Chocolade-Atelier Vyverman creëert F-35 voor koning
Straaljager in chocolade bij levering aan Belgische luchtmacht

Tijdens de aankomst van het eerste F-35-toestel voor de Belgische luchtmacht op 13 oktober 2025 stal ook een chocolade pronkstuk de show. Chocolade-Atelier Vyverman uit Sint-Niklaas maakte in opdracht van Lockheed Martin een aantal schaalmodellen in chocolade. Wim Vyverman overhandigde in Florennes een volledig met de hand vervaardigd F-35 gevechtsvliegtuig op schaal in 100% Belgische Callebaut-chocolade aan Koning Filip.
Het project is het resultaat van meer dan drie maanden intensief werk, creativiteit en puur vakmanschap. Van het ontwerpen van de technieken en vormen tot het ontwikkelen van verpakkingen, stolpen en de volledige productie van honderden miniaturen in verschillende schalen (1/48e en 1/100e): elk detail werd in eigen huis uitgewerkt. In totaal werd meer dan 250 kg Belgische Callebaut-chocolade verwerkt.

“Het is geleden van de World Chocolate Masters in 2022 dat ik nog zoiets spannend heb mogen doen,” vertelt Wim. “Het was ook gen evidentie om dit 3 maand geheim te houden. We hebben met hart en ziel en de nodige passie aan dit project gewerkt – van de eerste schets tot de laatste glanslaag. Het was dan ook een enorme eer om onze koning dit symbolische stuk persoonlijk te mogen overhandigen.”
"Om absolute zekerheid te garanderen, werden twee identieke 1/10e showstukken vervaardigd. Eén exemplaar werd bij het officiële evenement overhandigd, het tweede is nu al te bewonderen in onze winkel, samen met enkele van de kleinere schaalmodellen. Na de overhandiging verhuist het originele chocolade F-35-model van de luchtmachtbasis in Florennes naar het Koninklijk Paleis, waar het als cadeau voor Zijne Majesteit Koning Filip een plaats krijgt. Deze opdracht vormt voor Chocolade-Atelier Vyverman een absoluut carrièrehoogtepunt, en een bekroning op jaren van toewijding aan het chocolatiersvak."










Eerder deze maand werd Wim nog verkozen tot 'Chocolate Personality of the Year', tevens een erkenning voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Belgische chocoladecultuur en zijn voortdurende inzet en zoektocht naar vernieuwing binnen het ambacht.
“Dit project bewijst dat Belgische chocolade niet alleen wereldberoemd is om haar smaak, maar ook om de precisie en het meesterschap waarmee ze tot leven kan worden gebracht,” klinkt het trots.
Met dit prestigeproject onderstreept Chocolade-Atelier Vyverman zijn reputatie als ambachtelijk huis waar kunst, techniek en chocolade samensmelten – een ode aan het Belgisch vakmanschap, precisie en creativiteit.