Samenwerkingsverband VG+ wint Schrijnwerk Award Aluminium Gevels met Brucity
“Dit project bevat alle hedendaagse mogelijkheden in aluminium schrijnwerk”
Sinds einde 2022 huizen 1.500 Brusselse stadsambtenaren in het state-of-the-artgebouw Brucity. Het werd allesbehalve een gesloten ambtenarencomplex. De Stad wou een zeer transparant gebouw en mede dankzij VG+, een samenwerkingsverband tussen Vorsselmans en Groven+, is het dat ook geworden. Het project sprong zodanig in het oog dat het in de categorie Aluminium Gevels een Schrijnwerk Award in de wacht sleepte.
samenwerkingsverband VG+
Samen met hun partner Groven+ realiseerde Vorsselmans het buitenschrijnwerk voor Brucity. Dat is het nieuwe administratieve centrum met in totaal 37.000 m² kantoren in het hart van Brussel. Dit gebouw vervangt Parking 58 en werd de vaste werkplek van 1.500 ambtenaren.
VG+ (Vorsselmans & Groven+) werd gevraagd om de buitenschil van het gebouw te maken, die volledig uit glas bestaat. “Dat was meteen een serieuze logistieke uitdaging, aangezien we in het centrum van Brussel moesten werken met duizenden meters aluminium schrijnwerk en glasplaten”, aldus Tom Jacobs, commercial manager bij Vorsselmans. “De samenwerking verliep echter zeer soepel en we zijn trots op het eindresultaat.”
Vorsselmans
Vorsselmans is een toonaangevende specialist in aluminium ramen, deuren en gevels. “Al 50 jaar ontwerpen, plaatsen en monteren we ramen en complexe gevelconstructies van het hoogste niveau”, zegt Tom Jacobs. “Sinds 2007 plaatsen we ook zonnepanelen op industriële en residentiële gebouwen. Vorsselmans is een familiebedrijf dat in 1972 werd opgericht door Stan Vorsselmans. Ons portfolio omvat talloze kleine en grote projecten in België, Nederland en Engeland.
drie kernwaarden
Klanten kiezen vooral voor ons wegens onze grondige aanpak van bouwprojecten waarbij we overleggen met zowel de architect als de aannemer. Bovendien voeren onze ingenieurs altijd een grondige technische studie uit en overleggen ze altijd met andere partners tijdens de bouw. Daarbij hanteren we een drietal waarden die steeds terugkeren."
"Ten eerste samenwerken. We bundelen onze krachten om onze doelen te bereiken. De klant is onze eerste prioriteit, maar de behoeften van het team (en het bedrijf) zijn net zo belangrijk voor ons. Zo kunnen anderen op ons rekenen en kunnen we samen de beste oplossing vinden."
"Ten tweede betrokkenheid. Iedereen wordt verantwoordelijk gehouden. Samen streven we naar de beste oplossing voor de klant en helpen we elkaar te groeien zodat we als team vooruitgang kunnen boeken."
"En tot slot uitmuntendheid. We zetten onze expertise efficiënt in zodat we de beste kwaliteit op maat van de klant kunnen leveren. Daarbij houden we het budget scherp in de gaten en houden we de wensen van de klant en de afspraken die we met hem hebben gemaakt altijd in het achterhoofd. Als groeiend familiebedrijf is het immers onze missie om duurzame en innovatieve raam- en geveloplossingen te bieden aan onze klanten. We garanderen altijd de hoogste kwaliteit en service op maat. Door te focussen op proactieve en open communicatie willen we onze klanten zoveel mogelijk ontzorgen.”
Duurzaamheid en innovatie
Duurzaamheid is niet langer een modewoord. Ook niet bij Vorsselmans. “Het is een strategie en een pad dat we samen moeten bewandelen. In de industrie, met onze medewerkers”, beseft Tom Jacobs. “Al bij het ontwerp en de realisatie van onze gloednieuwe 'Evergreen' kantoorruimtes en productiehal hadden we één doel voor ogen: een groen en duurzaam gebouw ontwikkelen om een nieuw tijdperk voor Vorsselmans in te luiden. Een tijdperk waarin we het voortouw nemen in gevelbouw en bedrijfscultuur."
"In verkoop, engineering en uitvoering streven we altijd naar optimaal materiaalgebruik. We richten ons niet alleen op het beperken van afvalstromen, maar denken ook na over hergebruik van materialen en recycling. Circulariteit en cradle-to-cradle zijn de nieuwe speerpunten.”
Brucity
Brucity, het nieuwe administratieve centrum van de Stad Brussel, opende haar deuren op maandag 12 december 2022. Inwoners kunnen sinds dan terecht op nummer 4, Hallenstraat, 1000 Brussel. De Stad Brussel wou haar burgers immers een betere dienstverlening bieden, met vereenvoudigde diensten, een verbeterd en efficiënter onthaal en een verregaande dematerialisatie om de autonomie en toegankelijkheid van de diensten te vergroten.
Het resultaat is een nieuw architecturaal icoon in de Belgische hoofdstad. Op de plaats van de voormalige Parking 58 verrees BruCity. Het langwerpige gebouw is sinds eind 2022 de permanente thuishaven van alle stadsdiensten. Er werken ongeveer 1.500 medewerkers.
Ronde raadzaal
De belangrijkste blikvangers zijn het imposante atrium op de begane grond en de achtste verdieping met de ronde raadzaal. De opdrachtgever vond een adembenemend uitzicht over de skyline van Brussel essentieel om de verbinding met het bruisende stadsleven niet uit het oog te verliezen. Het publiek toegankelijke gebouw van zo'n 37.000 m² bestaat uit twaalf verdiepingen en heeft verschillende invullingen.
Sowieso is het de thuisbasis voor 1.500 medewerkers van het Brusselse Bestuur. Op de achtste verdieping bevindt zich een restaurant dat door iedereen kan bezocht worden. Op de negende verdieping kunnen gebruikers en bezoekers vanaf het panoramische dakterras genieten van het uitzicht over het centrum van Brussel.
Totaalconcept
Voor de realisatie van het administratief centrum werkte architectenbureau B2Ai samen met verschillende experts om tot het totaalconcept te komen. Zo werd enerzijds het gebouw ontworpen door de Belgische architect Bruno Albert Architectes & Associés, maar werd voor de iconische gevel de Brusselse architect Pierre Lallemand aangetrokken, onder andere bekend van de renovatie van het Brusselse Berlaymontgebouw.
Tom Jacobs: “Vorsselmans en Groven+ zijn vertrouwd met elkaar uit een vorig project. Toen we voor het eerst Brucity zagen, dachten we onmiddellijk aan Groven+”
Interieurontwerper en expert in kantoorruimtes Prepared Mind was vervolgens verantwoordelijk voor de inrichting van het administratieve centrum, en het innovatieve koelsysteem dat gebruikmaakt van gezuiverd drainagewater werd ontworpen en geïnstalleerd door Vivaqua.
Samenwerkingsverband
Een van de expertises die werden aangesproken, was dus die van Vorsselmans, de specialist in complexe gevelconstructies uit Loenhout. Vorsselmans sloeg de handen in elkaar met Groven+ tot het samenwerkingsverband VG+. Aan hen werd gevraagd om de volledige, glazen buitenschil en de eerste zes verdiepingen van het gebouw te maken. De duizenden meters aluminium schrijnwerk en beplating en de locatie in centrum Brussel zorgden voor een ferme logistieke uitdaging.
“Het was niet de eerste keer dat we de handen in elkaar sloegen om een mastodont op te leveren”, zegt Tom Jacobs. “De bedrijven zijn vertrouwd met elkaar uit een vorig project voor Luik en kennen dus ook elkaars sterktes. Toen we voor het eerst Brucity zagen, dachten we onmiddellijk aan Groven+.”
uitdagingen
“De initiële vraag van de opdrachtgever was om een zo transparant mogelijk gebouw te gaan realiseren. Enerzijds om voldoende licht in het gebouw te krijgen in een binnenstedelijk gebied. En anderzijds uiteraard ook om transparantie te geven aan de burgers over de werking van de stadsdiensten. Daarnaast moest dat transparante gebouw ook voldoen aan de passiefnormen van Brussel”, aldus Tom Jacobs.
“Dit project was zeker een huzarenstukje voor alle betrokkenen”, vult Jurgen Van Geel, commercieel directeur bij Groven+ aan. “We staken in dit project ruim 30.000 studie-uren, vooral dan in de combinatie tussen zoveel mogelijk prefabricatie in het atelier en het just-in-time leveren en plaatsen op de werf. De oorzaak daarvan was de bijzonder beperkte ruimte op de werf en de verkeersproblematiek in de hoofdstad. Alle facetten van onze business kwamen in dit project aan bod. We hebben hier heel wat aluminium gordijngevels, zowel met deklijsten als structurele gevels, brandwerende gevels, 3D-gefabriceerde gevels. En ook het plaatwerk is vrij uniek, zowel de horizontale luifelconstructies als perfoplaten met het stratenplan van de stad Brussel uitgeponst.”
Complexe gevelstructuur
Het opvallende aan het gevelontwerp van Brucity was de grote variëteit van technieken in aluminium schrijnwerk en de complexiteit van de plannen. Zo waren er bijvoorbeeld 3D-gemoduleerde gordijngevels op het terras op de achtste verdieping, brandwerende gevels, glazen, beloopbare lichtstraten, een grote, cilindervormige koepel, duurzame thermoframe, houten gevelbekleding, enzovoort.
“Het project zelf is heel indrukwekkend en bevat alle aspecten die vandaag gebruikt worden in moderne gevelbouw”, Cyriel Clauwaert, jurylid Schrijnwerk Awards
“De enorme hoeveelheden aan uiteenlopende technieken en materialen vroegen om een sterke voorbereiding: zoveel mogelijk elementen werden op voorhand in het atelier geassembleerd en volgens planning geleverd en geplaatst. Bovendien moest er ook rekening gehouden worden met de complexiteit en drukte van Brussel centrum. De logistieke coördinatie was niet enkel nodig om volgens planning te kunnen werken, maar ook om het project überhaupt mogelijk te maken.”
Passiefgevel
Bij het gehele project moest er ook rekening gehouden worden met de strenge EPB-eisen (energieprestatie en binnenklimaat) uit Brussel. Die passiefstandaard halen met een volledige glazen buitenschil vormde ook een behoorlijk grote uitdaging voor de ingenieurs van Vorsselmans.
Lovende jury
Dat alles was ruim voldoende voor de jury om de Schrijnwerk Award in de categorie Aluminium Gevels toe te kennen aan dit project. De jury had dan ook lovende woorden over voor alle betrokkenen in het algemeen en de projectindiener VG+ in het bijzonder.
“In dit project zien we duidelijk een toepassing van ongeveer de volledige range aan mogelijkheden in aluminium schrijnwerk”, beweerde Peter Lootens, jurylid voor de Schrijnwerk Awards. “Er zijn gordijngevels, ramen, deuren, brandwering en de brandoverslag met betrekking tot de gevels. De toepassing en uitvoering ervan is voor de jury heel duidelijk een goed voorbeeld van hoe aluminium kan en moet gebruikt worden.”
“Het project zelf is heel indrukwekkend en bevat alle aspecten die vandaag gebruikt worden in moderne gevelbouw”, vulde Cyriel Clauwaert, eveneens jurylid, aan. “Het gaat dan om zonnewering, brandwerendheid, het werken met gefacetteerde gevels, met gebogen glas. Het moet een sublieme uitdaging geweest zijn voor de technici. Maar ook de bekleding en het vermijden van oververhitting van het gebouw zijn aspecten die in dit project aan bod komen. Mooi is ook dat men voor een deel het gebouw teruggeeft aan de gemeenschap want op de bovenste verdieping is er een dakterras voorzien zodat de Brusselaars ook iets terugkrijgen en kunnen genieten van de hoofdstedelijke skyline."