ad
InterieurbouwPremium

grafisch vormgeefster wordt schrijnwerker bij Clairhout interieur

clairhout

Delphine Van Zandycke is schrijnwerker in het atelier van Clairhout Interieur. Daarvoor was ze 11 jaar werkzaam als grafisch vormgeefster. Delphine vertelt ons wat haar ertoe aanzette om voor deze unieke carrièreswitch te kiezen. Tom Clairhout schetst voor ons echter eerst als zaakvoerder zijn unieke visie op Clairhout Interieur en doet zijn personeelsbeleid voor ons uit de doeken. 

unieke projecten op maat

Clairhout Interieur
De focus van Clairhout Interieur ligt hoofdzakelijk op maatmeubilair

Tom Clairhout, zaakvoerder van Clairhout Interieur: "Met Clairhout Interieur maken we bij elk project dat we aanvaarden een belofte: die van maatwerk op maat van de noden en behoeftes van de klant in kwestie. We onderscheiden ons dan ook van andere interieurbouwers door onze totaalprojecten volledig op maat af te werken. Ons team kan je als klant het gemakkelijkst overtuigen door ons voor uitdagingen te stellen. Ik spreek dan bijvoorbeeld over het realiseren van moeilijke ronde vormen in maatmeubilair, het werken met speciale fineersoorten ..."

"Daarnaast zetten we ook in op het kleuren en vernissen van onze eigen werken in eigen beheer én ontwerpen/tekenen we ook al onze opdrachten zelf uit. Ik kan niet anders dan mezelf gelukkig prijzen dat we voorgaande allemaal intern kunnen realiseren. En daarvoor is ongetwijfeld ons jong (de gemiddelde leeftijd is 30 jaar) en dynamisch team voor verantwoordelijk."

activiteiten

De focus van Clairhout Interieur ligt hoofdzakelijk op maatmeubilair. Deze hoofdactiviteit staat goed voor 80% van de gerealiseerde werkzaamheden, waarbij de resterende 20% vooral ingevuld wordt door opdrachten voor het opleveren van allerhande binnenschrijnwerk, zoals het plaatsen van gyprocwanden en -plafonds. Wat betreft het maatmeubilair wordt het volledige interieur door het team van Tom Clairhout of door een interieurarchitect uitgetekend, waardoor één mooi afgewerkt geheel als resultaat gegarandeerd wordt. 

Machinepark
Tom Clairhout: "Ik kan niet anders dan mezelf gelukkig prijzen dat we voorgaande allemaal intern kunnen realiseren"

(geplande) investeringen

Bij aankomst in het atelier valt meteen op dat het bedrijf uitgerust is met een up-to-date machinepark, en zo blijkt ook uit het verdere gesprek met de zaakvoerder. Tom Clairhout: "In 2020 hebben we geïnvesteerd in een CNC-machine met softwarepakket en centrale stofafzuiging. Daarvoor beschikten we al over een opdeelzaag en kantenlijmer en konden de medewerkers ook beschikken over alle basismachines zoals onze paneelzagen, toupie, schaafmachine ... De meeste van onze machines worden aangestuurd via een teken- en productiepakket. Het programma dat wij daarvoor gebruiken is ontworpen om volledige interieurprojecten uit te tekenen en wordt gebruikt om onze opdeelzaag en CNC-machine aan te sturen voor de productie van onze maatkasten."

Tom Clairhout: "Van corona hebben we niet veel last gehad. Integendeel, er zijn nog meer aanvragen bij ons dan voordien"

Bij de vraag of het in de nabije toekomst even bij deze investeringen blijft, komt al snel een uitgebreid antwoord: "We plannen zelfs nog dit jaar bijkomende investeringen. De eerstkomende geplande investering is namelijk het vernieuwen van het volledige dak én het bijkomend plaatsen van zonnepanelen. Volgend jaar, in 2023, investeren we overigens onze tijd en middelen in de totaalinrichting van onze nieuwe bureauruimtes vooraan in het gebouw, maar ook een nieuwe vergaderzaal, eet- en ontspanningsruimte voor de werknemers en een onthaalruimte voor klanten."

Machinepark schrijnwerk
Bij aankomst in het atelier valt meteen op dat het bedrijf uitgerust is met een up-to-date machinepark

toekomstperspectieven

Tom Clairhout: "Van de coronacrisis hebben we gelukkig niet al te veel last gehad. Integendeel, er zijn nog meer aanvragen bij ons dan voordien, maar dat typeert interieurbouwers dan wel in deze tijden. Ook op het vlak van personeel hebben we het geluk dat we kunnen zeggen dat niemand in ons team al ernstig ziek is geweest."

"De andere crisis baart me wel zorgen, namelijk die van de blijvende prijsstijgingen van de materialen en grondstoffen, alsook de alsmaar verder stijgende energieprijzen. Ik vraag mij af in welke mate de mensen dit allemaal zullen kunnen blijven betalen. Gelukkig hebben wij hier momenteel geen last van. We merken wel dat de leveringen soms wat stroever verlopen dan voordien het geval was. Eerst door corona, dan door het vastgelopen containerschip in het Suezkanaal en nu door de woedende oorlog in Oekraïne."

Tom Clairhout: "De blijvende prijsstijgingen van de materialen baren me wel zorgen, alsook de alsmaar verder stijgende energieprijzen"

gemotiveerd en jong team

Naast een modern machinepark, interessante toekomstplannen en uitdagende jobinhoud is er bij Clairhout Interieur echter ook nog extra oog voor het welzijn van het personeel. "Het is geen nieuwigheid als ik vertel dat het in onze sector nog altijd moeilijk is om (geschikt) personeel te vinden. Bij Clairhout Interieur gebeurt de aanwerving vooral via sociale media en mond-tot-mondreclame."

Delphine van Zandycke
Tom Clairhout: "We kunnen bij ons spreken van een jong en dynamisch team"

"Het personeel dat we momenteel hebben, proberen we te verwennen door tal van activiteiten te organiseren naar aanleiding van feestdagen, voor de aanvang van het verlof ... Deze activiteiten kunnen in de vorm van teambuildings en uitstappen als team ingevuld worden. Daarnaast stimuleren we hen met behulp van opleidingen: via Constructiv volgen ze bijvoorbeeld cursussen met betrekking tot werken op hoogte, heftrucks, veiligheid in het algemeen ..."

"We kunnen bij ons spreken van een jong en dynamisch team. Op dit moment verzorgen vier vaste medewerkers de volledige productie in het atelier. Ze staan er gedurende het jaar echter niet altijd alleen voor, aangezien ik ook sterk inzet op stagiairs en jongeren die via het programma duaal leren bij mij terechtkomen. Naast de productie zijn twee teams verantwoordelijk voor de plaatsing van de meubels en het overige schrijnwerk en ten slotte kunnen we rekenen op onze technisch tekenaar voor de ontwerpen en de aansturing van de machines."

van grafisch vormgeefster tot schrijnwerker

Delphine Van Zandycke maakt deel uit van het team van Tom Clairhout. Haar carrièreverloop is meer dan opmerkelijk en uniek te noemen.

Tom Clairhout: "Ik ben trots dat Delphine deel uitmaakt van ons team. Ze is in onze productieafdeling terechtgekomen via mond-tot-mondreclame na het faillissement van het bedrijf waar ze toen stage liep. Delphine is iemand die zeer snel werk oppikt. Zij is bij ons verantwoordelijk voor al het kleur- en verniswerk en doet daarvoor ook de nodige bestellingen. Ik zou haar bovendien zeker een meerwaarde noemen voor de aangename werksfeer op de werkvloer."

carrièreswitch

Delphine Van Zandycke: "De eerste 11 jaar van mijn carrière werkte ik als grafisch vormgeefster, maar plots besefte ik dat ik al dat bureauwerk grondig beu was en iets wilde doen met mijn handen. Eigenlijk leek het beroep van schrijnwerker me al voorbestemd van toen ik 12 jaar oud was, maar bij mij thuis werd dat toen niet gezien als een job voor een vrouw. Er zaten toen zeker enkel jongens in die houtopleidingen, terwijl je nu vaker meisjes ziet. Maar uiteindelijk bereikte ik het kantelpunt in mijn carrière en besliste ik definitief om ontslag te nemen en de jobswitch naar schrijnwerker te wagen. Zoiets doe je niet zomaar en het houdt veel risico in, maar ik heb het me nog niet beklaagd."

Delphine Van Zandycke: "Mensen die gedreven zijn door het beroep, krijgen bij Clairhout Interieur alle kansen"

Delphine volgde de algemene houtopleiding via de VDAB, om zich voor te bereiden op haar opmerkelijke carrièreswitch. "Na enkele maanden en een paar voorafgaande testen kon ik uiteindelijk kiezen voor de specialisatie interieurbouw. De laatste paar maanden van mijn opleiding volgde ik dan in Wondelgem. Daar leerde ik het fijnere werk te doen met moderne technieken, in tegenstelling tot de algemene opleiding in Roeselare."

passie voor het vak versus voorkennis

Wanneer Delphine gevraagd wordt in welke mate of op welke manier ze anderen zou aanraden dezelfde carrièreswitch te kiezen, is haar antwoord kort maar krachtig.

"Als je deze job wil doen, dan moet je er gewoon voor gaan. Ik heb geluk met Tom als mijn werkgever. Hij kijkt niet naar ervaring. Voor hem is de passie voor het vak het belangrijkste. Tom leert je de rest dan wel aan. Mensen die gedreven zijn door het beroep, krijgen bij Clairhout Interieur alle kansen. Ik specialiseer mij bijvoorbeeld hier in het atelier op alle verf- en verniswerk. Maar eigenlijk doe ik van alles. Elke collega in de productie krijgt hier zijn eigen project toebedeeld en dat maakt de job zo boeiend. Het is altijd wel iets nieuws, iets anders. De voorkeur geef ik zelf aan projecten waar ik me bezig kan houden met de fijne afwerkingen, zoals verstekken, speciale grepen, afplakwerken, fineerwerk ... Werkzaamheden waar veel werk en tijd in kruipt."

Delphine van Zandycke
Delphine Van Zandycke: "De voorkeur geef ik zelf aan projecten waar ik me bezig kan houden met de fijne afwerkingen, zoals verstekken, speciale grepen, afplakwerken, fineerwerk ..."

"En dat zijn dingen die je niet in de opleiding leert, maar op de werkvloer aangeleerd krijgt. Ik merkte wel het verschil tussen de werkvloer en de algemene opleiding (die maar één jaar duurt). In het atelier leer ik nog elke dag bij. De opleiding leert je een basis aan, een minimum aan voorkennis om mee te kunnen draaien in een schrijnwerkerij. Ik heb er veel geleerd, ja, maar de bulk van mijn kennis is afkomstig van mijn collega's en Tom."

"Laat ik het zo stellen. De opleiding bij de VDAB is zeker een aanrader om voorkennis op te doen over de sector. Zomaar binnenstappen in een schrijnwerkerij zonder voorkennis – maar met passie – lijkt mij een heel moeilijke opdracht. Maar de opleiding mag zeker bijgesleuteld worden. Zo zouden er voorwaarden gesteld mogen worden aan de opleiding zodat er enkel echt geïnteresseerden toegelaten worden. Ik nam een echt financieel risico om die opleiding te volgen, terwijl daar ook minder gemotiveerde mensen enkel kwamen les volgen omdat het voordelig uitkwam om er een uitkering voor te ontvangen."

uitdagingen voor vrouwen in de sector

Delphine Van Zandycke: "Voor mij was het in het begin vooral moeilijk om gepaste werkkledij te vinden. Die werd vooral met het oog op mannen gemaakt. Ik merk daar de laatste tijd toch wel een verandering in. Het is al veel eenvoudiger geworden om passende broeken en werkschoenen te vinden."

"Als vrouw zou ik de job toch echt niet onderschatten. De uren kunnen lang zijn voor sommige projecten en het blijft vanzelfsprekend ook een fysiek zware job. Misschien dat ik op een latere leeftijd wel nog zou willen lesgeven in een houtopleiding. Ik had bijvoorbeeld geen rolmodel/voorbeeld toen ik de opleiding wilde volgen als jong meisje, en dat zou ik dan wel kunnen zijn voor de volgende generaties."

Clairhout Interieur

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kenneth Baert

Meer weten over

ad

Ontdek vorige edities