4 TIPS OM DE KEUKENRUIMTE OPTIMAAL TE BENUTTEN
Zo voorziet u uw klanten van meer ruimte in de keuken
Nu woningen steeds kleiner lijken te worden, is het des te belangrijker om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. In ruimtes waar bewoners vaak toeven, zoals de keuken, is dat nog eens zo cruciaal. Daarbij komt nog dat de keuken talloze objecten opbergt, van bestek en borden tot grilltoestellen, blenders of ovenschalen. Dat alles overzichtelijk een plaats geven is een uitdaging op zich. Iets waar fabrikanten graag op inspelen.
DENK IN ZONES
Om een optimale inrichting van de keuken te bewerkstelligen, helpt het om de keuken op te delen in diverse zones, op basis van hun respectievelijke functie:
- het opbergen van de voorraad: vaak wordt hier een (centrale) voorraadkast voorzien die groot genoeg is om alles te stockeren;
- het opbergen van het servies: dit gaat om zowel de borden en tassen als het bestek;
- het afwassen en het afval: vaak wordt een afvalcompartiment voorzien onder de wastafel, met de vaatwasser daarnaast;
- het voorbereiden van het eten (versnijden, mengen …): er moet voldoende plaats gemaakt worden om de ingrediënten uit te stallen en de snijplank te gebruiken;
- het koken zelf: dit gaat dan zowel om de kookplaat als om de elektrische toestellen als de oven.
Door de zones op elkaar af te stemmen, zorg je ervoor dat de gebruiker zich veel minder moet verplaatsen in de keuken, wat toch wel een erg grote tijdwinst met zich meebrengt. Bovendien creëert het een zekere rust in de keuken.
GEBRUIK DE VOLLEDIGE RUIMTE
Keukenkasten zijn vaak vrij diep – dieptes tot 65 cm zijn geen uitzonderingen – waardoor ze een zee van ruimte kunnen herbergen. Probleem is echter dat je de producten die achteraan op het schap staan, niet of erg moeilijk kunt bereiken. Om die ruimte toch optimaal te benutten, is het aan te raden om, waar dat gewenst is, af te stappen van conventionele schappen en die te vervangen door lades, die volledig uit de kast kunnen schuiven. Op die manier is het mogelijk om de kast tot achteraan te vullen, terwijl je die producten nog steeds eenvoudig en comfortabel kunt bereiken. Op die manier kan de gebruiker tot 30% meer kastruimte benutten.
Beter één grote lade dan twee kleine
Daarnaast moet je gaan kijken naar de lades en naar hun ontwerp. Zo wees onderzoek door diverse fabrikanten uit dat je nog behoorlijk wat ruimte kunt winnen in een keuken. Zo blijkt dat je liefst 15% ruimte kunt winnen door, indien mogelijk, te kiezen voor één lade van 90 cm, in plaats van twee lades van 45 cm.
Beter twee kleine dan één grote
Bij hogere lades moet je uitzoeken of die extra hoogte ook gebruikt wordt, bv. voor de stockage van flessen. Het heeft geen zin om hogere lades te hebben, om die dan half te vullen; dan is het hier beter om de grote lade op te splitsen in twee kleinere lades of boven de grote lade een binnenlade te installeren.
Gebruik ook de volledige laderuimte
Wie toch gebruikmaakt van hogere lades, gebruikt die dus maar best meteen volledig. Door hogere zijwanden te gebruiken, is de gebruiker zeker dat niets uit de lade kan vallen, en kan die lade hoger gevuld worden: dat kan zelfs gaan tot 55% meer laderuimte.
Het juiste scharnier
Het werken met ladekasten zorgt er al voor dat je meer ruimte beschikbaar stelt. Maar de lade in een kast moet vaak nog iets smaller gemaakt worden dan de kast zelf, omdat de openstaande kastdeur zich nog in het vlak bevindt. Speciale scharnieren zorgen ervoor dat de kastdeur wél volledig uit het vlak wegdraait, waardoor de volledige breedte van de kast gebruikt kan worden.
Ruimte onder wastafel invullen
Vroeger stond de kast onder de spoelbak te boek als verloren ruimte. Vandaag is dat euvel van de baan, met de U-vormige spoelbaklade. Door het grote aanbod aan beschikbare wastafels, om nog maar te zwijgen van wastafels op maat (met bv. Solid Surface), moet deze spoelbaklade meestal ook op maat gemaakt worden, vanwege de positie van de sifon onder de spoelbak.
Wat met de hoek?
In sommige keukens zoals de G- of de L-vormige keuken zit je onvermijdelijk ook met hoeken, die altijd al voor de nodige frustraties en hoofdbrekens hebben gezorgd bij keukenbouwers. Er lijkt immers geen oplossing te bestaan om die hoekkasten effectief volledig in te vullen. Dat wil niet zeggen dat je hier bij de pakken hoeft te blijven zitten; er bestaan wel degelijk diverse oplossingen:
- een carrousel: twee of drie plateaus die rond een verticale as kunnen draaien;
- uitschuifbare en wegdraaiende plateaus (in twee of drie niveaus);
- hoeklades, die in een hoek van 45° uit de hoek geschoven kunnen worden.
Iedere oplossing vult de hoekkast op haar eigen manier op, waardoor die ruimte alsnog niet verloren raakt.
GEEF ALLES ZIJN PLAATS
Compartimenteren lijkt op het eerste gezicht eerder afbreuk te doen aan het intelligent opbergen. Toch is het raadzaam om dit te doen: alles in de lade heeft zijn eigen, afgebakende plaats; bovendien zullen glazen zo niet omvallen. Daarnaast krijgen de glazen of tassen minder beweegruimte, waardoor de lade een stuk minder zal ‘rammelen’ bij het openen of sluiten. Compartimenteren geeft ook een overzicht van de lade-inhoud, zodat de gebruiker meteen terugvindt wat hij zoekt, handig bij groot bestek.
Er bestaan diverse compartimenten, speciaal ontwikkeld voor zijn of haar functie:
- messenblok: hierin kunnen alle nodige messen veilig en overzichtelijk opgeborgen worden;
- kruidenhouder: speciaal ontwikkeld om diverse kruidenpotjes in op te bergen;
- bordenhouder: die houdt de borden zelf vast en kan uit de lade gehaald worden om zo naar de tafel gebracht te worden;
- foliesnijder: geïntegreerde foliesnijders (voor bv. plasticfolie of aluminiumfolie) laten toe om makkelijk een folie op maat te snijden zonder dat die kreukt of scheurt;
- deksels van potten en pannen kunnen afzonderlijk gezet worden aan de hand van bv. stangen of tussenwanden;
- afvalbakjes: met diverse afvalcontainers kun je reeds in de keuken gaan sorteren. Door hun vorm (meestal rechthoekig) is er in de kast nog plaats over voor bv. schoonmaakproducten.
WERK IN NIVEAUS
Het intelligent opbergen in de keuken houdt ook rekening met de ergonomie binnen de ruimte. Het gaat er immers niet alleen om dat de keuken propvol gestouwd wordt, maar dat het voor de gebruiker ook aangenaam toeven is in zijn keuken. Daarom is het ook belangrijk om verticaal na te denken over de keuken en om die op te splitsen in verschillende niveaus, op basis van hoe vaak de gebruiker er moet zijn. Zo moet de gebruiker zich niet onnodig rekken of bukken.
Doorgaans rekent men op drie niveaus (altijd, vaak, zelden), met als ‘niveau 0’ het werkblad, waar de gebruiker eigenlijk altijd zal moeten vertoeven. Hoe hoger of hoe lager iets zit, hoe minder vaak de gebruiker het nodig heeft.