Koelen & diepvriezenPremium

DE KOELCEL STAAT GARANT VOOR OPTIMALE PRODUCTBEWARING

Modulair systeem is snel opgebouwd, gedemonteerd én verplaatst

koelcellen

Dankzij de grotere capaciteit, het gebruiksgemak en de overzichtelijke stockage is een koelcel een beter alternatief dan een klassieke koelkast. Fabrikanten kiezen veelal voor modulaire systemen bestaande uit met pur geïsoleerde sandwich­panelen. Ze schuiven perfect in elkaar: snel opbouwen en weer demonteren of eventueel uitbreiden behoren tot de mogelijkheden. De installatie van de koelcel, de verdamper en de condensor gebeurt door een koeltechnieker. De rekstellingen worden volledig naar wens geplaatst.

WANNEER INVESTEREN IN EEN KOELCEL?

Als een bakker fruit, zuivel- en eiproducten wil bewaren, heeft hij koeling nodig. Zodra een klassieke koelkast te klein wordt, is het beter om over te schakelen naar een koelcel. De temperatuur in deze cel is gebruikelijk +2 °C, onderaan iets kouder dan bovenaan. De vochtigheidsgraad in koelcellen ligt rond de 70% tot 90%, afhankelijk van de toepassing. Voor grotere hoeveelheden, een beter overzicht van de voorraad en een optimale bewaring is het echt wel aangewezen om over een koelkamer met hygiënische rekken te beschikken. Daarnaast is een vriescel een must voor bakkerijen waar het deeg in­gevroren wordt of waar er roomijs ge­produceerd of opgeslagen wordt. Deze vriescel bewaart meestal op -25 °C. Wie een deel van de producten wenst in te vriezen (shockvries), opteert voor een vrieskast of minstens een compartiment van -40 °C, om snel in te vriezen met minimaal kwali­teitsverlies.

KOELCELLEN NADER BEKEKEN

Opbouw

Hoe een koelcel precies is opgebouwd, is afhankelijk van de beschikbare plaats en de ruimte. Meestal genieten geïsoleerde sandwichpanelen de voorkeur. Panelen met een haak-as- en tand-groefverbinding worden door middel van een zeskantsleutel verbonden. De panelen schuiven onderling in elkaar om een perfecte dichting te garanderen en een koudebrug te vermijden. De sandwichpanelen maken een snelle opbouw mogelijk en bovendien kunt u de constructie demonteren en op een andere plaats weer opbouwen. Met dit systeem is het ook eenvoudig om bestaande koelcellen uit te breiden. De panelen zelf bestaan uit twee stevige staalplaten waartussen polyurethaanschuim (pur) wordt gespoten voor een maximale isolatie. De isolatiedikte wordt aangepast aan de temperatuur in de cel. Dat is 80 of 100 mm voor een koelcel waarin een temperatuur van +2 °C heerst. Voor een vriescel van -25 °C is dat 100 of 140 mm. Koelcellen worden al dan niet met geïsoleerde vloerpanelen uit­gevoerd met een antisliplaag.

Deuren

Deuren met een ingeschuimd kader liggen in het vlak van de koelcelpanelen. Het kader is dus niet zichtbaar. Kaders van celdeuren met dezelfde sluitsystemen met een slot en een as dragen ook bij tot een perfect koudebrugvrij geheel.

Keuzecriteria

De optimale capaciteit van de koelcel hangt nauw samen met uw omzet en assortiment, en wordt gekozen in functie van de te stockeren producten. De leidraad is 150 kg/m² koelceloppervlakte. Het stroomverbruik is afhankelijk van de toepassing en het gebruik. Een kleine koelcel van 1,2x2,1x2,1 m verbruikt niet veel meer dan een Amerikaanse koelkast. Het verbruik stijgt uiteraard met de afmetingen van de koelcel. Ook wanneer er meer warme producten worden gestockeerd of als de deuren vaker opengaan, nemen de energiekosten toe.

Standaardformaten

Vanwege de hoge kost en de mindere kwaliteit worden cellen op maat bijna niet meer gevraagd. Standaardkoelcellen worden steeds met sandwichpanelen uitgevoerd in een modulesysteem. De inwendige afmetingen (breedte, lengte en hoogte) zijn telkens een veelvoud van 300 mm waarbij de breedte en lengte onbeperkt zijn. Met dit modulaire systeem zijn verschillende combinaties te realiseren, bijvoorbeeld de aanbouw van een koelcel aan een vriescel.

Werking verdamper en condensor

De installatie van een koelcel en de koel­technische installatie worden uitgevoerd door een erkende en gecertificeerde koeltechnieker. Die koeltechnische installatie bestaat uit een binnentoestel (verdamper) en een buitentoestel (condensor). Het is belangrijk dat de condensor in een goed geventileerde ruimte wordt geplaatst, anders haalt u niet het maximale rendement uit de installatie. De motor blijft dan draaien zonder goede koeling, wat leidt tot een rendementsverlies van maar liefst 30 à 40%. De verdamper in de koelcel zorgt voor de afkoeling van de lucht én van de producten. Deze verdamper is voorzien van een ontdooisysteem, zodat de sneeuw/ijsvorming op regelmatige tijdstippen automatisch ontdooit om een goede luchtcirculatie over de vinnen van de verdamper mogelijk te maken.

Weinig geluidshinder

Moderne installaties worden uitgevoerd met hermetische of semihermetische compressoren. De technologie van vandaag beperkt de geluidshinder uitstekend. Voor de condensor kan er gekozen worden voor een grotere oppervlakte met traag draaiende ventilatoren, om ook die geluidshinder binnen de perken te houden.

Digitale sturing

De huidige sturing van de koelinstallatie is digitaal, waardoor deze onbeperkte mogelijkheden biedt op het vlak van temperatuurcontrole en andere metingen. Bij een technisch probleem of te hoge celtemperaturen zijn er allerhande alarm- en meldsystemen op de markt (geluids- of lichtalarm, apps voor de gsm enz.). De temperaturen en vochtigheidsgraad kunnen ook als data gelogd worden en eventueel worden uitgeprint.

VOORDELEN

De koelcapaciteit en de ventilatie van een koelcel garanderen een betere koeling dan bij een klassieke koelkast. Bovendien oogt het professioneler. Verder ligt het gebruiksgemak ook hoger: alle producten passen gemakkelijk in de ruimte, ook omvangrijke. Hierdoor hoeft u niet meer te puzzelen om alles een plaatsje te geven. De lucht stroomt vrij rond en de temperatuur blijft constant. Het nadeel is wel dat de investeringkost van een koelcel iets hoger ligt.

koelcelGEMAKKELIJK ONDERHOUD

Koelcellen worden opgebouwd uit een witgelakte, gegalvaniseerde staalplaat, afgewerkt met een CleanSafe 25:mm-deklaag of uit een roestvrijstalen plaat. Deze materialen zijn gemakkelijk te reinigen, zonder agressieve onderhoudsproducten. Opgepast voor een beschadiging van de toplaag: gebruik neutrale detergenten, sponzen en doeken. De verdamper dient, afhankelijk van het gebruik, op langere termijn gereinigd te worden. Daarnaast is het heel belangrijk dat de condensor regelmatig wordt nagekeken op verstopping en dat die wordt gereinigd met een zachte borstel.

INTERIEUR

In de bakkerssector wordt er gewoonlijk gekozen voor aluminium rekken met polyethyleenlegplanken, aangezien deze gemakkelijk in de vaatwas gereinigd kunnen worden. De koelcellen zijn voorzien van ledverlichting die met een deurcontact aan- en uitgeschakeld wordt. Dit deurcontact kan ook de ventilatie in de koelcel afzetten wanneer de cel betreden wordt.

INVESTERINGSPLAATJE

Hoeveel een gemiddelde koelcel kost, is moeilijk te bepalen. Veel is afhankelijk van de grootte en de toepassing. Een koelcel van 3 vierkante meter kan al vanaf € 6.000 ge­leverd en geplaatst. Een koelcel van 20 vierkante meter is er vanaf € 10.000. 

Met dank aan isomasters en Isosell

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Luc Vandenbrouck6 juli 2020

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

Bakery maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.