Een uniek productiebeheer
voor unieke producten
Mathy by Bols is een fabrikant van kindermeubilair gevestigd in Mariembourg. Het bedrijf is waarschijnlijk een van de laatste meubelfabrikanten in Wallonië, omdat het verschillende fundamentele veranderingen in de meubelindustrie heeft overleefd. Het heeft zich namelijk van de concurrentie weten te onderscheiden met een groot aantal kindermeubelseries en een breed assortiment van afwerkingen alsook de mogelijkheid om op maat gemaakte meubels te produceren.
Historiek
Mathy by Bols werd opgericht in 1987 toen de heer Mathy (productie) en de heer Jean-Marie Bols (verkoop) besloten om de productie van bedden in massief dennenhout op te starten. De zaken gingen al snel goed en de meubels werden over heel Europa geëxporteerd.
In 1990 verwoestte een grote brand de gebouwen en dhr. Mathy koos ervoor om zijn aandelen in het bedrijf te verkopen aan dhr. Bols, die de ontwikkeling van het bedrijf concentreerde op het creëren van originele producten en afwerkingen en te specialiseren in meubels voor kinderslaapkamers.
Aan het begin van het jaar 2000 stortte de Belgische markt voor dennenhouten meubels in door de invoer van goedkope producten uit Oost-Europa. Dit dwong de heer Bols om zijn commerciële beleid te herzien door zich te concentreren op de export. Hiervoor vertrouwde hij voornamelijk op Maison et Objet, een internationale vakbeurs die twee keer per jaar plaatsvindt in Parijs. Door die aanpak kon Mathy by Bols zich van de concurrentie onderscheiden.
Om hem te helpen deze nieuwe doelen na te streven, vervoegde Jérôme Bastin zich in 2001 bij Mathy by Bols. Hij werd de productieverantwoordelijke, zodat de mr. Bols zich kon concentreren op het commerciële werk.
Later vervoegde ook Arnaud Bols, een van de zonen van Jean-Marie, het productieteam. Hij zal in de toekomst geleidelijk Jérôme Bastin vervangen die zich vandaag vooral richt op de aankoop, het personeelsbeleid en vooral de ontwikkeling van de aanwezigheid van Mathy by Bols op de sociale media.
Vandaag heeft Mathy by Bols 30 medewerkers.
Producten
Jean-Marie Mathy, gedelegeerd bestuurder, geeft ons een overzicht van de geproduceerde producten. “Onze specialiteit is de kinderkamer, bestaande uit bedden, kledingkasten en opbergsystemen. Daarnaast hebben we unieke collecties zoals onze hutten met bedden die kunnen worden voorzien van een glijbaan, een bureau of een trap/ladder naar keuze."
Collecties
"Onze collecties zijn gestructureerd in verschillende modules die worden bepaald door het temperament van het kind. We hebben formules voor de dromers, nieuwsgierigen, leergierigen, avonturiers en romantici. Die structuur is wetenschappelijk niet exact, maar het maakt het mogelijk om het zoeken naar een product op onze website te structureren door een intuïtieve benadering te geven aan onze grote keuze in de verschillende collecties. We hebben ook referenties die speciaal zijn ontworpen om de actieve pedagogie van Montessori toe te passen. Maar wat de productlijn ook is, het belangrijkste is dat we ervan uitgaan dat het kind niet alleen in zijn slaapkamer slaapt. Het moet er goed vertoeven zijn om te spelen, leren en dromen."
Ongewone meubelcollectie
Twee meubellijnen vallen op. Ten eerste het concept van de hut op palen waarin een bed is gemonteerd dat bereikbaar is via een ladder. "De bed/hut basis kan worden uitgebreid met een glijbaan, een extra bed onder de hut, een bureau, enz. Het hut/bed-concept is momenteel de bestverkochte referentie."
De tweede lijn is gericht op kinderen die worden opgevoed volgens de Montessori-pedagogie, die de zintuiglijke en kinesthetische opvoeding van het kind benadrukt. “Onze collecties Discovery en Asymetry bieden bedden en opbergmeubelen die de zelfstandigheid en motoriek van kinderen helpen ontwikkelen. Bovendien zijn die meubelen evolutief: ze zullen mee met het kind groeien dat van jongs af aan de gewoonte heeft aangeleerd om zijn zaken op te bergen en om zelfstandig beslissingen te nemen."
Mathy by Bols presenteert ook bijzetmeubelcollecties zoals boekenkasten in de vorm van bomen, planken, bureaus, stoelen en speeltafels voor de allerkleinsten of dozen voor het opbergen van speelgoed.
Eco-ontwerp en circulaire economie
Deze concepten maken deel uit van het DNA van het bedrijf, aldus Jean-Marie Mathy: "Ze hebben als leidraad gediend bij al de keuzes die gemaakt werden sinds het bestaan van het bedrijf en dus ook lang voordat deze begrippen bestonden:
- optimalisatie van het verzagen, nesting, gebruik van houtafval om de werkplaatsen te verwarmen, snelle overschakeling naar verven op waterbasis;
- de behoeftes van de toekomstige gebruiker centraal stellen bij het maken van een nieuw product;
- evolutieve en solide producten die het mogelijk maken om het moment waarop meubels 'afval' worden zo lang mogelijk uit te stellen. Hierbij werd altijd voor massief hout gekozen, ook wanneer het geen mode was."
Werkplaatsen
De werkplaatsen hebben een oppervlakte van 4.000 m², waarvan 3.600 m² voor de productie en 400 m² voor de verzending. "We hebben geen voorraad afgewerkte producten, aangezien alle productie wordt verkocht voor die wordt geproduceerd. De op voorhand geproduceerde onderdelen worden verspreid over de werkplaatsen opgeslagen."
Machinepark
"Het machinepark bestaat uit twee verticale paneelzaagmachines, een afkortzaag, 3- en 4-assige CNC-machines en een nieuwe 5-assige nestingmachine met laad- en lostafel. Daarnaast zijn er diverse zagen, freesmachines, langgatboren en een zelfgemaakte lijmmachine voor het maken van houten panelen. Ten slotte heeft Mathy by Bols voor de afwerking een cilinderschuurmachine, een vlakspuitautomaat en verschillende spuitwanden.
Grondstof
Jérôme Bastin (aankoopverantwoordelijke): “De meubels zijn gemaakt van vurenhout, BB/BB berkenmultiplex en Spanolux MDF, dat in België wordt gemaakt."
Schilderwerk
"De gebruikte een-componentverven zijn op waterbasis. Mathy by Bols heeft in de loop der jaren een eigen kleurenpalet samengesteld dat gebaseerd is op gemakkelijk reproduceerbare mengsels van de RAL- en NCS-kleursystemen."
Productie
“De productie wordt beheerd door een ERP-software van eigen ontwerp dat draait in een intern netwerk dat toegankelijk is vanaf verschillende werkstations. Het computersysteem wordt gebruikt om bestellingen te bevestigen en te factureren. Het stelt productielijsten op, helpt ons met de aankopen en beheert voorraad met onderdelen. Het genereert ook de transportdocumenten."
Bibliotheek opbouwen
"De meubelmodellen werden voordien getekend in een CAD CAM-programma dat nu is vervangen door het Top Solid-programma. Met die investering kunnen we een bibliotheek opbouwen met de onderdelen waaruit onze meubels bestaan, zodat we gemakkelijker aangepaste elementen kunnen toevoegen. Het programma zal ons ook helpen om de verschillende manieren om de meubels te bouwen, te analyseren en om oplossingen te vinden om de strategieën voor het bewerken van de onderdelen en de assemblagestadia te optimaliseren."
Uniek productiesysteem
Jérôme Bastin legt de organisatie van de productie uit: “Ons productiesysteem is uniek want we werken in cycli van twee weken. Elk jaar ontvangen onze klanten een lijst met de afsluitingsdagen van de bestellingen die telkens twee weken uit elkaar liggen. Bij het afsluiten van de bestellingen maken we een lijst op met alle bestellingen - ook unieke referenties - en de productiesoftware maakt de stuklijsten aan met alle informatie die nodig is om de productie te sturen tijdens de productiecampagne. Na die cyclus van vijftien dagen starten we een nieuwe cyclus op vanuit de nieuwe lijst met bestellingen, enzovoort."
Dit systeem heeft voor- en nadelen: "Er is een duidelijk voordeel voor de klant, die onze planning voor het hele jaar kent. Hij weet dat we alle bestellingen aannemen, zelfs unieke stukken omdat we niet hoeven te wachten tot we een minimumaantal bestellingen van een referentie hebben om de productie op te starten. De klant weet altijd wanneer hij de levering kan verwachten op basis van de bekende besteldatum en zijn locatie die de tijd bepaalt dat nodig is om het transport te voltooien."
Personeel
Een groot nadeel is de werkplanning. Het personeel moet zeer veelzijdig zijn om, afhankelijk van de voortgang van de productiecampagne, meerdere functies te kunnen bekleden. Voor gespecialiseerd personeel, zoals schilders, duurt hun werk 5 tot 8 dagen om de 2 weken, afhankelijk van het aantal te produceren meubelen. Dit dwingt ons ertoe om andere werken aan te trekken om ze continu aan het werk te houden. Daarom maken we ook houten displays en POS en ander gespecialiseerd schrijnwerk voor bv. gemeenschappen."
Handenarbeid
“We hebben ook veel handenarbeid om onze kwaliteit te garanderen. Denk hierbij aan het aanbrengen van de plamuur, handmatig schuren van details, kleine reparaties en bijwerken en tenslotte de montage die volledig met de hand gebeurt."
Duurzaam ontwerp en productie
“Er wordt vaak over recycleerbare producten gesproken, maar we beschouwen onze producten niet zozeer als toekomstig afval, maar als upgradebare en herbruikbare producten. Dit betekent dat het gebruik van onze meubels niet bevroren is in de tijd, aangezien het altijd mogelijk is om kits toe te voegen naarmate het kind opgroeit. De levensduur van onze meubelen is dus veel langer dankzij dit evolutieprincipe. Later kunnen die meubelstukken altijd tweedehands worden doorverkocht omdat de gebruikte materialen zeer resistent, duurzaam en van een hoge kwaliteit zijn."