Supermarkten kiezen resoluut voor natuurlijke koudemiddelen
Nieuwe Green Deal ondertekend
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits hebben samen met 30 partners de Green Deal Afbouw F-gassen in supermarkten en voedingswinkels, kortweg Green Deal Klimaatvriendelijke Koeling ondertekend. Met deze Green Deal engageren onder meer de retailsector, koeltechnische installatie- en onderhoudsbedrijven, enkele sectorfederaties en de Vlaamse overheid zich om het gebruik van F-gassen als koelmiddel af te bouwen in supermarkten en voedingswinkels door o.a. in te zetten op natuurlijke en milieuvriendelijke koelmiddelen.
Keuze voor natuurlijke en milieuvriendelijke koelmiddelen
De Green Deal Klimaatvriendelijke koeling is een initiatief van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) en de beroepsfederaties Comeos, Frixis en Agoria. Deelnemers zijn Aldi, Carrefour, Colruyt Group, Delhaize, Jumbo, Lidl, Quality Meat Renmans, Arco, Bumaco, Carrier Refrigeration Benelux, Calis Projects, Clima&Partners, Cooltech, Engie Axima, Fieuw Koeltechniek, Freho, Frimex, Matheco, Pelzer, Refreco, Sabcobel, TMS, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Recupel en Buurtsuper.be.
De deelnemers aan de Green Deal Klimaatvriendelijke koeling engageren zich door maximaal in te zetten op de afbouw van het gebruik van F-gassen in zowel nieuwe als bestaande stationaire koelinstallaties. Dit doen ze door te kiezen voor natuurlijke en milieuvriendelijke koelmiddelen én door lekkage van F-gassen uit bestaande koelinstallaties tot het minimum te beperken. “Een van de engagementen van deze Green Deal is dan ook het streven naar een maximale terugwinning van F-gassen uit afgedankte koelinstallaties”, verduidelijkt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. “Er is bovendien onvoldoende zicht op de nog in omloop zijnde hoeveelheden F-gassen en over de werkelijke lekkage van F-gassen uit koelinstallaties. Met deze Green Deal willen we het gebruik van F-gassen en het verlies ervan nauwgezetter in kaart brengen.”
Betere tracering F-gassen en F-gasinstallaties
Dominique Michel, CEO van COMEOS, vertegenwoordiger van de Belgische handel en diensten: “Ons engagement bestaat uit drie pijlers. Eerst en vooral zullen we geen nieuwe F-gasinstallaties meer aankopen. Ten tweede nemen we ons voor om de installaties correct te onderhouden, waardoor de lekverliezen jaarlijks met 5% kunnen dalen. En ten derde kiezen we er ook voor om bij de vervanging van koelinstallaties samen te werken met erkende koeltechniekers en met Recupel om de F-gassen op een correcte manier af te danken.” Jurgen Buckinx, nationale voorzitter van Frixis, Beroepsvereniging van de koeltechnisch- en luchtbehandelingssector in België. “Wij zetten mee onze schouders onder deze Green Deal en zullen de koeltechnische bedrijven aansporen om ook mee te stappen in het ecologische verhaal. Zelf willen we ons steentje bijdragen aan meer onderzoek naar milieuvriendelijke technieken en hopen we een vereenvoudiging van de koelmiddelboekhouding in de hand te werken door ondersteuning te bieden aan het opzetten van een efficiënte database rond het gebruik en verbruik van koudemiddelen. Tot slot willen we ook de huidige F-gasinstallaties beter in kaart kunnen brengen, zowel deze die in gebruik zijn als deze die buiten dienst worden gesteld.”
Het koelsysteem in de meeste supermarkten en voedingswinkels in Vlaanderen werkt op basis van gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen). F-gassen zijn uitermate schadelijk voor het klimaat. De uitstoot van F-gassen in het Vlaams Gewest bedroeg in 2019 ongeveer 3 Mton CO2-equivalenten. Daarvan is ongeveer 1,2Mton CO2- equivalenten toe te schrijven aan het gebruik als koelmiddel in koelinstallaties, airconditioningapparatuur en warmtepompen in tal van sectoren, waaronder supermarkten en voedingswinkels. De uitstoot wordt veroorzaakt door lekkage van F-gassen uit koelinstallaties en door een onzorgvuldige terugwinning en inzameling van resterende hoeveelheden van deze gassen bij het buiten werking stellen, het afbreken en de inzameling van de koelapparatuur.
Meer info www.greendeals.be