Wat zijn de effecten van de coronacrisis voor voedingszaken?
Bakkers en slagers zijn het meest positief
Elke ondernemer voelt ongetwijfeld een verschil in zijn omzet door de coronacrisis. Professional Media Group zocht het uit voor de voedingszaken. Zowel chocolatiers, slagers als bakkers werden gedurende een aantal weken ondervraagd over welk effect de coronacrisis op hun business heeft. Is de omzet net gestegen of zijn er grote verliezen geleden?
Open blijven of niet?
De eerste vraag in het onderzoek gingen we na of de zaakvoerder al dan niet nog 'open for business' was. Bij de bakkers heeft 15,5% ervoor gekozen om zijn zaak gesloten te houden, dus bijna 80% bleef open. Slagers en chocolatiers hielden iets meer hun deuren nog gesloten (74%). Bij grootkeukens is minder dan de helft open gebleven (40%).
Verwachte omzet
In het onderzoek polsten we ook de verwachte omzetdaling of stijging bij de winkeliers. De meeste respondenten over alle beroepen heen, verwachten een omzetdaling. De bakkers verwachten een omzetdaling van 35% in coronatijd, de slagers slechts 30%. Chocolatiers en grootkeukens daarentegen schatten het een pak erger in met omzetdalingen van respectievelijk 63% en 80%. De grootkeukens verwachten 81% omzetverlies. Het is duidelijk dat hier quasi alle grootkeukens gesloten zijn of henzelf amper kunnen rechthouden met de leveringen van maaltijden. Voor chocolatiers zal dat verwachtingspatroon wellicht samenhangen met het volledig stilvallen van toerisme.
1 op 5 slagers verwacht 25% meer omzet
Toch zijn er ook heel wat respondenten die net een omzetstijging verwachten. Een van de verklaringen hiervoor kan zijn dat de consument door de coronacrisis niet happig is om naar de supermarkt te gaan en zich veiliger voelt in de kleinere zelfstandige winkel. Bakkers zijn opvallend de grootste positievelingen onder de foodretailers. Zo'n 30% verwacht een stabiele omzet. Sterker zelfs: 12% verwacht zelfs dat zijn omzet met 25% zal stijgen. Ook de slagers zien het rooskleurig in. Bijna 1 op 5 slagers verwacht een stijging van 25% en bijna 12% verwacht een omzetstijging van 50%. Dat is meer dan de 12% die een stabiele omzet verwacht.