het Oost-Vlaamse Wieze. Hij creëerde er in de loop der jaren de recepten van de iconische Belgische chocolades van Callebaut: de donkere chocolade 811, de melkchocolade 823 en de witte chocolade W2. 
De recepten worden sindsdien van generatie op generatie doorgegeven door de Callebaut-craftsmen in Wieze. Die vervaardigen de chocolade tot op de dag van vandaag geïnspireerd op de authentieke werkwijze van Octaaf: een unieke bonenmengeling, in de dop geroosterd, die Callebauts finest Belgian chocolate zo uniek maakt.

Van boon tot chocolade
Callebaut is de enige gourmet-chocolademaker die al meer dan een eeuw de volledige keten – van cacaoboon tot chocolade – doorloopt op Belgische grond. Het selecteert de beste cacaobonen ter wereld en combineert die met de fijnste lokale ingrediënten. Op die manier maakt Callebaut in Wieze al meer dan 100 jaar Belgische chocolade die een trouwe bondgenoot is van elke artisanale vakman, omwille van zijn geweldige en consistente smaak, betrouwbare kwaliteit en verwerkbaarheid. 
De unieke smaak van Callebaut-chocolade is te danken aan de specifieke mengeling van bonen, geroosterd in de dop. Die traditionele manier van roosteren laat zorgt ervoor dat de essentiële, smaakvolle aroma’s bewaard blijven. Pas na het roosteren worden de bonen gebroken en verwerkt tot heerlijke chocolade.
www.callebaut.com

VELICHE

velicheCargill Cocoa and Chocolate lanceert zijn eerste Belgische chocolademerk in het teken van ambachtslui. Veliche™ Gourmet is het chocolademerk dat een jarenlange ervaring heeft in het produceren van hogekwaliteitschocolade uit het Koninkrijk België. Met een rijk karakter en een complexe smaak, maar toch met een uitzonderlijke verwerkbaarheid staat Veliche™ Gourmet in het teken van ambachtslui. Puurheid en eenvoud staan centraal. 
Kwaliteit leveren aan ambachtslui en chocoladechefs begint met een uitgebreide aanwezigheid in originelanden. Iedere stap van het traject, van het inkopen van de beste bonen tot de productie van uitmuntende Belgische chocolade, wordt overschouwd door een team van experts.
Ons Belgische chocolademerk, Veliche™ Gourmet, is specifiek ontworpen om te beantwoorden aan de zoektocht van ambachtslui naar de beroemde Belgische chocoladesmaak.

Belgische chocoladekwaliteit en -erfgoed
Ons merk geniet van generaties van chocolade-expertise en een passie voor perfectie met een productgamma dat geselecteerd is op basis van puurheid en eenvoud, zodat chocoladechefs zich kunnen concentreren op hun chocoladecreaties. Onze chocolade-experts hebben heerlijke recepten ontworpen met verschillende smaakprofielen en cacaopercentages om alle chocoladetoepassingen te ondersteunen (banketbakkerij, patisserie …). Geproduceerd in de modernste productiefaciliteit in Europa volgens de hoogste standaarden qua voedselveiligheid en -consistentie, zijn onze Belgische chocolades beschikbaar in het 12 mm Chocolate dots-formaat: de beste en unieke vorm die onze Belgische chocolade heel makkelijk te smelten en te gebruiken maakt.
www.velichegourmet.com 

RÉMY COINTREAU

rémy cointreauIn 1849 openden Edouard-Jean en Adolphe Cointreau de deuren van hun eerste distilleerderij in Angers; Frankrijk. Twee broers die uit de cake en snoep business kwamen en op zoek waren naar een likeur van hoge kwaliteit. In die periode waren sinaasappels een zeer zeldzaam en kostbaar goed en dus uiterst geschikt om met deze universele smaak te experimenteren tot wat op heden leidde tot de oorspronkelijke ‘Triple-Sec’ of Cointreau. Dit volgens een uniek rijpings- en distillatieproces waarbij zoete en bittere sinaasappelschillen worden verwerkt.
Op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1889 kon Cointreau aanspraak maken op de eerste van de vele awards gewijd aan deze uitzonderlijke likeur. Tot op heden heeft Cointreau een palmares verdiend van één van de meest bekroonde sterke dranken. Wereldwijd wordt Cointreau veelvuldig gebruikt om te verwerken in cocktails of om te degusteren ‘on the rocks’.

Cointreau Concentraat 60% Vol. : Vooral door de veelzijdigheid en compatibiliteit met andere ingrediënten is Cointreau Concentraat een veelgebruikt ingrediënt in de gastronomie. Chocolatiers, banketbakkers en ijsbereiders maken graag gebruik van deze professionele alcohol om hun recepten uit te balanceren en om ze karakter mee te geven.
Naast de typerende smaak is Cointreau Concentraat 60% ook inzetbaar als smaakversterker van andere ingrediënten (chocolade, noten, rode vruchten, gele vruchten, groene vruchten, ,vanillecrèmes…) bij een dosering van <2%. Met een dosering tussen 2% en 3 % breng je de originele en typische sinaasappel smaak in uw recepten. Om de originele sinaaslikeursmaak van Cointreau te verkrijgen doseer je best 3% en meer in het recept.
In alle gevallen zal Cointreau naast de uitmuntende smaak ook bijdragen tot een langere houdbaarheid. Cacaolab studies in 2017 bewijzen de effectiviteit van deze stelling bij een dosering vanaf 1,5%.
Cointreau Concentraat 60% Vol. is 100% natuurlijk, 100% suikervrij en bevat geen kleurstoffen. Reken hierbij de accijnsvrije verwerking en HACCP veilige PET verpakking en deze krachtige alcohol wordt een perfect en betaalbaar ingrediënt voor ambacht en industrie.

Naast het merk Cointreau staan meerdere specialiteiten voor de professionele sector. Rémy Martin Fine Champagne Cognac 50%(*), Brandy St.- Rémy XO 60%, Jacobert 50%, Griottines au Cointreau, Marc de Champagne 60%, Rum en Amaretto 60%. Binnenkort word er nog een whisky en een gin toegevoegd aan het gamma.

(*) Rémy Martin Fin Champagne Cognac 50% is een uniek product en het meest prestigieuze merk uit het assortiment van Cointreau Gastronomie. Rémy Martin is een Cognac ‘Fine Champagne’; een dubbel gedestilleerde Cognac, gerijpt op kleine eikenhouten vaten uit Limousin en samengesteld uit maximum 50% Petite Champagne en minimum 50% uit de Grande Champagne gebieden.
www.cointreau.com

DUCAJU

ducajuDucaju ontwikkelt en produceert op maat gemaakte verpakkingen en presentatieoplossingen in karton. Ze doen dat alleen maar uit karton, meestal in de vorm van mooie doosjes, displays en mappen. Hierdoor dragen ze bij tot het succes van onze klanten en tot het welzijn van mens en milieu. 

Sterk, met het accent op voedselveiligheid
Een aanzienlijk deel van onze verpakkingsoplossingen leveren ze aan de voedingssector. Van eenvoudige verpakkingen voor diepvriesmaaltijden tot luxueuze doosjes voor bijvoorbeeld pralines: altijd moet hun karton voedselveilig zijn.
Ze werken met de juiste systemen en controles, en garanderen dat verpakkingen geschikt zijn voor food- maar ook voor non-foodproducten. Daardoor bieden ze voedingsproducenten, detailhandels en horecabedrijven de zekerheid dat hun verpakkingen voedselveilig zijn.
www.ducaju.com

CACAOLAB

logo cacaolab

Overal ter wereld zijn consumenten dol op Belgische chocolade. Hun superieure kwaliteit en smaak is gebaseerd op de vaardigheden, het vakmanschap en de toewijding van hun producenten. Dit heeft Belgische onderzoekers geïnspireerd om de wonderen van chocolade wetenschappelijk te onderzoeken. De voorbije twee decennia hebben ze wetenschappelijke expertise opgebouwd en een analytische toolbox ontwikkeld voor cacao- en chocoladegerelateerd onderzoek.

Dit alles heeft in 2012 geresulteerd tot de oprichting van Cacaolab bv, een spin-off van de Universiteit Gent en een unieke kleinschalige experimentele chocolade- en vullingenfabriek.

Door fundamentele kennis te combineren met een sterk partnerschap met de industrie, wil Cacaolab innovatieve chocoladeproducten en -processen creëren en het exportpotentieel van chocoladeproducenten stimuleren.
www.cacaolab.be

BUHLER

buhler

Nieuwe recepten en nieuwe creaties verschijnen bijna dagelijks op de wereldwijde chocolademarkt. Met de zeer flexibele productiesystemen van Bühler zijn er vrijwel geen grenzen aan de verscheidenheid aan vormen en smaken. Onze innovatieve oplossingen garanderen producenten van chocoladeproducten een maximale opbrengst en topkwaliteit.

De gecombineerde knowhow van de Bühler groep heeft ze tot de technologische leider op het gebied van chocoladeproductie gemaakt. Bühler systemen maken de productie van zelfs de meest unieke recepten voor chocolade, chocoladerepen en chocoladefiguren mogelijk. Omdat we over een eigen testcenter beschikken, kunnen we op verzoek ook het complete concept voor de industriële productie van een receptuur ontwikkelen.

Het door Bühler ontwikkelde DoMiReCo™-proces heeft een internationale standaard gezet:”Dosing-Mixing-Refining-Conching”.
Met gekwalificeerd advies, geavanceerde technologieën en uitgebreide klantenservice optimaliseert Bühler uw chocoladeproductie – Bean to Bar.
www.buhler.com

CHOPRABISCO

choprabiscoCHOPRABISCO, de Koninklijke Vereniging van de Chocolade-, Praline-, Biscuiterie en Suikergoedindustrie vzw, telt 180 leden waarvan 2/3 actief zijn in de chocolade/pralinesector en vertegenwoordigt 90% van de omzet van de sector. De sector is met een aandeel van 10% van de omzet, 15% van de arbeidsplaatsen en 16% van de uitvoer een van de sterkhouders van de Belgische voedingsindustrie. De verenigin


CHOPRABISCO werkt op basis van een geïntegreerd lidmaatschap en management samen met het FEVIA-team met het oog op maximale synergie en efficiëntie voor de leden-bedrijveng informeert, ondersteunt en adviseert haar leden in sectorspecifieke dossiers door hen en zo nodig betrokken overheidsinstanties de juiste informatie te bezorgen zodat er op een efficiënte manier kan worden geanticipeerd op problemen, gebeurtenissen en uitdagingen. CHOPRABISCO volgt sectorspecifieke dossiers in volgende domeinen op: bescherming Belgische chocolade, chocoladewetgeving, voedselveiligheid (o.a. autocontrole en contaminanten), etikettering, handelsbetrekkingen, grondstoffen en duurzaamheid.

CHOPRABISCO is  actief lid van de Europese federatie CAOBISCO.
www.choprabisco.be

UNIVERSITEIT GENT

logo Ugent

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.