Partnercontent

“Nooit meer zonder Miwe-toestellen van Peeters”

Bakkerij ‘Philippe’ bereikte al tijdens de testen een perfect resultaat

Philippe

Kristof en Carline Van Haecke namen ruim twintig jaar geleden een bakkerij over in Westkapelle. Toen de zaakvoerders af wilden van de toestellen gekocht voor het nieuwe atelier, lieten ze niets aan het toeval over. Deze keer zouden ze geen aankoop doen die ze zich later zouden beklagen. Dankzij het feit dat Peeters uitgebreide testen toestaat voor een eventuele aankoop en het feit dat het bedrijf een perfecte service garandeert, was bakker Kristof zeker van zijn stuk en kocht hij twee rotatieovens en twee remrijskasten van Miwe. Resultaat: ‘out’ verkorsting, ‘in’ constante kwaliteit.

Firma Peeters uit Lanaken

De firma Peeters uit Lanaken is een gevestigde waarde in de sector. Vader Jaak Peeters startte de firma op in 1978 en zoon Marc heeft nu de leiding. Het bedrijf is gespecialiseerd in ovens en koel- en vriesinstallaties. Het Duitse Miwe, al honderd jaar een referentie, wordt door Peeters exclusief verdeeld. Bakkerij Philippe uit Westkapelle (Knokke) schafte zich vrij recent twee rotatieovens en twee remrijskasten van Miwe aan. Daarvoor ging hij niet over één nacht ijs. Even horen wat de reden was om de ‘oude’ toestellen vaarwel te zeggen.

Bakker Kristof Van Haecke en echtgenoot Carline in het atelier voor de oven van Miwe
Bakker Kristof Van Haecke en echtgenoot Carline in het atelier voor de oven van Miwe

 

‘Philippe’ uit Westkappele

Uitbreiding met – voorlopig – nieuwe toestellen

Na een bakkersopleiding in Ter Groene Poorte en na gewerkt te hebben bij bakkers in Brugge en Knokke, kocht Kristof Van Haecke in 1999 een bakkerij over in Westkapelle van een zekere Philippe. De naam van de winkel, ‘Philippe’, bleef behouden. Kristof werkte voort met de machines van zijn voorganger. In 2008 bouwde hij een atelier van tweemaal zo groot en deed hij een grote investering waar hij veel spijt zou van krijgen. Kristof: “De vloer-, wenteloven en de twee kleine rijskasten van mijn voorganger verving ik door twee ovens en twee remrijskasten van een ander merk. O wee, ik heb er geen dertig jaar – zoals het hoort – mee gedaan, want ik had er veel problemen mee, ik had veel herstellingskosten, een pak energieverlies en het allerergste: mijn producten waren verkorst en dat uitte zich in negatieve verkoopcijfers.”

Blij met nieuwe keuze: merk Miwe van Peeters

In 2017 – de ‘oude’ toestellen waren nog maar negen jaar oud – vernieuwde Kristof dát deel van het pand dat in 2008 nog niet werd aangepakt. Het was toen dat hij besloot de toestellen van de hand te doen. Deze keer wou hij echt niets aan het toeval overlaten, bestudeerde de markt, kwam uit bij Peeters (voor de service), ging verschillende keren naar hun proefbakkerij in Denderleeuw (met zijn eigen grondstoffen), hij testte en testte er en kocht twee rotatieovens en twee remrijskasten van het merk Miwe.

Miwe

Uiterst zuinige rotatieoven

96 uur overbruggen met remrijskast Miwe

Als we zeggen dat Kristof ‘testte en testte’, mag u dat gerust letterlijk nemen. Met de nodige meetapparatuur werd de temperatuur in de schouw van de oven gemeten, de vochtigheidsgraad in de remrijskasten enzovoort. “"Eerst zien en dan geloven deze keer", dacht ik. En inderdaad: wat me was beloofd, was waar. Met de remrijskast kon ik drie dagen overbruggen, eigenlijk zelfs 96 uren. En de rotatieoven bleek inderdaad de zuinigste: waar ik vroeger 100 °C hoger mat in de schouw, was de temperatuur nu zelfs 100 °C minder in de schouw ten opzichte van de bakruimte (warmterecuperatie, red.). Ik heb trouwens nu een elektriciteitsverbruik van 10% minder. En hoera: ik kwam tijdens de testen al tot perfecte broden en pistolets. Vaarwel verkorsting en te kleine pistolets. Vroeger mat ik een reële vochtigheidsgraad van 54% bij 0 °C (bewaarfase) in de remrijskast, nu ruim 90%."

Close-up

Omzet omhoog en helemaal vrij op sluitingsdag

Eens de toestellen in Westkapelle stonden, stelde Kristof hier en daar nog iets bij. Dat is makkelijk te doen via het duidelijke display. Ondertussen is zijn omzet ‘serieus de hoogte in geschoten’, zoals Kristof zelf zegt. Als we vragen om in een notendop te zeggen wat er dankzij Miwe ten gronde veranderd is, voert Carline – die tot hier haar enthousiaste echtgenoot niet onderbrak – het woord: “Tijdens onze anderhalve dag sluiting van de winkel, zijn we dankzij de Miwetoestellen echt wel vrij. Vroeger moesten we werken tijdens de sluitingsdag om de volgende dag brood te kunnen verkopen, want het brood droogde uit in de zogenaamde remrijskast.”

Kwaliteit identiek hele jaar door

“Nu hebben we krokante pistolets en heel malse sandwiches. Al onze producten hebben het hele jaar door hetzelfde resultaat, dankzij de oven die weersafhankelijk bakt. De oven past zich automatisch aan de luchtdruk van buiten aan. Wat een plezier dat we nu altijd op onze beiden oren kunnen slapen: kwaliteit elke dag weer gegarandeerd. We kunnen niet meer zonder de Miwe-toestellen”, besluit Carline.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

Bakery maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.