VERKOOP STREEKPRODUCTEN BRENGT NIEUWE KLANTEN NAAR UW WINKEL
Warme bakkers vinden zich opnieuw uit
Een artisanaal product hoort in de zaak van een traditionele vakman. De bakker weet hoe hij met ambachtelijke streekproducten moet omgaan. Veel producenten willen het ambachtelijke karakter van (een deel van) hun producten hooghouden en hebben daarom baat bij de verdeling via het ambachtelijke circuit. En dat is ook voor de bakker een slimme zet. Zij krijgen vaak de exclusiviteit van het product en kunnen zo de authenticiteit van het streekproduct bewaren.
UITBREIDING AANBOD
Voor veel Belgen begint de dag nog altijd met brood, liefst zo gevarieerd mogelijk, smaakvol, gezond en met karakter. Vandaag willen we ons ontbijt lekker en gezond, maar toch is ook de voedingswaarde van het ontbijt minstens even belangrijk. De traditionele bakkerij staat dan ook constant voor een grote uitdaging. Ze moet ervoor zorgen dat ze de juiste producten op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid aanbiedt. Brood is echter ook verbonden met mensen en leefgewoonten. En die leefgewoonten worden steeds experimenteler. Een boterham met choco volstaat niet meer. Warme bakkerijen vinden zich opnieuw uit en verkopen daarom ook ambachtelijke streekproducten. Denk maar aan koffie (gemalen of in bonen), thee, confituur, granola, advocaat, chocolade, ijstaart of koekjes. Met deze producten kun je inspelen op bepaalde seizoenen of feestdagen. Veel merken hebben voor de bakkerij een specifiek en exclusief gamma met een hogere marge. Een bakkerij heeft een minder grote rotatie dan een voedingswinkel. Dan moet het product ook van een betere kwaliteit zijn. De bakker moet er natuurlijk ook op letten dat hij zich niet uit de markt prijst door een te hoge verkoopprijs.
Confituur
De supermarktketens bieden heel veel verschillende soorten confituur aan. De bakker moet steeds zorgen voor een superieure kwaliteit, competitief blijven in de prijs en aantrekkelijke extra's aanbieden in de zaak. Veel producenten van streekproducten streven ernaar om de superieure kwaliteit voor de eerlijkste prijs te blijven verkopen; en passen daarom ook geen prijsverhogingen toe. Naast een klassieke pot confituur zijn er ook extra confituren op de markt: dit zijn confituren met minimaal 45% fruit. In het assortiment vind je soms ook een aantal smaken gezoet met maltitol. Zo kunnen mensen met diabetes of die op hun voeding letten, ook eens genieten van een lekkere portie extra confituur. Door veel smaken aan te bieden, kun je heel specifieke vragen van de klant beantwoorden en regelmatig variëren in het aanbod. Een rek in de winkel met veel smaken en kleuren komt heel mooi uit, maar voor confituur kiezen de meeste bakkers voor een mooi verpakt product met visibiliteit aan de kassa.
Koffie
Er zijn twee koffiemomenten: bij het ontbijt en als opkikker om de namiddag door te komen. Vaak hoort bij die koffie ook iets lekkers van bij de bakker. De vraag naar specifieke originekoffies stijgt, waarbij vooral kwaliteit en herkomst primeren. Ambachtelijke koffie wordt langzaam gebrand en heeft een typische, bruine, gebrande kleur. Ook het aroma en de smaak zijn verfijnder dan wanneer er op industriële schaal wordt gewerkt. Een kopje koffie onderweg is nog zo'n recente trend. Een koffiecorner met lekkere koffie on-the-go kan zeker een meerwaarde zijn in uw bakkerij. Of creëer zelf een rustpunt in je winkel waar klanten tijdens het wachten een kopje koffie kunnen consumeren. Een druk op de knop volstaat om volautomatisch een heerlijk kopje koffie te zetten. Je klant geniet van deze service en spendeert meer tijd in je zaak. Na een proefmoment is de klant ook sneller overtuigd om bij het afrekenen een pakje koffie mee te nemen. Ook voor eigen verbruik achter de toonbank of in het atelier kan een kopje koffie wonderen verrichten.
Sappen
Tijdens de werkweek zijn veel mensen 's morgens gehaast, dus is er vaak geen tijd voor een goed ontbijt. Maar goed begonnen is half gewonnen. Daarom kan een gezond sapje van bij de bakker de oplossing bieden. Cold pressed juice of koud geperst sap verkrijg je door groenten en fruit traag te malen in een hydraulische pers. Doordat er geen warmte aan te pas komt, blijven de vitaminen, mineralen en antioxidanten veel beter behouden. De drankjes zitten boordevol fruit en/of groenten en bevatten geen toegevoegde aroma's, water of suikers. Koud geperste sapjes zijn een combinatie van een gezonde en dynamische levensstijl. Voor uw klanten is een sapje bij een aankoop in uw bakkerij dus de ideale combinatie tussen lekker en gezond.
Granola
Granola werd een honderdtal jaar geleden in New York bedacht om havermout aantrekkelijker te maken. Het is een krokant gebakken ontbijtgraan op basis van havervlokken. Granola smaakt heerlijk met yoghurt en vers fruit of melk, maar is ook erg lekker als droge knabbel tussendoor. Ambachtelijke granola wordt met de hand gemaakt en garandeert een lichte en krokante textuur. Bij veel producenten zijn alle ingrediënten van biologische oorsprong. Zelfgemaakte granola is beperkt gezoet met natuurlijke zoetstoffen en bevat geen of weinig toegevoegde suikers. Sommige merken onderscheiden zich door bijvoorbeeld met quinoa te werken.
De beste plek voor supplementaire producten is bovenaan op de toonbank of in een apart rek met andere specialiteiten/delicatessen
Koekjes
Veel aanbieders van ambachtelijke koekjes produceren en leveren zelf aan de bakker. Doordat de bakker meestal een grotere hoeveelheid aankoopt, kunnen producenten het product tegen een scherpe prijs aanleveren. Zo komt de kostprijs voor de ambachtelijke bakker heel erg dicht te liggen bij zijn eigen productiekost. Als je er ook rekening mee houdt dat personeel soms moeilijk te vinden is, zijn ingekochte streekproducten een prima alternatief voor de bakker om zijn assortiment met goede, artisanale producten te kunnen aanvullen.
Ijsbereidingen
De banketbakker komt er vanwege tijds- en/of personeelsgebrek zelf niet meer aan toe om ambachtelijk ijs te draaien. De steeds strengere normen inzake voedselveiligheid, de investering in materiaal/machines en de nood aan een apart ijslokaal spelen zeker ook mee in de beslissing bij de bakker om in te kopen in plaats van zelf te produceren. Bakkers die geen ijstaarten verkopen, laten een belangrijk deel van de omzet liggen. Voor elke eigentijdse ijsbereider is het eind van het jaar dan ook dé periode bij uitstek om zich te onderscheiden op het vlak van creativiteit en vakmanschap. Ook buiten het seizoen blijft de verkoop van ambachtelijke ijscreaties groeien.
VOORDELEN
De supplementaire producten die het meest verkocht worden in de bakkerij, zijn vaak depannage- of impulsproducten. Als een klant bijvoorbeeld onverwacht bij iemand op bezoek gaat, koopt hij sneller een geschenkje bij de bakker. Maar steeds meer klanten gaan ook echt op zoek naar een exclusief streekproduct. Zowel voor het merk als de bakker is de verkoop van streekproducten een win-winsituatie. Merken willen het ambachtelijke karakter van hun producten hooghouden en kiezen daarom om de producten te verdelen via het ambachtelijke circuit. De bakker weet hoe hij met dergelijke producten moet omgaan. Op die manier wordt de kwaliteit van het product gegarandeerd. Ambachtelijk gemaakte supplementaire producten zijn een interessante aanvulling op het eigen assortiment en zorgen in veel gevallen voor nieuwe klanten. De meeste merken hebben een webshop en werken met een winkelzoeker. Zo kan de klant zelf een verdeelpunt in de buurt selecteren. Hierdoor krijgen klant-bakkers nieuw cliënteel. De consument komt dan voor een specifiek streekproduct naar de winkel en koopt eveneens brood voor het hele gezin. De lokale handelaars die uw producten maken, raden aan om op regelmatige basis te bestellen, zodat je de klant altijd een vers product kunt aanbieden.
PRESENTATIE
Streekproducten zijn impulsproducten en verkopen het best bovenaan op de toonbank, aan de kassa of in een rek met andere specialiteiten/delicatessen. De producten van lokale handelaars zijn vaak verpakt in een leuke artisanale verpakking die mooi presenteert. Speel dat uit en zet deze producten in de kijker.
TIPS
1. Je winkel als visitekaartje
Met een volle, smaakvol ingerichte etalage laat je (potentiële) klanten ook al vanop straat watertanden. Zodra ze binnen zijn, kun je hun impulsaankopen stimuleren door kant-en-klare producten aan te bieden aan de kassa.
2. Een transparante prijs
Zorg ervoor dat de prijs duidelijk bij het product staat. Klanten denken vaak dat ambachtelijk gemaakte producten duur zijn. Als de prijs niet duidelijk naast of op het product staat, wordt verondersteld dat het product duur is en haakt hij af.
3. Je klanten als ambassadeurs
Laat klanten kennismaken met het assortiment. Dat kan zowel door de presentatie als met proefmomenten. Laat je klanten bij het binnenkomen proeven van de supplementaire producten die je verkoopt. Zo leren ze het product kennen en is de drempel om het te kopen kleiner. Waarom geen koffie- of ontbijthoekje voorzien om extra leven in de bakkerij te brengen?
4. Mis de e-trein niet
Zorg voor een aantrekkelijke website en bied ook een onlinebestelplatform aan. Je klanten geven hun bestelling online door en jullie maken ze voor hen klaar. Met een aparte toonbank of een eigen schap voor de onlinebestellingen versnel je de doorstroming in de winkel.
GETUIGENIS: BAKKERIJ KRILIENSINT-ELOOIS-WINKELExclusieve streekproducten
De bakker is vandaag ook ondernemer. Wij bieden naast onze eigen producten ook exclusieve streekproducten aan. Op zo'n product maak je extra winst, terwijl je er niet veel werk aan hebt. Je kunt er zeker 25% marge op nemen. De klanten vragen ernaar en het past bij onze eigen producten. Als klanten een ontbijtmand vragen, dan kun je een totaalpakket aanbieden.
Proevertjes bevorderen impulsaankoop
Wij zetten heel erg in op beleving. Er staan altijd proevertjes en op elk moment van de dag kan de koffie van Grootmoeders Koffie geproefd worden. Terwijl wij het brood snijden, krijgen de mensen de kans om te proeven. En dat bevordert de (impuls)aankoop. Op zondag komen vooral mannen de bestelling halen. Zij wachten niet graag. Terwijl ze wachten, nemen ze de krant, drinken ze een koffietje en kunnen ze iets proeven. De perfecte combo. Als iemand een proevertje neemt, volgt de hele rij.
Jolien: “Ons best verkochte product is de koffie van Grootmoeders Koffie. Daarnaast verkopen wij ook granola van I Just Love Breakfast, chocolade van Valrhona en biologische fruitsapjes van Meynendonckx"