Verkoopklare viennoiseriePremium

De Gouden Croissants 2025: De excellentie van ambachtelijke bakkerij bekroond

gouden croissants bekroning

De editie 2025 van de Croissants d’Or heeft opnieuw de vakbekwaamheid van de beste ambachtelijke bakkers in de schijnwerpers gezet. Met 100 inschrijvingen, waaronder 85 professionele bakkers en 15 studenten, trok de wedstrijd een brede deelname, groter dan die van vorig jaar. Dit jaar bracht een nieuwigheid met zich mee: de introductie van de Tricolore-prijs, bedoeld voor bakkers die drie opeenvolgende keren de prestigieuze Croissant d’Or hebben gewonnen.

Een strenge evaluatie door een internationale jury

Voor de organisatie van de Croissant d’Or is het essentieel dat de wedstrijd wordt beoordeeld door een professioneel, neutraal en internationaal juryteam. Dit jaar bestond deze jury, die garant stond voor neutraliteit en excellentie, uit zeven experts:

gouden croissant prijzen

  • Rony Parijs, Chef Bakker en Patissier (België)
  • Stéphane Vandersteen, Technisch Adviseur Bakkerij Belux, Puratos Group
  • Vincent Fogaroli, Internationaal Technisch Adviseur Bakkerij, Puratos Group
  • Alexandre Laumain, Meilleur Ouvrier de France en 2023 Wereldkampioen op de Best of Mondial du Pain (Frankrijk)
  • Cyril Gaudin, hoofdbakker en patissier (Korea)
  • Sébastien Lagrue, Chef Bakker en Banketbakker en Wereldkampioen Chocolatine (Frankrijk)
  • Marie-Ange Mafa, docent en bakkerijexpert bij IFAPME

Een strikt proces en beoordeling

Elke deelnemer moest twaalf identieke croissants produceren, zonder vulling of garnering en met het gewicht zoals bepaald in het reglement. Alleen als aan deze criteria werd voldaan, werden de croissants voorgelegd aan de jury.

De jury gaf scores op 100 op basis van verschillende criteria, waaronder: uniformiteit van de croissants, visueel aspect, technische uitvoering, bakkwaliteit (aanwezigheid van een mooie voet, egale kleuring…), textuur en natuurlijk ook de smaak.

De winnaars van de Croissants d’Or 2025

Op basis van de totaalscore die de jury toekende, werden de winnaars ingedeeld in brons, zilver en goud. Voor de organisator zijn de exacte scores van minder belang; de resultaten worden niet in oplopende of aflopende volgorde bekendgemaakt, maar volgens deze classificatie.

gouden croissant wedstrijd

Dit jaar hebben meerdere kandidaten de prestigieuze titel van Gouden Croissant behaald. De winnaars zijn:

Yannick Conrad, Maxence Spoo, Loïc Dos Santos (Boulangerie Levain), Abd-I-Malik Feraaouni, Virginie Genicot, Sylvain Delille, Kevin Struys (Bakkerij Het Brood), Damian Cassimon (Merveilles au levain – Cassimon & fils), Pascal Taveirne (Bakkerij Pascal), Elena D’Arras (Les amis de Gryzon), Pol Verkest, Charlotte Aversa (Elisabetta Spizzo Zucchero pasticceria), Benjamin Lambert, Melissa Lietaert, RG Creations, Boulangerie Pihart, Romain Fiume en Boogaerts.

Een uitzonderlijke onderscheiding: de Tricolore-prijs

Deze editie werd door een grote innovatie gekenmerkt: de Tricolore-prijs. Deze werd in het leven geroepen om bakkers te eren die drie opeenvolgende keren een Gouden Croissant hebben gewonnen. Dit jaar behaalden Patrick Vranckx (Paterserie) en Thomas Neirynck (Patisserie Thomas Neirynck) deze prestatie. Zij hadden de eer om als eersten deze bijzondere onderscheiding in ontvangst te nemen.

tricolore prijs gouden croissant
Patrick Vranckx (Bakkerij-Patisserie Patrick Vranckx, midden) en Thomas Neirynck (Patisserie Thomas Neirynck, tweede van links)
wonnen dit jaar de Tricolore-prijs

Een van de winnaars van de Tricolore-prijs, Thomas Neirynck, was zichtbaar geëmotioneerd door deze erkenning. Hij verklaarde: "Dit is een mooie erkenning voor ons harde werk. Zelfs na drie opeenvolgende jaren went zoiets nooit echt. Het blijft een enorme eer."

Naast de Tricolore-prijs ontvingen de winnaars ook een professionele weegschaal, geschonken door een sponsor.

Afspraak in 2026

Het evenement werd afgesloten met trots bij zowel de organisatoren als de deelnemers en benadrukte nogmaals het belang van het erkennen van ambachtelijke excellentie. De volgende editie van de Golden Croissants zal plaatsvinden op 2 februari 2026 bij Ranson in Groot-Bijgaarden.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Vincent Panneels
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

Bakery maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.