Ireks beheerst de volledige spelt-keten
Veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en transparantie... daarvoor staat Ireks. De producent van bakingrediënten en mouten bereikt dit door zoveel mogelijk productiestappen zelf in handen te nemen. Voor spelt - de belangrijkste grondstof voor het bedrijf - heeft Ireks zelfs de volledige waardeketen in eigen beheer.
Samenwerking met boeren
Voor het telen van spelt vertrouwt Ireks op de langdurige partnerschappen met de boeren in Franken (Duitsland). De landbouwgrond is er uitstekend voor het verbouwen van spelt. De focus ligt er volledig op de kwaliteit van het graan. Aangezien de bakeigenschappen van spelt sterk afhangen van de variëteit en de landbouwstreek, begeleidt Ireks het graan al vanaf het zaad en selecteert het de te kweken soorten samen met haar partners. Op deze manier legt Ireks de basis voor een consistente verwerking en bakkwaliteit van alle speltproducten.
Kaf van het koren
Voor een optimale verwerking van de spelt, en het vermijden van contaminatie met enige andere graansoorten, heeft Ireks haar eigen installaties waarin (groene) spelt van haar pel wordt ontdaan.
De spelt komt rechtstreeks van het veld of van de eigen opslagplaats. Middels een proces van een tiental stappen wordt het graan gereinigd en vervolgens ontdaan van het kaf in diverse machines.
Malen
Ireks kan terugblikken op een honderdjarige maaltraditie. Vandaag wordt hun graan gemalen in Eichenmühle, de eigen molensite in Scherneck. Moderne en afzonderlijke molens garanderen er een veilige verwerking van spelt en tarwe, zonder onzuiverheden. Het gemalen resultaat is specifiek op maat van de vereisten van de Ireks-producten. Vooral de kenmerken van de bloemsoorten voor veeleisende toepassingen worden zo specifiek onder controle gehouden.
Kwaliteit & innovatie in elke stap
De kwaliteitscontrole bij Ireks reikt van de kweekaanbevelingen tot het testen van het eindproduct. De checks worden ook voortdurend doorontwikkeld door speltresearch en investeringen in technologie. Om de kwaliteit en de bakeigenschappen te evalueren, test Ireks de spelt in hun analyselaboratorium, dat een unicum is in de industrie. De puurheid van de spelt wordt er getest op de kleinste sporen pesticideresidu of mycotoxinen met digitale PCR (polymerase chain reaction). Ook worden er baktesten gedaan om deeg en bakeigenschappen te vergelijken.
Veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en transparantie
Speltvariëteiten
De verwerkte speltgranen en -bloemsoorten vormen de basis voor de wijde variatie van Ireks' spelt. Naast de verdere verwerking tot bakmouten wordt de spelt ook verfijnd tot (groene) spelt-zuurdesem. In verschillende verwerkingsvormen gebruikt Ireks spelt als aroma en smaakversterker in haar brede gamma bakingrediënten. De grote verscheidenheid aan producten geeft klanten de mogelijkheid om oplossingen op maat te vinden en hun individuele profiel verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd kunnen klanten vertrouwen op de waarden die voorop staan in de waardeketen van de gebruikte bakingrediënten: veiligheid en kwaliteit.
Voor meer informatie: neem contact op met uw Ireks vertegenwoordiger.
