ad
BinnenvervenPremium

VERFSECTOR MEER DAN OOIT GEBAAT MET STERKE FEDERATIE

Wetgever blijft sleutelen aan uw vertrouwde pot verf en zet sector onder druk

In volle crisistijden is Hugo Myncke, directeur van Toupret Benelux, erin geslaagd om de federatie IVP Coatings heruit te vinden en opnieuw op de kaart te zetten als het aanspreekpunt voor de verfindustrie. Na een bewogen, maar tevens erg succesvol voorzitterschap geeft hij nu de fakkel door aan Lieven Seys, senior Benelux marketingmanager bij Sigma Coatings. “De uit de pan swingende grondstofprijzen, prangende personeelstekorten en almaar strenger wordende milieuwetgeving zullen de komende drie jaar hoog op de agenda blijven staan.”

Seys & Myncke
Hugo Myncke (rechts) geeft de fakkel van het voorzitterschap van IVP Coatings door aan Lieven Seys (links). Beide heren geloven erg in het belang van een sterke federatie voor de verfsector

Gedreven door passie voor verf

Op 17 mei 2022 gaf Hugo Myncke officieel de fakkel van het voorzitterschap van IVP Coatings door aan Lieven Seys, die de afgelopen drie jaar als ondervoorzitter actief was en waarmee hij dus nauw heeft samengewerkt. Dat beide heren een grote passie voor verf delen, wordt al snel duidelijk als ze al lachend kibbelen over wie nu het meest thuis is in de verfwereld. Hugo Myncke groeide op in de verf. Zijn grootvader en vader waren schilder, en hij hield tot eind de jaren 90 zelf ook een verfwinkel open.

Lieven Seys is dag en nacht met verf bezig. Overdag als marketinghoofd bij Sigma Coatings en in zijn vrije tijd als kunstschilder. In 1991 startte hij bij Levis als stagiair en in 1993 werd hij gerekruteerd door AkzoNobel. In 1999 ging hij aan de slag bij Sigma Coatings. “Ik ben bijzonder blij dat ik in de verf ben beland”, aldus Lieven Seys. “Ik vind verf het mooiste product ter wereld. Alle voorwerpen die een kleur hebben, zijn geverfd. Uw bloes, uw laptop, uw bril, de auto waarmee u rijdt, kortom de ruimte waar u leeft en werkt. Wij verfproducenten geven de wereld kleur!”

Hugo Myncke
Hugo Myncke: "De Belgische interpretatie van de Europese Green Deal zet ongelofelijk veel druk op de verffabrikanten. Het is een wurgwetgeving"

IVP 2.0

“De coatingindustrie in België behoort bovendien tot de top van de wereld”, aldus Hugo Myncke. “Maar is tegelijkertijd ook onderhevig aan veel externe factoren die we niet altijd in de hand hebben. Daarom is een sterke federatie erg belangrijk.” IVP Coatings brengt niet alleen de grote jongens samen zoals BASF, Akzo Nobel, PPG, Rust-Oleum en BOSS paints, maar ook heel wat kmo’s zijn lid. Toen Hugo Myncke in 2020, na drie jaar ondervoorzitterschap, als voorzitter werd benoemd, was zijn hoofddoel vanaf dag één duidelijk: “Het vertrouwen van onze leden in de federatie herstellen.”

Vandaag spreekt Hugo Myncke dan ook over IVP 2.0. “Met unanieme goedkeuring van de Raad van Bestuur werd er een nieuwe directie aangesteld met Nele Plas als directeur. Zij laat samen met onze nieuwe communicatieverantwoordelijke Isabelle Descamps een frisse wind waaien binnen IVP Coatings. Er werd een nieuwe missie en visie opgesteld, en het mag gezegd, vandaag staat de federatie weer op de kaart. De communicatie met onze leden en de beleidsmakers verloopt opnieuw vlot, en we slagen erin om snel in te spelen op de uitdagingen waarmee onze sector vandaag te kampen heeft.”

"Belgische overheid, stop met de beste leerling van de klas te willen zijn"

Wurgwetgeving

“Uitdagingen zijn er al altijd geweest”, aldus Lieven Seys. “Gelukkig hebben we binnen onze sector alle kennis in huis om die het hoofd te bieden. Daarom is een netwerk als dat van IVP Coatings zo belangrijk. Zo kunnen we takoverschrijdend samenwerken. Deco-verffabrikanten kunnen bijleren van de industrie, van de car refinish of van de maritieme verftak, of omgekeerd. Zo staat de industriële verftak bijvoorbeeld verder op het vlak van circulair produceren door het beperken van de afvalstroom.” En net die overstap naar een circulaire economie is een belangrijke pijler van de Europese Green Deal waarmee Europa de CO2-uitstoot wil minimaliseren en een klimaatneutrale samenleving beoogt, en die bijgevolg een rechtstreekse weerslag heeft op de productie van verf.

“In sommige Europese wetteksten is er zelfs sprake van dat verf een circulair product zou moeten zijn”, zo vertelt Hugo Myncke. “Dat betekent dat de verf na het schilderen terug van de muur moet kunnen worden gehaald, om de coating vervolgens naar een verwerkingspunt te brengen waar die opnieuw tot grondstoffen wordt verwerkt.” Voorlopig loopt het nog geen zo’n vaart, maar de Europese Green Deal legt toch al heel wat restricties op.

Lieven en Hugo
Hugo Myncke, kreeg van Lieven Seys, die kunstschilder is, een schilderij overhandigd als dank voor zijn inzet voor IVP Coatings

Europa geeft 2050 aan als deadline om de geformuleerde klimaatdoelstellingen te bereiken, maar België wil die vooropgestelde doelstellingen al tegen 2030 bereiken. “En dat zet ongelofelijk veel druk op de verffabrikanten”, aldus Hugo Myncke. “Ik noem het een wurgwetgeving. Vooral het constant herformuleren is voor de fabrikanten een silent killer. Doordat bepaalde verfbestanddelen worden verboden of gelimiteerd, denk aan titaandioxide, microplastics of bepaalde biociden, moeten fabrikanten hun verfformules herdenken, hertesten, de verpakkingen heretiketteren, enz. En aan het huidige tempo van de wetgever dienen om de zes à negen maanden nieuwe herformuleringen te worden doorgevoerd."

"Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut voorstander van de Green Deal, maar geef onze industrie meer tijd om met oplossingen te komen. Daarom richt ik mij tot de Belgische overheid: stop met de beste leerling van de klas te willen zijn. Dat de wetgever druk uitoefent op de industrie is goed, want dat triggert innovatieve en out-of-the-boxoplossingen”, gaat Hugo Myncke verder. “Maar vandaag ligt de druk zodanig hoog dat de kleine, familiale spelers, die wij als federatie ook vertegenwoordigen, het moeilijk krijgen. Het is onze taak om te voorkomen dat die doodgeknepen worden door de wetgever of worden opgeslorpt door de grote spelers. Want samen met die kleine fabrikanten verdwijnen ook hun researchafdelingen en gaat de grondslag voor nieuwe, innovatieve verfproducten mogelijk ook verloren!”

Lieven Seys schilderijGrondstofprijzen zullen hoog blijven

Een ander belangrijk punt op de IVP Coatings-agenda blijft de grondstofproblematiek. Die startte tijdens de coronalockdowns. De vraag naar verf steeg waardoor de verffabrikanten meer grondstoffen nodig hadden dan oorspronkelijk ingeschat. Doordat de vraag steeg, stegen de prijzen mee. Daarbij kwam dan nog een cocktail van toevalligheden die de grondstofaanvoer verder ondermijnde: een ongelukkige blokkade van het Suezkanaal, brand in twee belangrijke grondstoffabrieken in Duitsland en Texas, en een exploderende vraag naar grondstoffen uit Azië.

“Die grondstoftekorten hebben gelukkig weinig impact gehad op de verfvoorraad voor huisschilders”, aldus Hugo Myncke. “Verschillende producenten hebben immers beslist om andere productgroepen niet meer te fabriceren en die grondstoffen ter beschikking te stellen voor de productie van klassieke verven. Dat neemt helaas niet weg dat de prijzen van de verf wel merkbaar zijn gestegen.” “En het lijkt erop dat er de komende jaren geen kentering komt, want niet alleen de grondstofprijzen zijn hoog, ook de energie- en loonkosten swingen de pan uit”, zegt Lieven Seys.

“Wij kunnen de verf verder verduurzamen, maar als de schilder met een dieselbusje van Brussel naar een werf in Leuven rijdt, blijft er ook nog CO2-uitstoot. Er is geen ontkomen aan, alles wordt elektrisch"

Lieven Seys
Lieven Seys: "Robotica kan zeker een antwoord bieden op het personeelstekort"

Ook inspanningen van schilder gevraagd

Al die prijsstijgingen knabbelen natuurlijk aan de marges van de verffabrikanten, die door de strenge milieuwetgeving nochtans worden verplicht om te investeren in nieuwe verfformules, nieuwe verpakkingen, alternatieve transportopties, circulaire productiemethodes, enz.”, gaat Lieven Seys verder. “Daarom is het zo belangrijk dat de overheid ons als partner ziet en inziet dat onze sector een deel van de oplossing is en niet het probleem.”

De nieuwe voorzitter hamert er ook op dat de schilder en consument mee zullen moeten stappen in het duurzame verhaal. “Wij kunnen de verf verder verduurzamen, maar als de schilder met een dieselbusje van Brussel naar een werf in Leuven rijdt, blijft er ook nog CO2-uitstoot. Er is geen ontkomen aan, alles wordt elektrisch. Van de bestelwagens waarmee schilders zullen rijden tot de hoogtewerkers en de bouwdrogers die ze zullen gebruiken. De CO2-uitstoot van de hele verfketen moet de komende jaren naar beneden.”

De gemiddelde leeftijd van een schilder is 52 jaar. Binnen 10 jaar is 25% van de schilders van de markt verdwenen. Er is bovendien geen of te weinig instroom

Robotica en drones als deeloplossing voor personeelstekort

Al is het voor de verffabrikanten ook belangrijk dat de schildersstiel nieuw bloed aantrekt, want minder schilders betekent minder liters verkochte verf. “België kampt met een demografisch probleem”, aldus Lieven Seys. “De gemiddelde leeftijd van een schilder is 52 jaar. Binnen 10 jaar is 25% van de schilders van de markt verdwenen. Er is bovendien geen of te weinig instroom.” “De reden hiervoor is het imagoprobleem van de schildersopleiding”, vult Hugo Myncke aan. “Ouders zien de opleiding als de laatste strohalm om hun kinderen op school te houden. Ik ondervond het zelf toen ik lesgaf in het vijfde en zesde beroepsonderwijs afdeling schilders. Veel van de leerlingen daar hebben geen enkele intentie om schilder te worden, ze willen gewoon hun middelbare school afronden. In het volwassenenonderwijs daarentegen is de motivatie veel groter. Daar moeten we volgens mij meer onze pijlen op richten.”

Lieven Seys gelooft dat efficiëntere aanbrengsystemen de oplossing kunnen zijn voor het personeelstekort. “Robotica kan zeker een antwoord zijn. Met in het achterhoofd dat er in de medische wereld assisterende robots worden ingezet voor bv. prostaatoperaties waarvoor een nauwkeurigheid tot op de mm is vereist en dat men in het OLV Ziekenhuis van Aalst nu 400 operaties per jaar doet in plaats van 30 per jaar vroeger, dan kunnen er toch perfect robots worden ingeschakeld voor het schilderen van een muur? Bovendien maken zaken als robots of drones, die nu al worden gebruikt voor bv. werfopmetingen en -inspecties, het beroep schilder bij jongeren die opgegroeid zijn met computers en informatica een pak sexyer.”

Netwerking
Op 17 mei 2022 werd het eerste netwerkevent sinds corona georganiseerd, en dat werd druk bijgewoond door de leden

Het personeelstekort, de milieuwetgeving, de grondstofperikelen ... De nieuwbakken voorzitter Lieven Seys en ondervoorzitter Philip Jennen (PLPCoatings) nemen deze thema's mee in hun agenda en gaan zo verder op de ingezette koers, nog een jaartje ondersteund door Hugo Myncke als co-ondervoorzitter. IVP 2.0 is vastbesloten om de verfsector met advies, belangenbehartiging en sectorpromotie bij te staan en zo naar een duurzame toekomst te loodsen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain
ad

Ontdek vorige edities